05.02.2012. / 11:37

Autor: Deutsche Welle

Prijetnja iz eurozone:

Bankrot Grčke za dva mjeseca?

Luksemburški premijer i predsjednik eurozone Jean-Claude Juncker zaprijetio je Ateni obustavom pomoći Europske unije. I upozorava da će Grčka, ako ne provede mjere štednje, bankrotirati za dva mjeseca

IlustracijaIlustracijaJean-Claude Juncker u razgovoru koji će biti objavljen u sutrašnjem (6.2) izdanju njemačkog tjednika "Der Spiegel" otvoreno upozorava kako Atena ne može očekivati solidarnost od drugih, ako ne provede nužne reforme. On procjenjuje da bi, ako presuši europska financijska pomoć, Grčka vjerojatno bankrotirala nakon dva mjeseca. "Ako utvrdimo da u Grčkoj sve ide u pogrešnom smjeru, onda neće biti novog programa, a to znači da će u ožujku uslijediti objava bankrota", izjavio je Juncker za njemački list.

"Korupcija na svim razinama"

Predsjednik eurozone problematičnim smatra odugovlačenje s planiranom privatizacijom državnih poduzeća. On ističe: "Grčka mora znati da kod teme privatizacija nećemo popustiti." A kao posebno štetno za imidž te zemlje Jucker izdvaja činjenicu da "korupcijski elementi postoje na svim upravnim razinama".

Luksemburški premijer na kraju ističe da su, prije nego što se odluči o novom paketu financijske pomoći, na redu privatni vjerovnici. S njima Grčka već tjednima pregovara o djelomičnom oprostu dugova kojim bi se tu zemlju rasteretilo za oko stotinu milijardi eura. Istovremeno se vode i razgovori s eurozonom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o drugom paketu pomoći vrijednom 130 milijardi eura.

Nijemci za Grčku izvan eurozone

I grčki ministar financija Evangelos Venizelos izrazio je zabrinutost. On je rekao kako sudbina njegove zemlje visi o niti te da se najkasnije do nedjelje navečer (5.2) mora postići dogovor o novom paketu međunarodne financijske pomoći. Razgovori s eurozonom i MMF-om zapinju zbog nesuglasica oko reformi tržišta rada. Međunarodni partneri traže promjene koje, kako je izvjestio ministar Venizelos, grčki sindikati uporno odbijaju prihvatiti.

U krivu su i njemački i grčki političari

Sva ta natezanja oko reformi očigledno se odražavaju i na podršku njemačkih građana programu pomoći Grčkoj, koji velikim dijelom financira Njemačka, novcem svojih poreznih obveznika. Prema najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja, 53 posto njemačkih građana smatra da bi za eurozonu bilo bolje kada bi Grčka ponovo uvela svoju nekadašnju valutu drahmu. 80 posto ispitanika je protiv davanja daljnje pomoći Ateni ukoliko prethodno ne provede očekivane mjere štednje.

Autorica: Andrea Jung-Grimm/Reuters/DPA/AFP

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 05.02.12. 11:46

@Bankar
Najlakše je lupiti glupost ovako kao ti gore, ali da čujem argumente zašto "baljezgam"?


registracija
26/1/08

Rampa, 05.02.12. 11:46

Sory, pogrešan članak za ovaj moj post gore!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 05.02.12. 12:14

Nema napredka sa tim prevarantima.Jos uvijek u Grckoj postoji 9.300 t.z.umirovljenika sa preko 100 godina(naravno 80% od njih su vec prije 30 godina pokojni) i nitko to ne kontrolira.To je pravi Balkan,Hrvatska je mala beba prema Grckoj.Sve se radi sa prevarom,korupcijom,varanjem,falsificiranjem,vec ulazak u EU 1980 god.bio je falsifikat.Grcka je stalno do tada bila vojna diktatura i zemlja bez postenja,tu se do dan danas nije puno promjenilo.


registracija
21/9/11

nikip, 05.02.12. 12:44

ma koja prica GRCKI dug VELIKO Grci iznili ili ukrali oko 220milijardi eura ili dolara nebitno odnili u americke i njemacke svicarske banke ....neka međunarodni sud odmah odredi vracanje tih novaca Grckoj i stvar rjesena ...nikakva slicnost sa hrvatskom i veliko hrvatima....treba jim samo malo je bat mater


registracija
18/4/07

Raddo, 05.02.12. 14:40

Joc pocetkom 2011 se znalo da Grcka nema nikave mogucnosti da otplati svoj dug. Ne radi se o spasavanju Grcke vec nemackih i francuskih banaka. 2 godine se glumi ludilo kako bi se jos neko van EU upecao na dobre kamate od sadasnjih 17% na grcke obveznice i 'pozajmio pare Grckoj' sto u stvari odmah ide bankama kreditorima. Grci su pametni, znaju sta rade. Bankrot im nista nece naskoditi.


registracija
9/3/10

nostradurus, 05.02.12. 17:00

Dakle, da ne bi blio nismo znali sve je rečeno u rečenici: "Grčka mora znati da kod teme privatizacija nećemo popustiti". To je pravi cilj stvaranja dugova u svakoj državi - preuzimanje infrastrukture u privatne ruke na ime duga koji nikad nije trebao ni postojati. A privatizacija uopće nije rješenje problema. Promjena vlasništva neće riješiti dužničku krizu.


registracija
12/1/11

siziff, 06.02.12. 11:43

Bankrot Grčke za dva mjeseca, a Hrvatske za dvanaest mjeseci.

Tandem po radinosti i moralu rijetko gdje viđen.(Ako se ne računa ostala balkanijada, jer su i ti van konkurencije.)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika