07.02.2012. / 10:35

Autor: Nacional.hr

Bajić surađuje s FBI-jem oko afere Daimler

Večernji list navodi kako je glavni tužitelj Holder vrlo dobro upoznat sa svim većim korupcijskim sudskim postupcima koji se vode u Zagrebu kao i u pokrenute procese koji se vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera

Mladen Bajić Mladen Bajić Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je od FBI-ja podatke o tome tko je od hrvatskih političara bio upleten u aferu Daimler, piše Večernji list.

Zahtjev za informacijama tko se okoristio kupnjom vatrogasnih vozila njemačkog proizvođača Daimlera, Bajić je uručio Seanu Joyceu, zamjeniku direktora FBI-ja prošlog tjedna u Washingtonu.

Bajić je zajedno sa svojim zamjenikom Josipom Čulom prošli tjedan bio u Washingtonu i održao više radnih sastanaka. Koliko je poznato susreo se i s glavnim tužiteljem SAD-a Ericom Holderom te veleposlanikom za ratne zločine Stephanom Rappom. Večernji list navodi kako je glavni tužitelj Holder vrlo dobro upoznat sa svim većim korupcijskim sudskim postupcima koji se vode u Zagrebu kao i u pokrenute procese koji se vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Postavlja se pitanje ima li Sanader u SAD-u skrivenu imovinu.

Dodaje se kako se u sklopu istrage o malverzacijama u HEP-u i preprodaji struje mostarskom Aluminiju spominje i tvrtka Debis International Trading, ugašena tvrtka kći Daimlera, koja je godinama poslovala s Aluminijem.

Podsjetimo kako je afera Daimler otvorena 2010. godine, kad je ta tvrtka u SAD-u kažnjena zbog podmićivanja. Predstavnici tvrtke su priznali kako su mitom dolazili do velikih poslova u mnogim državama, uključujući i Hrvatsku. Vlada je 2003. godine od Daimlera kupila 210 vatrogasnih vozila. Isplate su išle preko IM Metala u visini od 3 milijuna eura, a još je 1,6 milijuna eura isplaćeno preko američkih tvrtki Biotop iz Delewarea i MCR iz Wyominga.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika