06.02.2012. / 19:41

Autor: Hina

Ponavlja se suđenje u Beogradu za ubojstvo Pukanića

Suđenje beogradskim članovima skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, koje je u ponedjeljak trebalo biti nastavljeno u Beogradu, odgođeno je za početak ožujka kada bi trebalo početi iznova zbog novoga zakona o kaznenom postupku.

Sreten JocićSreten JocićSuđenje beogradskim članovima skupine optužene u Srbiji i Hrvatskoj za ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, koje je u ponedjeljak trebalo biti nastavljeno u Beogradu, odgođeno je za početak ožujka kada bi trebalo početi iznova zbog novoga zakona o kaznenom postupku.

Nakon što je obrana zatražila više vremena za pripremu i prilagođavanje novome zakonu, koji je u Srbiji stupio na snagu sredinom siječnja, tročlano sudsko vijeće odlučilo je obnoviti postupak, koji će početi za mjesec dana.

Optužnicom posebnoga državnog odvjetništva u Beogradu Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović terete se za kaznena djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva. Optuženi su da su za novčanu nagradu, ne manju od 1,5 milijuna eura, nakon duljeg praćenja Pukanića u listopadu 2008. pripremili eksplozivnu napravu kojom su ubijeni Pukanić i Franjić.

Na početku ponovljenog postupka očekuje se ponovno izjašnjavanje optuženih o krivnji, pri čemu oni mogu ostati pri svojim ranije danim iskazima s početka prvog suđenja, a nakon toga bi tužiteljska strana trebala ukratko predočiti sadržaj odštetnog zahtjeva oštećenih.

Milovanovićev branitelj podsjetio je kako njegov branjenik u dosadašnjem postupku nije iznio svoju obranu, te najavio kako će se Milovanović na početku novog postupka izjasniti o krivnji i o sadržaju optužnice, a da će svoju obranu iznijti tijekom postupka.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića na zagrebačkome županijskom sudu 3. studenoga 2010. izrečene su presude šestorici optuženika, među kojima i Milovanoviću, kojemu se sudilo u odsutnosti.

Robert Matanić, koji je po optužnici okupio zločinačku skupinu, osuđen je na 33 godine zatvora. Zbog pomaganja u ubojstvu njegov bratić Luka Matanić i zajednički prijatelj Amir Mafalani dobili su po 16 godina zatvora.

Izravni počinitelj Željko Milovanović, optužen da je aktivirao eksplozivnu napravu koja je raznijela Pukanića, u odsutnosti je osuđen na 40 godina zatvora, a Bojan Gudurić dobio je 30-godišnju zatvorsku kaznu jer je iz zasjede trebao pucati u Pukanića ako eksploziv zataji.

Slobodan Đurović osuđen je na 15 godina zatvora zbog optužbe da je bio veza ubojica sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika