11.02.2012. / 09:36

Autor: Hina

Argentina podnijela tužbu protiv Britanije u UN-u

Argentina je u UN-u službeno podnijela tužbu zbog britanske "militarizacije" u južnom Atlantiku, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje strane da "spriječe" eskalaciju spora oko Falklandskog otočja.

Foto: WikipediaFoto: WikipediaArgentina je u UN-u službeno podnijela tužbu zbog britanske "militarizacije" u južnom Atlantiku, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje strane da "spriječe" eskalaciju spora oko Falklandskog otočja.

"Imamo informacije da su Britanci nakon najnovijih događaja poslali u južni Atlantik nuklearnu podmornicu koja može nositi nuklearno oružje", rekao je novinarima argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman.

Optužio je Veliku Britaniju da je ovime "učetverostručila svoju pomorsku vojnu silu u južnom Atlantiku" i postala "najveća vojna sila" u regiji.

Velika Britanija je odluke o razmještaju princa Williama na Falklande na šest tjedana i skoro slanje HMS Dauntlessa, supermodernog razarača koji će zamijeniti jedan patrolni brod, predstavila kao rutinske. Usto bi u područje mogla poslati i nuklearnu podmornicu, piše britanski tisak.

Da bi potkrijepio svoju tezu Timerman je pokazao novinarima i fotografije vojne opreme na Falklandima i u drugim britanskim bazama u tom području te različite oružane sustave. "Južni Atlantik je posljednje uporište carstva što propada", rekao je.

Argentinski ministar se sastao s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom a zatim i s predsjedateljima Vijeća sigurnosti Kodjom Menanom i predsjedavajućim Opće skupštine Abdulazizom al-Naserom.

Ban je nakon tih razgovora zatražio od Argentine i Velike Britanije da "spriječe eskalaciju u tom sporu" i ponudio je "svoje usluge u rješavanju spora ako dvije zemlje to zatraže".

Odgovarajući na Timermanove optužbe, britanski veleposlanik u UN-u Mark Lyall Grant rekao je da one "nemaju nikakva smisla". "Ništa se nije promijenilo u britanskom vojnom sustavu koji je isključivo obrambeni", istaknuo je.

Falklandsko otočje (Malvini na španjolskom), na krajnjem jugu Argentine, pod kontrolom je Velike Britanije od 1833., kada je britanska topovnjača s njih otjerala argentinske vlasti.

Oko otočja se vodi verbalni rat dok se približava 30. obljetnica britansko-argentinskog rata zbog suvereniteta nad otočjem (2. travnja - 14. lipnja 1982.).

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika