07.02.2012. / 15:05

Autor: Nacional.hr

Contador gubi 4.5 milijuna eura

Na kraju svega, 29-godišnji bi biciklist trebao izgubiti i pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je kanio nastupiti na cestovnoj utrci i cestovnom kronometru, na kojem je u Pekingu prije četiri godine zauzeo četvrto mjesto zamalo promašivši medalju

Alberto ContadorAlberto ContadorPred španjolskim su biciklistom Albertom Contadorom izrazito teški dani. Osim dvogodišnje suspenzije i retroaktivnog brisanja svih rezultata, čeka ga i golema financijska globa.

Izgubivši slučaj pravomoćnom presudom Sportskoga arbitražnog suda (CAS), najbolji biciklist današnjice mora snositi kompletan trošak višemjesečnoga sudskog postupka, vratiti nagrade s utrka na kojima je pobjeđivao te platiti odštetu Međunarodnoj biciklističkoj federaciji (ICU), koja je uz Međunarodnu dopišnku agenciju (WADA) i pokrenula prizivni postupak pred CAS-om nakon što je Contadora oslobodio matični, Španjolski biciklistički savez.

ICU tako od Contadora traži plaćanje odštete u visini od 2.485 milijuna eura. Dodatan milijun moglo bi mu odnijeti vraćanje financijskih nagrada za pobjede, poput one na Tour de Franceu 2010. godine, za koju je zaradio 450.000 eura, te za Giro d'Italiju prošlog proljeća. Ukupno bi ga sve nagrade koje mora vratiti mogle koštati okruglih milijun eura.

Na identičan se iznos također procjenjuje trošak dugotrajnoga sudskog postupka koji gubitkom spora također mora pokriti Contador. Ukupno se cjelokupni iznos penje na cca 4.5 milijuna eura.

Na kraju svega, 29-godišnji bi biciklist trebao izgubiti i pravo nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu, gdje je kanio nastupiti na cestovnoj utrci i cestovnom kronometru, na kojem je u Pekingu prije četiri godine zauzeo četvrto mjesto zamalo promašivši medalju.

CAS je odredio da se Španjolčeva suspenzija završava petog kolovoza ove godine. S obzirom na to da Londonske igre počinju 27. srpnja, Contador se neće moći prijaviti za nastup.

Odredba postaje kontroverznom ako se zna da je pozitivan pri dopinškom testiranju Contador bio 21. srpnja 2010. godine tijekom Tour de Francea na kojem je kasnije trijumfirao. Način na koji su u CAS-u računali suspenzivno razdoblje stoga je sve samo ne logičan.

Vezane vijesti

Rodman osuđen na društevno koristan rad

Rodman osuđen na društevno koristan rad

Bivša košarkaška zvijezda Dennis Rodman kažnjen je sa 104 sati društveno korisnog rada zbog neplaćanja alimentacije, objavio je sud Orange Countyja.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika