05.02.2012. / 18:29

Autor: Deutsche Welle

Nedjelja superlativa u Indianapolisu

Madonna, borci protiv pobačaja i Seinfeld su dio ovogodišnjeg cirkusa koji se zove Super Bowl. I ovogodišnje 46. po redu izdanje finala američke football lige NFL-a je događaj superlativa.

Tom BradyTom BradyU noći s nedjelje na ponedjeljak (5. na 6. 2.) sjevernoamerički kontinent ponovno će potresati groznica uzrokovana najameričkijim od svih sportova, footballom. U Indianapolisu se naime održava ovogodišnje finale NFL-a (National Football League), popularnije pod nazivom Super Bowl. U ovogodišnjem srazu divova na terenu će se naći momčadi New England Patriotsa i New York Giantsa. Ove dvije momčadi već su jednom igrale za Super Bowl i to prije četiri godine. Tada je kao pobjednik izašla momčad New York Giantsa.

U poluvremenu zabavlja Madonna

Očekivanja su ove godine ogromna. "New York je grad koji priznaje samo pobjednike. Drugo mjesto ne znači ništa", izjavio je igrač Giantsa Eli Manning. Ove godine lagani favorit je ipak momčad New England Patriotsa. No Patriotsi su i prije četiri godine nakon savršeno odigrane sezone slovili kao favoriti sve dok Giantsi u posljednjim minutama nisu odnijeli tijesnu pobjedu. Super Bowl, koji se po tradiciji igra prve nedjelje u veljači, će i ove godine po svim mjerilima biti sportski događaj godine. Derbi dviju momčadi s istočne obale trebalo bi pratiti preko 800 milijuna gledatelja diljem svijeta. No iako je sport u prvom planu i ove godine pozornost najšire javnosti zapravo privlači ono što će se događati u pauzama. Najvažniji dio zabavnog programa je nastup u poluvremenu. U red estradnih zvijezda koje su nastupale u poluvremenu Super Bowla, među kojima su i Rolling Stones, U2 ili Prince, ove godine će se svrstati i Madonna.

Od Seinfelda do pobačaja

No medijska buka se diže i oko reklama koje se emitiraju tijekom prijenosa. Mnoge kompanije posebno za ovu priliku produciraju prigodne spotove koji i uoči emitiranja preko internetskih platformi postižu globalnu popularnost. Prošle godine popularnost je tako stekla reklama za Volkswagenov Passat s "mini Darth Waderom" u glavnoj ulozi. Ove godine hit na internetu je reklama za novi sportski automobil Acura NSX u kojem glavnu ulogu igra Seinfeld. Reklama tijekom prijenosa Super Bowla ima i svoju cijenu. Ove godine emitiranje spota od 30 sekundi stoji oko 3,5 milijuna dolara. No ove godine su se pojavile reklame koje su podijelile javnost. Jedan od najpoznatijih američkih aktivista pokreta za borbu protiv pobačaja, Randall Terry, je već u sedam većih gradova uspio otkupiti prava za prikazivanje svog reklamnog spota dugog 30 sekundi u kojem se osuđuje pravo na pobačaj. U spotu se pojavljuju, navodno pobačeni, fetusi s porukom da će "nebo kazniti Ameriku". Reklamni spot se na kraju pretvara u političku propagandu jer Terry gledatelje poziva da na predsjedničkim izborima glasuju za njega. No radi se o pravnom triku jer prema zakonu o medijskoj distribuciji TV postaje ne smiju odbijati reklamne spotove predsjedničkih kandidata. NBC je odbacio prikazivanje s obrazloženjem da se Randall Terry proglasio kandidatom samo kako bi progurao svoje spotove protiv pobačaja.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniorski sastavi klubova američkog nogometa Zagreb Thunder i Celje Gold Diggers odigrati će u nedjelju, u 15 sati, na terenima ŠRC Svetice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika