08.02.2012. / 18:04

Autor: Deutsche Welle

'Plava karta' - europska verzija radne dozvole

„Blue Card“ trebala bi olakšati dolazak visokoobrazovanih kadrova u zemlje EU. Takozvana „Plava karta“ počela se primenjivati i u Njemačkoj gdje se gospodarstvenici odavno žale na nedostatak stručne radne snage.

I EU se okreće lakšem dolasku stručnjakaI EU se okreće lakšem dolasku stručnjakaZa Biljanu Stojanovsku Njemačka je „divna zemlja, divnih ljudi". Ona je završila Mašinski fakultet u Skoplju. Ovog siječnja uspješno je obranila i magistarski rad. Još tijekom studija pokušala je pronaći posao u Njemačkoj, ali tek sada, kroz program „Blue card", ima šanse da u tome i uspije. Oni koji dobiju „plavu kartu" ne podlježu provjerama da li za njihovo radno mjesto ima na raspolaganju kvalificiranih državljana neke od zemalja EU. Također, nema problema ni sa dobijanjem dozvole boravka i dolaska ostalih članova obitelji.

„Blue card" trebala bi olakšati dolazak stručne radne snage u države EU. Da bi ta mogućnost bila i ostvarljiva potrebno je da Njemačka što brže usvoji zakon koji bi bio u skladu sa odredbama EU usvojenim još 2009. Termin za raspravu i usvajanje zakona u njemačkom parlamentu još nije poznat. Vlada u Berlinu u svakom slučaju računa da će godišnje tu mogućnost iskoristiti oko 3500 ljudi.

Sve počinje od pronalaska radnog mesta

Prije nego što iskoristi „plavu kartu", Biljana Stojanovska ipak mora ispuniti neke preduvjete. Ona mora pronaći tvrtku koja će ju zaposliti. Do sada su njene šanse za to bile mnogo manje, jer su prednost prilikom zapošljavanja imali državljani zemalja EU. Novi zakon trebao bi u prvi plan istaknuti stručnost kandidata za radno mjesto, a ne to odakle dolazi. Stojanovska bi osim toga morala dobiti obećanje budućeg poslodavca da će njena plaća iznositi najmanje 33.000 eura godišnje.

Ilona Rizen, stručnjakinja pri Institutu njemačkog gospodarstva, smatra da je to realna zarada za početnika u toj struci. Ona dodaje da na njemačkom tržištu rada trenutno nedostaje 60 vrsta stručnjaka. Najviše se traže matematičari, informatičari, stručnjaci za prirodne znanosti i za tehniku.

Rizik u slučaju gubitka posla

„Blue card" nosi sa sobom i određene rizike. U slučaju otkaza se ta dozvola za rad i boravak može oduzeti ako se u roku od tri mjeseca ne pronađe novi posao. Ilona Rizen smatra da je to vrlo kratak rok. I njemačkim stručnjacima je ponekad potrebno više vremena dok se snađu i pronađu novo radno mesto. Biljana Stojanovska je ipak optimist. Ona je spremna na taj rizik.

U svakom slučaju mora se potruditi i bolje naučiti njemački jezik, koji trenutno slabo govori. Zašto se onda opredijelila baš za Njemačku? Kaže da tu zemlju poznaje od ranije i dodaje: „To je stabilna država, s odličnim uvjetima za život i rad. Osim toga, sviđaju mi se disciplina, tolerancija i gospodarski napredak."

Autori: Matilda Jordanova-Duda / Azer Slanjankić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika