08.02.2012. / 08:56

Autor: Hina

Proboj u kompjutorskoj obradi podataka

Istraživači su otkrili da mogu bilježiti podatke koristeći samo toplinu, što je prethodno bio nezamisliv scenarij. Oni vjeruju kako će to otkriće omogućiti ne samo da budući uređaji za magnetsko snimanje budu brži, već i energetski učinkovitiji

IlustracijaIlustracijaMeđunarodni tim znanstvenika demonstrirao je revolucionarni novi način magnetskog snimanja koji će omogućiti da se podaci obrađuju stotine puta brže nego sa sadašnjom 'hard disk' tehnologijom.

Istraživači su otkrili da mogu bilježiti podatke koristeći samo toplinu, što je prethodno bio nezamisliv scenarij. Oni vjeruju kako će to otkriće omogućiti ne samo da budući uređaji za magnetsko snimanje budu brži, već i energetski učinkovitiji.

Rezultati istraživanja, koje je vodio Odjel za fiziku sveučilišta u Yorku, objavljeni su u časopisu Nature Communications, u broju za veljaču, prenosi u utorak portal vijesti Newsroom America.

"Umjesto da koristimo magnetsko polje za snimanje podataka na magnetnom mediju, mi smo upregnuli puno jače unutarnje snage i snimili podatke koristeći samo toplinu", rekao je fizičar Thomas Ostler sa sveučilišta York.

"Ta revolucionarna metoda omogućuje snimanje terabajta (tisuću gigabajta) podataka po sekundi, stotine puta brže nego s današnjom 'hard disk' tehnologijom, jer nema potrebe za magnetskim poljem a i manja je potrošnja energije", dodao je Ostler.

U međunarodni tim uključeni su znanstvenici iz Španjolske, Švicarske, Ukrajine, Rusije, Japana i Nizozemske. Eksperimentalni rad proveden je na Institutu Paul Scherrer u Švicarskoj, Fizičko-tehničkom zavodu Ioffe Ruske akademije znanosti i na Sveučilištu Radboud u Nijmegenu, u Nizozemskoj.

"Stoljećima se vjerovalo da toplina može uništiti magnetski red. Sada smo uspješno pokazali da, u stvari, može biti dovoljan poticaj za snimanje podataka na magnetnom mediju", rekao je Dr. Alexey Kimel, s Instituta za molekule i materijale Sveučilišta Radboud u Nijmegenu.

Moderna tehnologija magnetskog snimanja koristi načelo da sjeverni pol magneta privlači južni pol drugog magneta, dok se dva ista pola odbijaju. Do sada se vjerovalo da je za snimanje jednog bita (binarnog broja) podataka - pomoću zaokretanja polova magneta - potrebna primjena vanjskog magnetskog polja. Što je jače primijenjeno polje, brže je snimanje magnetskog bita podataka.

Međutim, skupina znanstvenika je pokazala da se položaji i sjevernog i južnog pola magneta mogu zaookrenuti pomoću ultrakratkog impulsa topline, pri čemu se koristi moć puno jačih unutarnjih sila magnetskog medija.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

registracija
12/2/12

bruny, 12.02.12. 21:53

Želio bi zaraditi novac, ali ne želiš ici na razgovore? Želio bi slobodu ali ti je potreban stabilan prihod? Želiš ostati kuci da ti ne izostane zarada?Uciš ili si trudnica, ili ti je samo potreban novac?Onda ti je ovaj posao odgovarajuci.Bez ulaganja novca, sa dnevno 3-4 sata rada možeš zaraditi 50-1000$ tjedno. brunoposao683@gmail.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika