06.02.2012. / 13:02

Autor: Nacional.hr

Radnici Ine i Crosca zbog napada evakuirani iz Sirije

"Mi svakako ne želimo da se alžirski scenarij ponovi u Siriji", dodao je Ahmed Munir ustvrdivši kako sirijske vlasti nisu u stanju pružiti sigurnost Hrvatima

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNaoružana skupina presrela je radnike hrvatskih tvrtki Ine i Crosca u Siriji te im otela automobile, nakon tog su svi povučeni u Hrvatsku, izvještava Večernji list.

U zadnje vrijeme slične oružane pljačke znale su se dogoditi i u kampu gdje su bili smješteni. Nakon serije napada oko 120 radnika Ine i Crosca vraćeni su u Hrvatsku.

"Da, bilo je napada i otimanja vozila i opreme kod Palmire. Otimali su vozila hrvatskih tvrtki, kao i sirijskih, bez razlike. Na sreću, nije bilo stradalih, a sad su svi radnici na sigurnom, u Hrvatskoj", izjavio je hrvatski počasni konzul u Siriji i voditelj sirijske jedinice Ine, Nissan Khouchaba.

Iako su lokacije na kojima se radilo i logori radnika bili u 'sigurnim zonama', vratili su se svi zaposleni osim direktora i tri mađarska radnika. "Svi su radnici povučeni u strahu od napada. Osnovali smo tim koji će iz Zagreba analizirati situaciju u Siriji, jer o tome ovisi naš povratak", rekao je voditelj Predrag Primužić.

Sirijske vlasti za napade krive teroriste koji su 'proširili aktivnosti na cijelu Siriju' i 'veliki broj pripadnika Al-Qaide koji su ušli u Siriju i ubijaju neistomišljenike'. Član vijeća za nacionalnu sigurnost Sirije i član sirijskog parlamenta Ahmed Munir podsjetio je na slučaj kad su alžirske snage sigurnosti 90-ih godina štitile Hrvate, no oni su ubijeni su na spavanju. "Mi svakako ne želimo da se alžirski scenarij ponovi u Siriji", dodao je ustvrdivši kako sirijske vlasti nisu u stanju pružiti sigurnost Hrvatima.

Vahib Ramadan, bivši savjetnik direktora Ine i osnivač naftne kompanije Hayan, koji je i zaslužan što je Ina dobila posao u Siriji tvrdi kako će gubici biti veliki. "Gubici su golemi, riječ je o stotinama milijuna dolara, ali novac nije vredniji od ljudskog života. Svatko iskorištava priliku, osim terorista koji ubijaju svoj narod dolazeći iz Iraka, Afganistana i Libanona, tu su i kriminalci i lopovi koji napadaju strane državljane te ih potkradaju. Radi njihove sigurnosti dobro je što su se vratili u svoju domovinu", kazao je Ramadan.

Ina je za vrijeme mira iz Sirije izvlačila neto dobit od 70 milijuna dolara mjesečno.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika