03.02.2012. / 09:31

Autor: Hina , Nacional.hr

Ban:

Vrijeme istječe za izraelsko-palestinske pregovore

Ban je u govoru na konferenciji o sigurnosti u Herzliji, blizu Tel-Aviva prioritetom ocijenio povratak za pregovarački stol na razgovore o najvažnijim temama, a ne tek proceduralnim razgovorima

IlustracijaIlustracijaGlavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je u četvrtak kakio vrijeme istječe za Izrael i Palestince da riješe svoj sukob te da trebaju pridati najviši prioritet nastavku prekinutih mirovnih pregovora, javile su agencije.

Ban se nalazi u posjetu palestinskim područjima kako bi pokušao obnoviti mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca.

Ban je u govoru na konferenciji o sigurnosti u Herzliji, blizu Tel-Aviva prioritetom ocijenio povratak za pregovarački stol na razgovore o najvažnijim temama, a ne tek proceduralnim razgovorima.

"Vrijeme je da dvije strane pokažu dobru volju", istaknuo je.

Kazao je kako neće žaliti napora da pomogne dvjema stranama da dođu do sporazuma koji uključuje i stvaranje Palestinske države.

"Mislim da vrijeme istječe", dodao je Ban.

Prema izraelskom dnevnom listu Maariv, UN, Sjedinjene Države i izaslanik blikoistočnog kvarteta Tony Blair vrše pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da odobri mjere uspostave povjerenja.

Na Zapadnoj Obali, mjere predviđaju jačanje uloge palestinskih snaga sigurnosti i planove gradnje u području pod izraelskom kontrolom, piše taj list koji se poziva na političke i sigurnosne izvore.

U Gazi je Izrael ublažio blokadu i dozvolio uvoz velikih količina građevinskog materijala, za 1.000 stanova i obrazovnih ustanova.

Blair je predložio mjere povjerenja kojima se predviđa proširenje polja djelovanja palestinske policije na Zapadnoj Obali i dodjelu 5.000 dodatnih radnih dozvola u Izraelu za Palestince.

Dokument spominje i dozvolu izvoza tekstilnih proizvoda i namještaja iz Gaze prema Zapadnoj Obali.

Vezane vijesti

Ukinite blokadu Gaze

Ukinite blokadu Gaze

Pedeset međunarodnih nevladinih organizacija i agencija UN-a pozvalo je u četvrtak Izrael da ukine blokadu pojasa Gaze, u povodu 5. godišnjice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika