05.02.2012. / 17:14

Autor: Hina , Nacional.hr

100 sela odsječeno od svijeta

Oko 100 pripadnika Oružanih snaga – Gardijske motorizirane brigade angažirano je danas na čišćenju prilaza splitskim bolnicama, Domu zdravlja te Sveučilišnom kampusu, priopćio je popodne MORH.

Vojska je danas čistila prilaze bolnici Firule. Photo: Ivana Ivanović/PIXSELLVojska je danas čistila prilaze bolnici Firule. Photo: Ivana Ivanović/PIXSELLNa području Splitsko-dalmatinske županije zbog snježnih padalina je odsječeno više od 100 sela od glavnih županijskih i državnih prometnica, pa je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) zatraženo da se pošalju novi strojevi iz drugih gradova, primjerice iz Zagreba, izjavio je danas župan Ante Sanader.

Po njegovim riječima županijske i državne ceste na području Splitsko-dalmatinske županije su "uglavnom dobro očišćene".

"Sada gradonačelnici i načelnici trebaju odrediti prioritete koja će se sela odtrpavati po općinama", kazao je Sanader. Potvrdio je da su se u pomoć uključili i pripadnici Hrvatske vojske.

Vojska čisti prilaze

Oko 100 pripadnika Oružanih snaga – Gardijske motorizirane brigade angažirano je danas na čišćenju prilaza splitskim bolnicama, Domu zdravlja te Sveučilišnom kampusu, priopćio je popodne MORH.

Istodobno su pripadnici vojske s rovokopačem osigurali prilaz do HE 'Miljacka' na pravcu Knin – Oklaj – Kistanje – Bratiškovci. Trenutno se nalaze u mjestu Đevrske te nastavljaju s probijanjem snježnih nanosa na cesti prema Bratiškovcima u kojima se nalazi i Dom za starije i nemoćne.

Aktivnosti OSRH na terenu koordinira s kriznim stožerima zapovjednik gardijske motorizirane brigade iz Knina brigadni general Mladen Fuzul.

Namjenski organizirane snage (NOS) OSRH formirane su kako bi se, prema potrebama i mogućnostima, mogle stavile na raspolaganje u svrhu otklanjanja posljedica snježnih oborina na području Dalmacije.

Ledolomci rade u otežanim uvjetima

Dva ledolomca, koja su jučer angažirale Hrvatske vode radi razbijanja leda na Dravi zbog velike zaleđenosti rijeke sporo se probijaju prema Osijeku, a kako se idućih dana i dalje očekuju niske temperature i novi snijeg, to bi moglo uzrokovati pojavu ledostaja kakva nije zabilježena više od 20 godina, doznaje se u osječkoj ispostavi Hrvatskih voda.

Direktor te ispostave Zoran Đuroković kazao je kako dva ledolomca, koja se kreću od Aljmaša prema Osijeku, na pojedinim mjestima nailaze na led debljine 30 - 40 centimetara, što znatno otežava njihov rad, a treći ledolomac krenut će u razbijanje ledostaja koji se stvorio između upornjaka osječkog cestovnog mosta.

Budući da se idućih dana očekuje nastavak niskih temperatura i snježnih padalina, na Dravi bi se mogao stvoriti ledostaj, kakav nije zabilježen posljednjih 25 godina, ali situacija ni tada ne mora biti ozbiljna, ako uspijemo osigurati protočnost, kazao je Đuroković.

Stanje redovite obrane od leda na Dravi u Osječko-baranjskoj županiji proglašeno je 3. veljače, dva ledolomca su jučer započela s radom, a Hrvatske vode osigurale su i treći. Hrvatske vode najavile su kako, u slučaju pojave leda na Dunavu, temeljem međunarodnoga sporazuma s Mađarskom, postoji i mogućnost angažiranja mađarskih ledolomaca.

Vezane vijesti

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

Kod Čabra snijeg i jedan iznad nule

U dijelu Gorskog kotara pada snijeg, a jutros u 9 sati na meteorološkoj postaji Parg kod Čabra, gdje pada jak i neprekidan snijeg, izmjerena je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika