03.02.2012. / 16:38

Autor: Deutsche Welle

Što donosi izlazak Facebooka na burzu?

Popularna društvena mreža Facebook izlaskom na burzu želi ostvariti prihod od nekoliko milijardi dolara. Facebookovi bi djelatnici preko noći mogli postati milijunašima. Njihov šef, Mark Zuckerberg to je već odavno.

Facebook izlazi na burzuFacebook izlazi na burzuFacebook se nada da će izlaskom na burzu prikupiti pet milijardi dolara. Međutim, analitičari računaju s prihodom koji će iznositi i do deset milijardi dolara. Još uvijek nije poznato kada će Facebook točno izaći na burzu jer obično od podnošenja zahtjeva do prve trgovine dionicama prođe oko tri mjeseca. Isto tako nije poznato koliko će Facebook dionica ponuditi.

Stručnjaci smatraju da bi tržišna vrijednost ove tvrtke mogla dostići i 100 milijardi dolara. To bi utemeljitelja Facebooka Marka Zuckerberga, moglo svrstati među četvoro najbogatijijih ljudi u SAD-u. Zuckerbergovo vlasništvo u Facebooku je 28 posto, što bi prema procjenama, moglo biti vrijedno 28 milijardi dolara.

Osim toga, Zuckerberg bi izlaskom Facebooka na burzu mogao zadržati apsolutnu kontrolu nad tvrtkom jer ima najveće pravo glasa (56 posto). Razlog su dionice koje njihovom vlasniku daju pravo glasa. Osim toga, pojedini investitori u Facebook su Zuckerbergu prepustili svoje pravo glasa.

Milijunske plaće

Kao predsjednik Upravnog odbora Facebooka 27-godišnji Zuckerberg je prošle godine zaradio milijun i pol dolara. Sljedeće bi godine njegova plaća trebala iznositi samo jedan dolar. Najbolje plaćena djelatnica u Facebooku je šefica odjela za operativne poslove Sheryl Sandberg, koja je ranije radila za Google. Ona je prošle godine zaradila 30,5 milijuna dolara, dok je glavni inžinjer Mark Schroepfer, zaradio 25 milijuna.

"Facebook nije osnovan da bi postao kompanija", napisao je Zuckerberg u pismu koje je dio zahtjeva za izlazak na burzu. „Facebook je osnovan kako bi ispunio društvenu misiju - svijet učinio otvorenim i umreženim", piše Zuckerberg.

Facebook sada mora uvjeriti potencijalne ulagače da ovom misijom može ostvariti dobit. Prema rezultatima provedenih anketa, Facebook mjesečno ima oko 845 milijuna korisnika. Prošle godine su ostvareni prihodi u iznosu od 3,7 milijardi dolara dok je neto zarada iznosila milijardu dolara

Novac se uglavnom zarađuje od reklama i igara. Samo 440 milijuna eura je zarađeno na igrama iz asortimana kompanije Zynga među kojima prednjači "daljinska simulacija farme" (FarmVille).

Igra je za korisnike Facebooka besplatna, ali se u Zyngau nadaju da su mnogi igrači spremni izdvojiti novac za dodatne funkcije. Prošle godine je preko Facebooka novac za ovu igru izdvojilo u prosjeku 3,4 milijuna korisnika. Francis Gaskins, analitičar u IPODesktop.com iz Los Angelesa upravo u tome vidi Facebookov problem. On kaže da je novac izdvojen za Zyngaine igrice trećina Facebookove zarade. "1,5 posto korisnika Facebooka je odgovorno za trećinu prihoda. To ne može funkcionirati", kaže Gaskin.

Veći od Googla

Inicijalna ponuda dionica od pet milijardi dolara najveća je koju je ikad imala neka kompanija iz područja tehnologije. Za usporedbu, američka kompanija "Google" na burzu je izašla 2004. godine i prikupila je 1,7 milijardi dolara.

Otkupljivanje dionica u vrijednosti od 10 milijardi dolara bio bi jedan od četiri najveća izlaska na burzu neke kompanije u povijesti SAD-a. To je jedino uspjelo kompanijama Visa, General Motors i AT&T Wireless.

Facebook je i prije izlaska na burzu prikupio veću količinu novca od privatnih investitora. Prema različitim informacijama radi se o iznosu između 1,2 i 2,3 milijarde dolara. Najveći ulagač je Peter Thiel koji je još 2004. godine u Facebook uložio 500.000 dolara. Bilo je to samo četiri mjeseca nakon što su Marc Zuckerberg, Dustin Moskovitz, Chris Hughes i Eduardo Saverin na Harvardu predstavili socijalnu mrežu.

Jedan dolar će vrijediti 5.000 dolara

„Bolje prije nego kasnije" - to bi u najkraćem mogla biti krilatica za Facebookove investitore. Peter Thiel je danas vlasnik tri posto Facebooka. Ukoliko Facebookova vrijednost bude uistinu iznosila 50 milijardi dolara, tada će Thielovih pola milijuna biti vrijedno tri milijarde. Bolje rečeno: jedan uloženi dolar je za nekoliko godina dobio 5.000 puta veću vrijednost.

Mnogi Facebookovi zaposlenici koji su dio svoje naknade dobili u dionicama bi izlaskom Facebooka na burzu preko noći mogli postati milijunaši. Pierre Bunjar, koji se bavi prodajom luksuznih nekretina se tome veseli. On je za agenciju afp izjavio: „To će imati velikog učinka. 1.000 novih milijunaša će trebati kuće".

Autori: Andreas Becker/Mehmed Smajić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Rast eura i dolara

Rast eura i dolara

Na financijskim tržištima širom svijeta očekuje se rast cijena dionica i tečaja eura jer su nakon izbora u Grčkoj parlamentarnu većinu osvojile… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika