Objavljeno u Nacionalu br. 847, 2012-02-07

Autor: Dean Sinovčić

Budući vlasnik NK Rijeke

Talijanski tajkun na čekanju

Gabriele Volpi spreman je financijski oživiti NK Rijeku, no ništa od posla prije nego što klub postane sportsko dioničko društvo

Zakonski i tehnički nije moguće da Gabriele Volpi postane vlasnik kluba do kraja ove godineZakonski i tehnički nije moguće da Gabriele Volpi postane vlasnik kluba do kraja ove godineMedijske najave o tome da će Gabriele Volpi, jedan od najbogatijih talijanskih biznismena, već ovog mjeseca postati većinskim vlasnikom nogometnog kluba Rijeka ipak su pretjerane, ne zato što se neće dogoditi, već zato što je zakonski i tehnički nemoguće da Volpi postane vlasnikom do kraja ove godine. Zakon o sportu je takav da se privatizacija kluba, odnosno pretvaranje kluba iz udruge građana u sportsko dioničko društvo, provodi sporo, ali temeljito, na što su se čelnici NK Rijeke na čelu s predsjednikom Robertom Komenom itekako dobro pripremili.


Kako se Rijeci ne bi dogodio Hajduk, kad u jednom trenutku privatizacije nije bilo zainteresiranih za kupnju dionica pa je cjelokupna privatizacija gotovo propala, čelnici riječkog kluba pripremili su privatizaciju puno kvalitetnije, uopće nisu računali na to da će većinu dionica kupiti navijači i građani Rijeke već su krenuli u potragu za ozbiljnim investitorom i zahvaljujući vezama došli su do Volpija, biznismena koji se obogatio na lučko transportnim poslovima i logistici u nekoliko afričkih zemalja, a koji je vlasnik vaterpolo kluba Pro Recco, višestrukog osvajača vaterpolske lige prvaka, te nogometnog kluba Spezia što ga je bankrotiranog kupio 2008. i koji se trenutačno natječe u talijanskoj trećoj ligi.

NK Rijeka pokrenula je privatizaciju prije oko godinu i pol kada je predsjednik kluba bio Ivan Turčić, da bi u veljači prošle godine za predsjednika kluba bio izabran Robert Komen koji ni u jednom trenutku nije skrivao činjenicu da je klub u velikim financijskim problemima, odnosno u dugovima. Odmah je nastavio proces privatizacije koji se ponajprije temelji na procjeni vrijednosti kluba, njegovu temeljnom kapitalu i dugovima. U ovom trenutku financijski eksperti još nisu završili procjenu vrijednosti jer još treba procijeniti vrijednost korištenja stadiona i stadionske strukture koja je u vlasništvu Grada. Kada se i taj dio završi, kad se procijeni vrijednost i utvrdi bilanca, uzimajući ponajprije u obzir obveze kluba, moći će se procijeniti vrijednost budućeg dioničkog društva. Ono što se u ovom trenutku zna jest da Rijeka duguje oko 35 milijuna kuna, od čega porezni dug iznosi oko 18,5 milijuna kuna, dok 16,5 milijuna kuna iznosi dug igračima i dobavljačima te obvezama vraćanja kredita. To je bitno jer se porezni dug pretvara u udio Grada u vlasništvu NK Rijeke.
Procjena vrijednosti kluba znat će se do ljeta, dakle, prije toga nemoguće je da Volpi postane većinskim vlasnikom NK Rijeke. Nakon toga Ministarstvo znanosti, prosvjete i sporta objavit će početak privatizacije koja se odvija u pet krugova. U prvom krugu Grad kupuje dionice, u drugom članovi kluba, u trećem navijači, u četvrtom svi građani Hrvatske. Ako potom ostane neprodanih dionica, vjerovnici će imati priliku zamijeniti iznos dugovanja za vrijednosne papire. U slučaju NK Hajduk gotovo je došlo do debakla, potkraj četvrtog kruga činilo se da, unatoč euforiji, malo tko misli kupiti dionice. A onda su se odjednom pojavili Jako Andabak i Luka Miličić, odnosno kompanija Dalekovod, koji su kupili dionice u vrijednosti 10 milijuna kuna svaki te Ivan Rimac koji je za 11 milijuna kuna kupio dionice Hajduka i tako su u posljednjem trenutku spasili privatizaciju Hajduka. U NK Rijeci su bili svjesni tog problema te nam je sugovornik iz vrha kluba rekao: "Dionice se uvijek prodaju dvjema kategorijama ulagača.

Jedno su investicijski ulagači, pravne osobe, a drugo su fizičke osobe. Kad se dioničko društvo prodaje fizičkim osobama, ne očekuje se prodaja veća od 10 posto, bez obzira na svu navijačku euforiju koja se stvara. Kad dođe trenutak kad treba uložiti novac, priča kreće drugim smjerom". Stoga su u NK Rijeci krenuli u potragu za velikim investicijskim ulagačem. "Napravili smo materijal koji smo nazvali 'Club Profile' u kojem smo jasno definirali da je namijenjen ponajprije ulagačima. U njemu je opisana zemljopisna pozicija Rijeke, bruto nacionalni proizvod Hrvatske, udaljenost Rijeke od svih ključnih gradova poput Budimpešte, Beča, Milana, Münchena itd. U materijalu je i priča o povijesti Rijeke s opisom ključnih nogometnih događaja da bi se znalo što je Rijeka predstavljala na ovom području. Čak smo opisali i razdoblje prije Drugog svjetskog rata budući da ove godine slavimo 100 godina stadiona. Potom smo dali ključne sportske rezultate, ključne financijske pokazatelje od 2008. na ovamo, sve stavke bilance, te smo dali ključne elemente funkcioniranja kluba uz određenu organizacijsku shemu, financijsku projekciju funkcioniranja kluba u sezoni 2011/2012 i s ulagačem projekciju funkcioniranja u sezoni 2012/2013", kaže naš sugovornik koji dodaje: "Kad se pretvorite u š.d.d., netko treba te dionice otkupiti. Ako nemate adekvatna kupca, bolje je i ne izlaziti na tržište."
Taj elaborat poslan je na šest adresa, između ostalog i Damiru Miškoviću koji je Komenov vršnjak i za kojeg se znalo da je poslovno povezan s Volpijem, odnosno da vodi logističke poslove u Nigeriji za Volpijevu kompaniju. Mišković je tu brošuru pokazao Volpiju i prije nekoliko mjeseci došlo je do prvog kontakta između Volpija i Komena. U jednom trenutku Mišković je rekao Komenu: "Nama sve to skupa izgleda zanimljivo". "Ključna stvar je u tome što mi tvrdimo da je 'price performance' Rijeke možda najprikladniji u odnosu na ostale klubove. Rijeka je dobro geografski smještena, ima korektnu infrastrukturu, dobru omladinsku školu i dobre navijače. S druge strane, NK Rijeka ima puno manje troškove nego Hajduk, a o Dinamu da i ne govorimo", kaže naš sugovornik. Stoga u NK Rijeci imaju financijsku projekciju za prvu sezonu nakon privatizacije prema kojoj bi Gabriele Volpi ušao u klub s dva milijuna eura godišnje dok bi Grad Rijeka i domaći sponzori uložili milijun eura. S proračunom od barem tri milijuna eura smatraju da bi klub bio kompetitivan u hrvatskom prvenstvu, da bi osvojio četvrto mjesto te da bi mogao igrati u Europskoj ligi, bivšem Kupu UEFA.

Za Volpija su dva milijuna eura malen iznos, naročito ako se zna da je proračun njegova nogometnog kluba La Spezia nešto manji od 10 milijuna eura, a nalaze se na trećem mjestu treće talijanske lige, gdje prve dvije momčadi na kraju prvenstva ulaze u drugu talijansku ligu.

Gabriele Volpi (65) svoje je bogatstvo sagradio pretežno poslujući u afričkim zemljama, kao što su Nigerija i Angola, gdje se njegova kompanija uglavnom bavi eksploatacijom nafte i ruda. Vlasnik je jedne od najljepših vila u elitnom talijanskom resortu Santa Margherita Ligure, a Jadranom često plovi na svojoj 70 metara dugačkoj jahti "Givi", vrijednoj više od 30 milijuna eura. Od 1967. godine Volpi je radio kao promotor u medicinskoj industriji, gdje se zadržao do 1976. godine. Tada je igrao za vaterpolo klub Pro Recco, čiji je danas vlasnik, a neko je vrijeme bio i trener vaterpola kad je upoznao mladog vaterpolista Gianpiera Fioranija koji je kasnije postao ugledni talijanski bankar. Iako su ga talijanski mediji poslovno povezivali s Fioranijem, tvrdeći da je Fiorani radio za njega u Africi, on je te veze odbacio.

Volpi je 1976. došao u Nigeriju i Angolu kao logističar i opskrbljivač naftnih platformi. Platforme su tada bile udaljene samo 300 metara od obale, a na njegovu inicijativu raširile su se na 4,5 kilometara, nakon čega počinje surađivati sa svim naftnim kompanijama u Nigeriji, kao što su Shell, Chevron ExxonMobil, Total, talijanski Eni i mnoge druge koje su mu povjerile vođenje važnih dijelova njihove logistike. "Da nisam tako dobar, ne bih bio poslovno povezan u cijelom svijetu s kompanijama kalibra Tenaris, Tecnimont, Maerks, Burbon itd.", izjavio je prošle godine Volpi koji je sa svojim partnerom osnovao u Nigeriji kompaniju Intels koja je, osim što se bavi poslovima oko nafte i ruda, u osamdesetima dobila koncesiju nad četirima nigerijskim lukama.
Njegovi poslovi posebno se razvijaju od 1999. kada nigerijski predsjednik postaje Olusegun Obasanjo za kojeg je Volpi potvrdio da su prijatelji, da je financijski pomagao njegovu kampanju jer su to bili prvi demokratski izbori u Nigeriji, ali da nikad nije potplaćivao nigerijske političare. Ipak, 2006. u javnosti se oglasio bivši ministar naftnih resursa Dan Etete koji je optužio Intels za ilegalne poslove. Tvrdio je da im je protuzakonito odobreno ilegalno iskopavanje nafte, da je Intels prodao Shellu dio obale u luci Port Harcourt (na koji Intels ima koncesiju) za 100 milijuna dolara itd., ali optužbe nisu dokazane. Danas kompanija Intels zapošljava 20 tisuća ljudi s godišnjim prometom od 1,4 milijarde dolara. U novije vrijeme u Italiji ga, tvrdi, optužuju njegovi susjedi iz Santa Margherita Ligurea zato što želi rekonstruirati luku Santa Benessere što bi, prema njegovu mišljenju, donijelo puno novih radnih mjesta.

Jasno je, dakle, zašto je Volpi izjavio da ulaže u Rijeku dva milijuna eura, ali nije jasno zašto smatra da će sve biti gotovo 17. veljače kad on i njegova delegacija dolaze u Rijeku na novi krug razgovora s čelnicima kluba. "Mi ćemo 17. veljače o svemu porazgovarati, naročito o modalitetima ulaganja. Mislim da gospodin Volpi nije rekao - 'sve će biti gotovo 17. veljače', već je rekao - 'ako sve bude gotovo'. Mi ćemo 17. veljače definirati modalitete, ali iskazan je interes da se vlasnički bude prisutan u odnosu 60:40 ili 70:30 u korist Volpija. Početni razgovori krenut će od odnosa 60:40. O tome je Volpi već informiran, on nema ništa protiv toga, ali zatim slijede i detalji. Primjerice, kako će biti regulirani transferi, što će biti s igračima koji su ponikli iz omladinskog pogona NK Rijeke koji je financirao Grad Rijeka, hoće li dio transfera pripasti omladinskom pogonu itd. To su detalji koji se ne mogu na jednom sastanku utvrditi", kaže naš sugovornik.
Iako je Volpi uspješan poslovni čovjek, njegov ulazak u klub, kad se dogodi, znači sazivanje Skupštine i izmjenu statuta koji definira upravljačka tijela kluba. U tom smislu linearno bi se participiralo u upravljanju. Jasno je da u pregovorima svaka strana mora osigurati vlastitu poziciju.

"Želimo biti posve sigurni da ćemo imati dugoročno stabilan klub, u kvalitetnim rukama, te da moraju postojati mehanizmi kontrole i sigurnosti funkcioniranja kluba koji ima velik utjecaj u našem kraju", kaže naš sugovornik. "Ako imate klub s tradicijom, dobrom omladinskom školom, korektnim navijačima, nogometnim ambijentom, posjećuju vas skauti i razvijate model koji će generirati igrače iz omladinske škole, pokušavate skautirati nogometaše iz npr. Makedonije, BiH i Crne Gore, a s druge strane imate kvalitetno razvijene odnose s Juventusom i ostalim talijanskim klubovima - a Volpi ih ima, onda je to kvalitetan model poslovanja", smatraju u NK Rijeci. A što se tiče suradnje s Juventusom, postoji velika mogućnost da direktor Juventusa Beppe Marotta dođe s Volpijem u Rijeku na utakmicu Rijeke i Hajduka 18. veljače kada se nastavlja nogometno prvenstvo Hrvatske. U tom smislu razgovaralo bi se i o ideji da se nakon kvalitetnog skautinga plasira dokazano talentirane igrače na tržište u zapadne Europe i sve to uz Volpijevo ulaganje od oko dva milijuna eura godišnje.

Vezane vijesti

Utakmica Varaždin - Rijeka ipak se neće igrati

Utakmica Varaždin - Rijeka ipak se neće igrati

Nogometna utakmica proljetnog dijela natjecanja između Rijeke i Varaždina ipak se neće igrati, piše Evarazdin.hr. Klub NK Varaždin je suspendiran… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika