07.02.2012. / 16:45

Autor: Nacional.hr

Zašto od RTL-a činite nekakav primjer?

"Prije dva tjedna zaprimili smo vaše upozorenje da ne smijemo prikazati srpski film bez prijevoda na hrvatski jezik. U posljednjih 10 godina niti jedna televizijska postaja, kino distributer kao ni bilo koja druga kulturna institucija nije to učinila niti je upozorena da to učini"

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZbog medijskih napisa i javnih nagađanja oko neslaganja RTL Televizije s odlukama Vijeća za elektroničke medije, predsjednik Uprave RTL Hrvatska d.o.o. Johannes Züll uputio je otvoreno pismo hrvatskoj javnosti.

Zull je ranije najavio kako će 'poslijepodne ući u otvoreni rat s Vijećem za elektroničke medije', koje je na čelu Agencije za elektroničke medije koje je nekoliko prošlih dana najavljivalo sankcije koncesionaru.

Predsjednik VEM-a Zdenko Ljevak mogao bi čak oduzeti koncesiju RTL-u, jer kako se tvrdi, televizijska kuća nije uskladila emitiranje programa s programskom osnovom iz 2005. godine, temeljem koje je i dobila koncesiju za emitiranje do 2014. godine.

Züll se nakon uvodnog obraćanja osvrnuo na nedavne događaje. "Prije dva tjedna zaprimili smo vaše upozorenje da ne smijemo prikazati srpski film bez prijevoda na hrvatski jezik. U posljednjih 10 godina niti jedna televizijska postaja, kino distributer kao ni bilo koja druga kulturna institucija nije to učinila niti je upozorena da to učini. Što se promijenilo u zakonodavstvu i tumačenju zakona? Zašto je RTL prva i jedina televizijska postaja koja je dobila takvo upozorenje ako se takav sadržaj godinama prikazivao na svim televizijskim postajama, a naročito s obzirom na zakonom predviđene iznimke? ", upitao je Züll.

Naveo je slučajeve zbog kojih je AEM reagirao prošlih godina. "Ovo pitanje, po našem mišljenju, predstavlja samo jedno od mnogih diskriminatornih i pristranih odluka koje je Vijeće za elektroničke medije donijelo protiv RTL-a. Tijekom posljednjih nekoliko godina Vijeće je uputilo opomene RTL-u zbog programa koje smo mi i druge televizijske kuće već godinama prije toga emitirale bez prigovora. U međuvremenu se ništa značajno nije promijenilo u zakonima, no čini se da se promijenilo nešto u stavu Vijeća za elektroničke medije prema RTL-u".

Predsjednik Uprave istaknuo je kako se odluke ne mogu donositi 'na temelju osobnih stavova i ukusa'. "Vijeće za elektroničke medije je neovisno tijelo. Čvrsto vjerujemo da je to jedini mogući način na koji regulator treba funkcionirati. No neovisnost ne znači da Vijeće može raditi što god poželi. Neovisnost ne znači da ono može svoje stajalište mijenjati iz dana u dan. Neovisnost ne dozvoljava diskriminaciju i proizvoljne odluke. I naposljetku, neovisnost ne znači donošenje odluka na temelju osobnih stavova i ukusa".

Na kraju pisma traži se 'jednako odnošenje' prema svim koncesionarima, ponovo se podsjeća na prošle reakcije Vijeća i poziva se na ne stvaranje 'kaosa'.

Vezane vijesti

Karamarko: Licemjerno je mijenjati pravila usred izborne utakmice

Karamarko: Licemjerno je mijenjati pravila usred izborne utakmice

Kandidat za predsjednika HDZ-a Tomislav Karamarko, odaslao je predsjedništvu stranke pismo tek nekoliko sati prije same sjednice predsjedništva.… Više

Komentari

registracija
23/8/09

xaron, 07.02.12. 18:11

Johannesu nikad nebi palo na pamet da ovako nesto objavi u bilo kojoj zapadnoj zemlji. Tamo se zakoni primjenljuju a ne komentiraju. Kako smatra da smo mi neka 3 svjetska drzava on se upusta u ovakove rasprave. Ako ni zbog cega drugog, zbog te arogancije taj RTL treba zatvoriti.


registracija
26/10/11

iznogud, 07.02.12. 19:07

Zull, najbolje bi bilo da vas zatvore. Vaš je program za k...., Imali ste šansu, niste je iskoristili. Hrvatska nije kolonija, tu žive pametniji ljudi nego što mislite, a Vaših je gluposti već preko glave. Maknite se...


registracija
27/12/06

Skipp, 07.02.12. 19:47

Razlozi su smiješni - znajući Hrvatsku ovo je pokušaj da se eliminira značajan igrač i lova od reklama podijeli na manje....naravno da je ovo sa titlovanjem glupost to je svakom osim zadrtom nacionalisti jasno, a glede komentara da je RTL smeće kojeg treba zatvoriti - RTL ima značajnu gledanost, a tko ga ne će gledati ne mora!


registracija
26/10/11

iznogud, 07.02.12. 20:45

Više srećom nema značajnu gledanost...


registracija
26/1/08

Rampa, 07.02.12. 23:58

Njemački RTL ima svoje postaje po cijelom svijetu i godišnja zarada im je više nego duplo veća od hrvatskog proračuna, a da ne govorim koju moć imaju u kontaktima sa najmoćnijim političarima svijeta!

Bojim se da je ovo prekrupan zalogaj za nas i da bi nam mogao stati u grlu!

A sve to zbog titlovanja srpskih filmova što je inače notorna nepotrebna glupost!!!


registracija
14/7/11

Trinity, 08.02.12. 11:08

xaron - možda u nekoj zapadnoj zemlji ne bi bila ni donesena ovako otvoreno diskriminatorska odluka, čak ne ni odluka, nego tek najava. A kad se kod nas nešto takvo tek najavljuje, ne znam zašto onaj koga se to tiče ne bi imao pravo to komentirati. Pogotovo kad se radi o budućim odlukama koje odudaraju od dotadašnjeg tumačenja i primjene zakona, i koje nemaju uporišta u dotadašnjoj praksi, o čemu je progovorio i predsjednik uprave RTLa.

skipp - potpuno se slažem s komentarom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika