03.02.2012. / 18:10

Autor: Hina

Gazprom smanjio isporuke plina EU

Ruski naftni div Gazprom je smanjio isporuke plina zemljama Europske unije (EU) zbog povećanih potreba Rusije uslijed oštre zime, ali zemlje EU-a bi trebale izdržati barem mjesec dana na vlastitim kapacitetima, objavila je u petak Europska komisija.

Gazprom je ponovno 'zavrnuo pipu'Gazprom je ponovno 'zavrnuo pipu'Ruski naftni div Gazprom je smanjio isporuke plina zemljama Europske unije (EU) zbog povećanih potreba Rusije uslijed oštre zime, ali zemlje EU-a bi trebale izdržati barem mjesec dana na vlastitim kapacitetima, objavila je u petak Europska komisija.

Pogođeno je osam europskih zemalja: Poljska, Slovačka, Austrija, Mađarska, Bugarska, Rumunjska, Grčka i Italija, priopćila je glasnogovornica EK za energetiku Marlene Holzner. "Sve su navedene zemlje dale do znanja da stanje nije alarmantno", dodala je Holzner.

Isporuke Italiji su smanjene za 24 posto, a Austriji za 30 posto. Italija iz Rusije uvozi 30 posto svojih potreba za plinom.

Rusija je smanjenje isporuka objasnila velikom hladnoćom u zemlji, dodavši također da "ugovori Gazproma i europskih kompanija predviđaju određenu fleksibilnost" u ovakvim situacijama.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika