06.02.2012. / 03:56

Autor: Martina Čizmić

Super bowl: Triler u Indianapolisu pripao Giantsima

Pred 70 tisuća gledatelja na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu New York Giantsi osvojili su Super bowl

Finale prvenstva u američkom nogometu, Super bowl opravdao je titulu vrhunca sezone. Pred gotovo 70 tisuća ljudi na stadionu Lucas Oil u Indianapolisu, New York Giants osvojili su titulu prvaka.

Utakmica je od samog početka pokazala kako su i New England Patriotsi i New York Giantsi željni titule. No, iako su Patriotsi dobili pravo ispucati loptu, Giantsi su u potpunosti preuzeli kontrolu na terenu. Kardinalnu pogrešku već je na samom početku napravio quaterback Patriotsa, Tom Brady koji je nepromišljenim povlačenjem iza gol linije svoje momčadi doslovce poklonio 2 boda Giantsima nakon samo pet minuta igre.

Nakon toga Giantsima je bilo potrebno manje od šest minuta da dođu u poziciju za postizanje gola. Quaterback Eli Manning dodao je za V. Cruza koji je postigao polaganje za prednost Giantsa od 8:0. Tynes je dodatnim pretvaranjem doveo Giantse na ogromnih 9:0 u prvoj četvrtini.

Patriotsi u prvoj četvrtini gotovo da nisu ni primili loptu pošteno, no pred sam kraj četvrtine i početkom druge polako se vraćaju u igru. Golom Stevena Gostowskog u 2. minuti druge četvrtine smanjuju zaostatak na 9:3 i pokazuju prve tragove organizirane igre.

Do kraja četvrtine obje su momčadi imale priliku za postizanje pogotka. I dok su Giantsi svoju prokockali, Patriotsi su u najduljem 'driveu' u povijesti Super bowla postigli polaganje kojim su preuzeli vodstvo i na odmor otišli s rezultatom 10:9.

Giantsi su tijekom prvog dijela utakmice ostali bez Travisa Beckuma koji je morao napustiti teren zbog ozlijede koljena.

Eli Manning s trofejemEli Manning s trofejemTreću četvrtinu otvorili su Patriotsi izuzetno dobrim napadom koji je okončan polaganjem Aarona Hernandeza na dodavanje Bradya. Uz dodatno pretvaranje Gostowskog, Patriotsi su povećali svoje vodstvo na 17:9. No, Giantsi se ne predaju tako lako. Uz mnogo muke dolaze u poziciju za pucanje na gol s udaljenosti od 38 jardi. Tynes je bio precizan i smanjio rezultat na 17:12. Do kraja četvrtine Giantsi su iskoristili svoju nadmoć na terenu i još jednim golom smanjili rezultat na 17:15.

Četvrta četvrtina započela je nevjerojatnim preokretom. Patriotsi su imali napad za 10 jardi, no Brady je ugledao Gronkowskog duboko u polju Giantsa i bacio mu loptu. No, putanju lopte presjekao je Blackburn i tako omogućio Giantsima novu priliku za napad i dodatni pritisak na Patriotse.

Nervoza je ostavila traga i na najmirnijim igračima. Giantsi su dobili novu priliku za napad, no skoro su bez nje ostali kada je Spikes ispustio loptu. Srećom, lopta je ponovno završila kod igrača Giantsa koji su mogli nastaviti napad.

Jake Ballard ozlijedio je koljeno i nije nastavio igru.

Posljednjih pet minuta utakmice bio je pravi triler. Eli Manning odigrao je maestralno i doveo Giantse do polaganja kojim su preuzeli vodstvo 21:17. U posljednje dvije minute Patriotsi su imali priliku postići pogodak, no momčad koja je tijekom cijele sezone imala tek nekoliko promašenih ili izgubljenih lopti, u Super bowlu je oborila vlastite rekorde. Brady je u posljednjim sekundama bacio loptu preko 50 jardi iza gol linije, no među desetak igrača koji su se tamo našli niti jedan nije uhvatio loptu.

Utakmica je završila rezultatom 21:17 za Giantse kojima je ovo četvrti Super bowl naslov, drugi u posljednjih pet godina. Manning je još jednom pokazao kako je 'kralj posljednjih četvrtina' i ujedno osvojio titulu najkorisnijeg igrača.

Vezane vijesti

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniori odmjeravaju snage u američkom nogometu

Juniorski sastavi klubova američkog nogometa Zagreb Thunder i Celje Gold Diggers odigrati će u nedjelju, u 15 sati, na terenima ŠRC Svetice u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika