02.02.2012. / 16:23

Autor: Hina

Helsinki - prijestolnica dizajna u 2012.

Izložbe, festivali i radionice dio su bogatog cjelogodišnjeg programa Helsinkija, ovogodišnje svjetske prijestolnice dizajna, u sklopu kojega je tijekom 2012. predviđeno više od 300 inicijativa, projekata i događanja kao dio "najveće svjetske manifestacije posvećene dizajnu".

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaIzložbe, festivali i radionice dio su bogatog cjelogodišnjeg programa Helsinkija, ovogodišnje svjetske prijestolnice dizajna, u sklopu kojega je tijekom 2012. predviđeno više od 300 inicijativa, projekata i događanja kao dio "najveće svjetske manifestacije posvećene dizajnu".

Proizišla iz inicijative svjetskog udruženja industrijskih dizajnera Icsid, World Design Capital (WDC) jedinstvena je manifestacija kojoj je cilj fokusiranje na šire značenje utjecaja dizajna na urbane prostore, ekonomije i život ljudi, a gradovima koji su nositelji te prestižne titule pruža priliku za demonstraciju svojih postignuća u privlačenju i promidžbi inovativnog dizajna, s naglaskom na uspješnost njihovih strategija urbane revitalizacije.

Riječ je o međunarodnom projektu kojemu je svrha podići globalnu svijest o važnosti dizajna i ujednačiti globalnu suradnju na tome području, te omogućiti lakšu interakciju globalnih dizajnerskih mreža a vladama pružiti platformu za propitivanje uloge dizajna kao važnog čimbenika u podizanju društvene, kulturne, ekonomske i ekološke kvalitete života.

Od 2008. svake druge godine Icsid odaje priznanje jednom gradu za postignuća u korištenju dizajna kao alata društvenog i kulturnog razvoja a Helsinki je nositelj titule World Design Capital 2012 zajedno s gradovima Espoo, Vantaa, Kuaniainen i Lahti.

Vrijednost i koristi dizajna teme su više od 300 događanja, projekata i inicijativa organiziranih tijekom čitave 2012., a svi gradovi sudionici pripremili su bogat program događaja koji posjetiteljima nude veliki izbor različitih doživljaja dizajna, od eksperimentalne hrane, grafike, do inovativne arhitekture i kulture korištenja sauna.

Od tzv. 'vikenda otvorenih vrata', koji se održava već ovoga vikenda od 3. do 5. veljače, u sklopu kojega su "prijatelji i susjedi 'pozvani na večeru' u improviziranim restoranima u privatnim domovima, preko brojnih otvorenja novih mjesta okupljanja, druženja i opuštanja poput "saune kulture", zamišljene kao produžetak finske urbane kulture koje su saune integralni dio, i "kapele tišine" - oaze mira kraj glavnog trgovačkog centra u središtu Helsinkija gdje se "kupci mogu odmoriti i uživati u tihoj kontemplaciji", do brojnih izložbi koje će okupiti svjetsku i domaću dizajnersku elitu, pristupajući dizajnu iz svježe perspektive i pokazujući kako je dizajn više od pojedinih predmeta ili mode, World Design Capital Helsinki poziva na propitivanje načina na koje dizajn može poboljšati gradove i svakodnevne živote građana.

Helsinški Muzej dizajna u 2012. planira tri velike izložbe - "Svijet dizajna", "Graditelji budućnosti" i "Dom", koje će pokušati pružiti uvid u suvremeni međunarodni, finski i dizajn doma, Helsinški tjedan dizajna okupit će od 6. do 16. rujna lokalne dizajnere, arhitekte, umjetnike te međunarodnu dizajnersku zajednicu, a izložba Međunarodne kuće dizajna u istome će razdoblju u Helsinki dovesti trenutne zvijezde svjetskog dizajna.

U sklopu manifestacija helsinška će glavna veletržnica za prodaju hrane postati mjesto zbivanja za eksperimentalnu hranu i dizajnerske projekte s fokusom na stvaranje dizajnerskih rješenja za održivi urbani prehrambeni lanac s pop-up dućanima i restoranima, a bit će predstavljen i projekt Low2No, dizajniran kako bi pomogao gradovima u Finskoj ostvarenje nove budućnosti s malom proizvodnjom ugljika i uravnoteženim odnosima između gospodarstva, ekologije i društva putem strateških investicija i intervencija u već izgrađeni okoliš.

Kako danas više od polovice svjetske populacije živi u urbanim područjima, dizajn sve više postaje temeljni alat koji gradovima pomaže da postanu konkurentniji, atraktivniji, bolji za život i učinkovitiji. World Design Capital zapravo je promidžbena kampanja posvećena gradovima koji uspješno koriste dizajn kao oruđe za postavljanje novih prioriteta i unaprjeđenje svojeg društvenog, kulturnog i gospodarskog života.

Evolucija kreativnih industrija, njihov utjecaj i doprinos globalnom gospodarstvu pomogli su u uspostavi WDC-a kao platforme za promicanje dizajna kao značajnog dionika urbanog razvoja, a mobiliziranjem čitavog grada kao glasnogovornika kreativnih industrija, cilj je uvući čitav svijet u dijalog koji će u konačnici istinski pomoći u postizanju cilja - a to je prepoznavanje utjecaja dizajna na kvalitetu života.

U sklopu te inicijative prvom je prijestolnicom dizajna 2008. imenovan talijanski grad Torino. Dvije godine kasnije bio je to Seul, a nakon Helsinkija za WDC 2014. imenovan je glavni grad Južnoafričke Republike Cape Town.

Vezane vijesti

Hrvatski dizajneri nagrađeni u New Yorku

Hrvatski dizajneri nagrađeni u New Yorku

Hrvatski dizajneri Marija Juza i Nikola Đurek ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade za izvrsnost u dizajnu tipografije vodeće međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika