Objavljeno u Nacionalu br. 847, 2012-02-07

Autor: Marko Biočina

Stipe u mirovini

Vlada će nakon izbora 2015. godine ukinuti ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića

U vrhu Vlade prevladalo je stajalište o potrebi ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića. Ured će funkcionrati još tri godine, a trebao bi biti ukinut nakon idućih predsjedničkih izbora, koji će se održati početkom 2015., doznaje Nacional. Namjera ukidanja ureda bivšeg predsjednika pokazuje na čiju se stranu svrstala Vlada u recentnom sukobu između Mesića i Ive Josipovića. Josipović je u jednom intervjuu kritizirao Mesićevo upiltanje u politiku i podršku Moameru Gadafiju, potom je Mesić napao Josipovića da je rastrošan, na što je aktualni predsjednik Republike uzvratio kontraoptužbom da on troši manje od svog prethodnika i stavom da je "ured bivšeg predsjednika nepotreban".

Mesić je pak odgovorio indirektno optuživši Josipovića "da popularnost stječe nedorečenošću i izbjegavanjem jasnih stavova", te da se dodvorava Republici Srpskoj. Prije nekoliko dana na Jahorini Ivo Josipović je na te Mesićeve optužbe odgovorio ponovivši svoj stav o uredu bivšeg predsjednika: "Mesić više nije predsjednik, on može kao građanin kritizirati koliko hoće, a ja ostajem kod svoje teze da ured bivšeg predsjednika u sadašnjem obliku nije potreban", kazao je Josipović u razgovoru s novinarima.

Iako se nitko iz izvršne vlasti nije uplitao u sukob, u Vladi su podržali Josipovića. Neslužbeno stajalište glasi da je Mesić solo-igrač koji je odlaskom u mirovinu izgubio politički utjecaj, a neki njegovi stavovi ocijenjeni su štetnima. Formalno je u ugodnoj poziciji jer dok je živ ima pravo na plaćen ured i funkciju, a za svoje stavove ne snosi nikakvu odgovornost iako je njegov ured plaćen iz državnog proračuna. Budući da u Vladi ne žele nove svađe, odlučili su pustiti da prođe vrijeme i 2015. više neće biti ovakvog ureda bivšeg predsjednika.

Vezane vijesti

Strah od 'trećeg bloka': SDP strepi da im Mesić ne uzme glasove na izborima...

Strah od 'trećeg bloka': SDP strepi da im Mesić ne uzme glasove na izborima 2011.

Na predstojećim parlamentarnim izborima osim lijeve i desne koalicije mogao bi se pojaviti i Treći blok Stjepana Mesića. O tome je ovih dana u… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 07.02.12. 07:14

Josipovića neka finansiraju Tadić,četnik Dodik kojeg Josipović obožava i veliča kao velikog "faktor" u BiH. Čovjek svo vrijeme zdušno radi za četnike,koji nas Hrvate nikad nisu prihvaćali.....gledam jučer BL TV-e,tema Jasenovac i domovinski rat.I s takvim agnostik Josipović šuruje.Užas!


registracija
21/4/11

spBN, 07.02.12. 09:19

@Vlaisavljević, kada bi g.Vlaisavljevic morao platit kaznu 20 tisuca kuna za klevetu i uvredu licnosti ne bi vise ovako pisao.


registracija
7/6/07

IvanVrhovljan, 07.02.12. 11:40

Glasao sam za Mesića, ali mislim da on preko medija (npr. interneta) i poznanstva može utjecati na željene ciljeve i bez dodatnih troškova svog postpredsjedničkog ureda. I aktualni vladari bi trebali smanjiti svoje troškove - u skladu sa situacijom većine građana kojima služe.


registracija
30/11/10

jato, 07.02.12. 12:19

Od tog jugonostalgičara će najljepše biti vidjeti nadgrobnu ploču.....


registracija
20/6/11

etna47, 07.02.12. 12:35

"ZASLUŽI JE" ZA SVE "DOBRO KOJE JE NAPRAVIO ZA HRVETSKU DOŽIVOTNI SKRB ...U LEPOGLAVI I TO JE DA SE RAZUMJEMO NA RAČUN DRŽAVE.


registracija
26/1/08

Rampa, 07.02.12. 15:08

@spBN
Tadića, a posebno četničkog smrada Dodika ne možeš oklevetati za uvredu ličnosti, jer oni tu ličnost niti nemaju!!
A Josipović je samo Dodikov mali od palube, isto kao i D.Čović!
Jedva čekam kazneni nalog iz B.Luke, nemam love, ali platiću im u naturi vatrom, kao i '95-e!!


registracija
30/11/10

jato, 07.02.12. 16:34

etna47,

lijepo zboriš


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika