Objavljeno u Nacionalu br. 444, 2004-05-18

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Snajperist i ostarjela horor zvijezda

DVD izdanje 'Meta', kultnoga niskobudžetnog prvijenca Petera Bogdanovicha, koji kod nas nije prikazan posljednjih 15-ak godina

Dean ŠošaDean ŠošaU kratkom razmaku u Hrvatskoj su na DVD-u objavljena čak tri filma Petera Bogdanovicha – “Mjesec od papira”, “Daisy Miller” i “Mete”. Nažalost, to ne znači da je u tijeku revalorizacija opusa toga nekoć slavnog redatelja. Razlog je puno banalniji: vlasnik prava na rane Bogdanovichove filmove je Paramount, čiji domaći zastupnik, za razliku od nekih drugih, redovito izdaje klasiku.
Posljednjih 20-ak godina Bogdanovich je, može se reći, odustao od ozbiljnijeg režiranja, tek tu i tamo snimi pokoji televizijski film. Kao glavni razlog kreativne suše on je sam dugo navodio smrt djevojke, playboyeve zečice Dorothy Stratten, koju je ubio ljubomorni muž tijekom snimanja izvrsne Bogdanovichove komedije “Dan kad su se svi smijali”, no teško da je to jedini razlog zbog kojeg je danas zapaženiji kao psihijatar psihijatrice u “Obitelji Soprano” nego kao redatelj.
Bilo kako bilo, DVD izdanje “Meta” pokazuje kako zbog Bogdanovichove stanke itekako vrijedi žaliti. U slučaju “Meta” može se primijeniti teza o “aktiviranju postojećih resursa” na najbolji mogući način. Naime, mladi kazalištarac i filmski publicist Bogdanovich počeo se ozbiljnije baviti filmom asistirajući legendarnome Rogeru Cormanu, komu je Boris Karloff dugovao dva dana snimanja. Kad je asistent Bogdanovich jednoga dana i sam poželio režirati, Corman je financiranje njegova debija uvjetovao dvodnevnom suradnjom s Karloffom i uporabom 20-ak minuta materijala iz njihova zajedničkog filma “Teror”. Bogdanovich je Karloffa i “Teror” smjestio u filmofilski intoniranu priču o ostarjeloj horor zvijezdi koja više ne vjeruje u plašenje ljudi. Priči o lažnoj, filmskoj stravi, suprotstavio je onu o stvarnoj, utjelovljenu u manijakalnom ubojici (Tim O’Kelly), kreiranom po uzoru na Charlesa Whitmana, luđaka koji je svojim snajperom pokosio 14 ljudi. Scenarij krcat filmskim referencama, nepotpisan je doradio legendarni Sam Fuller. Kino-distribuciju 125.000 dolara vrijednih meta “Meta” omeli su atentati na Roberta Kennedyja i Martina Luthera Kinga, međutim kritike Bogdanovichovih dojučerašnjih kolega bile su izvrsne.
“Mete” su odličan film o dva neobična karaktera i jednom čudnom vremenu, jedan od rijetkih snimljenih krajem 60-ih u kojemu je društvena kritika nenametljiva, što ga danas čini zanimljivijim od većine razvikanih ostvarenja iz toga doba. Ne najbolji, ali možda najsimpatičniji Bogdanovichov film, na onaj način na koji je “Dvoboj” najsimpatičnije Spielbergovo ili “Napad na policijsku stanicu br.13” Carpenterovo ostvarenje, ostanemo li na terenu njegovih novohollywoodskih kolega. Silovit, beskompromisan i virtuozno režiran filmić malog budžeta i velikog dosega.

DISTIBUCIJA: VTI
DVD

‘Targets’, am. triler, 1968.
R: Peter Bogdanovich
GL: Tim O’Kelly, Boris Karloff, Peter Bogdanovich, Nancy Hsueh, Arthur Peterson, Monte Landis
FILM: 3
DVD: 2

HOLLYWOODSKI SVRŠETAK
VTI

DVD+VHS
“Hollywoodski svršetak” Woodyja Allena ima obećavajući početak: propali redatelj (Allen) pokušava se uz pomoć bivše supruge vratiti u prvu hollywoodsku ligu, no jednoga dana zbog psihosomatskih smetnji izgubi vid. Iako slijep, nesretnik nastavlja režirati, varajući uz pomoć prevoditelja ostatak filmske ekipe. Ingeniozna situacija poslužila bi nekom starom hollywoodskom majstoru za urnebesnu satiričnu komediju, no Allen za takvo što nema potrebnu disciplinu, kakvu je, recimo, imao u briljantnim “Mecima iznad Broadwaya”. Ovako je “Hollywoodski svršetak” neurotičan poput svoga glavnoga junaka, a Allenovo ironiziranje samoga sebe dosadno i već viđeno.
DVD izdanje Allenova trideset i nekog filma ne sadrži dodatne priloge.

Hollywood Ending, am. hum. drama, 2002. R: Woody Allen GL: Woody Allen, George Hamilton, Tea Leoni, Debra Messing, Treat Williams
FILM: 1
DVD: 0

LOONEY TUNES: PONOVNO U AKCIJI
ISSA

DVD+VHS
Pustolovna fantazija “Looney Tunes: ponovno u akciji” zaslužuje visoku ocjenu već i zbog toga što podsjeća na besmrtne likove starih Warnerovih crtića – Zekoslava Mrkvu, Pticu Trkačicu i ostale – kao i na nezaboravni termin u kojemu su nekada prikazivani – prije Dnevnika.
Anarhoidni Joe Dante (“Gremlini”) obogatio je film brojnim ciničnim pošalicama na račun filma, umjetnosti i života uopće. Kako su ovakvi filmovi ipak ponajprije namijenjeni djeci, bez sumnje je pretjerao, o čemu svjedoči i neuspjeh filma na američkim kino-blagajnama. Ipak, bizarni animirani prizori poput onoga u kojemu se Zekoslav Mrkva i Patak Dodo odjednom zateknu unutar Munchove slike Krik, makar i nezgrapno pomiješani s igranim dijelovima, za svaku su pohvalu.

Looney Tunes: Back in Action, am. anim. pust. fantazija, 2003. R: Joe Dante GL: Brendan Fraser, Steve Martin, Timothy Dalton, Heather Locklear
FILM: 2
DVD: 1

UBOJITE NAMJERE
Blitz

DVD+VHS
Nekoć jedan od najistaknutijih hollywoodskih majstora visokobudžetne akcije John McTiernan (“Umri muški”) teško se oporavlja od problema koje su mu priredili producenti masakriravši njegov nezasluženo podcijenjeni film “13. ratnik”. Nakon groznog “Rollerballa” McTiernan se nije proslavio ni “Ubojitim namjerama”, trilerom s nekoliko narativnih prijevara čija se radnja odvija u vojno-špijunskom miljeu, u kojemu su se ponovno sastali partneri iz “Paklenog šunda” John Travolta i Samuel L. Jackson. Prije desetak godina reći takvo što bilo bi svetogrđe, međutim, čini se da bi ovakav film mogao režirati i jedan Michael Bay.
Kako su “Ubojite namjere” krahirale na kino-blagajnama, ne čudi što je i DVD izdanje filma prilično siromašno.

Basic, kan.-am.-njem. triler, 2003. R: John McTiernan GL: John Travolta, Samuel L. Jackson, Connie Nielsen, Giovanni Ribisi, Timothy Daly
FILM: 1
DVD: 1

ČUDOVIŠTE IZ DUBINE
ISSA

DVD
Suradnja glasovitog pisca Raya Bradburyja i njegova prijatelja, animatora i majstora specijalnih efekata Raya Harryhausena, urodila je 1953. pravim pravcatim trash klasikom, “Čudovištem iz dubine”. Film o strašnom dinosauru kojega oživi eksplozija atomske bombe, odlikuje se za današnje pojmove suludim specijalnim efektima, no svi oni kojima će za ono doba sjajan Harryhausenov monstrum biti smiješan, moraju znati da će ista sudbina prije ili kasnije zadesiti i njegova modernog kolegu Godzillu.

The Beast From 20.000 Fathoms, am. SF film, 1953. R: Eugene Lourie GL: Paul Hubschmid, Paula Raymond

FILM: 2
DVD: 1

GWANGIJEVA DOLINA
ISSA

DVD
Drugi trash dragulj iz Warnerova paketa o prethistorijskim čudovištima, “Gwangijeva dolina”, još je zabavniji od prvoga. Priča filma odvija se u Meksiku, početkom 20. stoljeća, a dinosaura iz naslova filma love propali cirkuski kauboji! Osim dinosaura, u filmu se pojavljuje još nekoliko drugih reptila, a kreativni motor je i ovoga puta Ray Harryhausen.
U jednom od dodataka DVD izdanju “Gwangijeve doline”, vizionaru Harryhausenu počast među ostalima iskazuju i kreatori Gwangijevih suvremenih rođaka iz “Jurskog parka”.

The Valley of Gwangi, am. SF film, 1969. R: Jim O’Connolly GL: Tuck Kirby, Gila Golan
FILM: 2
DVD: 1

CRVENI VITEZ
UCD

DVD+VHS

Francuskih filmova sve je više u našim videotekama, no uz časne iznimke, uglavnom je riječ o drugorazrednim ostvarenjima. Među takvima je i “Crveni vitez”, povijesna drama hvaljene redateljice Helene Angel. Priča o sirotom dječaku koji se stavlja na raspolaganje svome omiljenom vitezu, na DVD-u, doduše, izgleda odlično, no atraktivna kamera ne može prikriti mnogobrojne “Vitezove” mane među kojima je i osrednji nastup čini se posve nezainteresiranoga Daniela Auteuila (“Francuskinja”, “Kraljica Margot”).
DVD izdanje ne sadrži dodatne priloge.

Rencontre avec le dragon, franc.-luks. pov. pust. drama, 2003. R: Helene Angel GL: Daniel Auteuil, Nicolas Nollet
FILM: 1
DVD: 0

U RALJAMA ZVIJERI
Blitz

DVD+VHS
Usporedimo li ga s njegovim prethodnim filmom, suludim “Osvetnikom”, najnoviji akcić neumornoga Stevena Seagala “U raljama zvijeri” zasigurno je klasik! Ipak, to još uvijek ne znači da ga se može preporučiti bilo kome osim najokorjelijim fanovima borilačkih filmova. Hongkonški redatelj Ching Siu-Tung obavio je, doduše, svoj dio posla sasvim pristojno, no kako vjerojatno scenarij filma ipak nije smio poderati i sada već vidno ostarjelog Seagala poslati u mirovinu, trud mu je od početka bio uzaludan.

Belly of the Beast, kan.-hong.-brit. akcić, 2003. R: Ching Siu-Tung GL: Steven Seagal
FILM: 1
DVD: 0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika