08.02.2012. / 18:23

Autor: Hina

HRT protiv RTL-a: 'Medijski rat televizija'

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je neprimjerenim, neistinitim i neutemeljenim ocijenila izjave predsjednika Uprave RTL-a Johannesa Zulla da je HRT u prosincu 2011. prekoračivao dopušteno vrijeme oglašavanja.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) danas je neprimjerenim, neistinitim i neutemeljenim ocijenila izjave predsjednika Uprave RTL-a Johannesa Zulla da je HRT u prosincu 2011. prekoračivao dopušteno vrijeme oglašavanja.

U reakciji na jučerašnje izjave predsjednika Uprave RTL-a u emisiji RTL Danas da je HRT u prosincu 2011. prekoračivao dopušteno vrijeme oglašavanja, HRT u priopćenju ističe kako neprimjerenim smatra "iznošenje takvih neistinitih i neutemeljenih optužbi od strane drugih sudionika na medijskom tržištu".

Naglašava kako drugi sudionici na medijskom tržištu nisu mjerodavni niti ovlašteni za takve ocjene te da je jedino mjerodavno tijelo za donošenje takvih ocjena Agencija za elektroničke medije s kojom HRT ima kvalitetnu suradnju. Također, HRT odbija biti uvučen u probleme koje RTL ima s mjerodavnim regulatorom.

Vijeće, koje upravlja Agencijom za elektroničke medije, 3. veljače odlučilo je provesti sedmodnevni nadzor nad radom RTL televizije i utvrditi je li taj nakladnik poštovao odluku po kojoj je do 2. siječnja u ponoć trebao uskladiti emitiranje programa s programskom osnovom iz 2005.

RTL-u su utvrđena odstupanja od programske osnove u informativnom programu i dijelu zabavnoga i dječjeg programa. Tako je utvrđeno da je udio informativnog programa u programu RTL-a tek nešto malo iznad osam posto, a trebao je biti 18 posto. Vijeće je RTL-u izreklo opomenu jer je programsku osnovu promijenio za više od 10 posto od njezina sadržaja bez suglasnosti tog vijeća.

Predsjednik uprave RTL-a Hrvatske Johannes Zuell poslao je jučer otvoreno pismo Vijeću za elektroničke medije u kojemu to tijelo optužuje za "diskriminatorne i pristrane odluke" na štetu RTL-a i najavljuje da će se boriti za očuvanje budućnosti te televizije, ulaganja i radna mjesta te neovisnost medija i uredničku slobodu.

Vezane vijesti

HRT je već godinama u krizi

HRT je već godinama u krizi

HRT se već godinama nalazi u upravljačkoj, financijskoj i programskoj krizi te stoga treba mijenjati važeći zakon kako bi se raspodijelile ovlasti… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 09.02.12. 11:01

Kad bi VEM proveo nadzor i nad radom HRTa, sigurno bi utvrdilo da je ta tv kuća prekoračivala dopušteno vrijeme za oglašavanje, što, čini mi se, ne bi bilo prvi put. A možda bi utvrdilo i još štogod.
Ali neće. Hrt je ipak sveta krava.
Drži se, i izdrži Rtl !!
Nepristranosti, nediskriminacije, neovisnosti medija i uredničkih sloboda, radi !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika