11.02.2012. / 10:45

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale, 2. dan: 14-godišnji Thomas Horn zasjenio velike zvijezde

S obzirom da je debitant, Daldry ga je pitao „A koje si to manje uloge imao do sada?". Horn mu je odgovorio „U školskoj predstavi", a na redateljevo pitanje „A koga si tamo glumio", on je veselo odgovorio „Skakavca"

Tom Hanks i Thomas HornTom Hanks i Thomas HornBERLIN - Zvijezda drugog dana festivala u Berlinu bio je Thomas Horn, 14-godišnji glavni glumac iz filma „Jako glasno i nevjerojatno blizu" (Extremely Loud & Incredibly Close) redatelja Stephena Daldryja. Film je nominiran za nagradu Oscar a već je objavljeno kako je Hornova majka Hrvatica iz Našica koja se krajem osamdesetih preselila u Ameriku, završila fakultet, udala se i dobila sina Thomasa, a obitelj živi u San Franciscu. Thomas Horn nastupio je u kviz showu Jeopardy! gdje ga je zapazio Daldry, pozvao ga na audiciju i dodjelio mu ulogu dječaka čiji otac (Tom Hanks) pogiba u napadu na New York 11. rujna 2001. godine, on živi s majkom (Sandra Bullock) a kada sasvim slučajno nađe jedan ključ u maloj koverti na kojoj piše Black, kreće u potragu za Blackom koji bi mu mogao objasniti značenje ključa i vezu ključa i njegovog oca. U potrazi nailazi na nijemog starca (Max von Sydow) koji je, zapravo, njegov djed koji je nakon rođenja pobjegao od svog sina.

Horn briljira u filmu, fantastičan je za neškolovanog glumačkog početnika, a kao i u filmu bio je i zvijezda konferencije za novinare naročito jer u Berlin nisu došli ni Tom Hanks ni Sandra Bullock već Horn, Daldry i von Sydow. Novinari su najviše pitanja postavljali živahnom Hornu koji se ponašao kao da mu je ovo deseti, a ne prvi, festival, a najzabavnije je bilo kada je rekao da je bio šokiran kada je shvatio da u svojoj prvoj velikoj ulozi glumi sa Hanksom i Sandrom Bullock. S obzirom da je debitant, Daldry ga je pitao „A koje si to manje uloge imao do sada?". Horn mu je odgovorio „U školskoj predstavi", a na redateljevo pitanje „A koga si tamo glumio", on je veselo odgovorio „Skakavca".

Naravno, bilo bi nepravedno zanemariti 83-godišnjeg švedskog glumca Maxa von Sydowa koji je za ovu ulogu nominiran za Oscara za najboljeg sporednog glumca. On se sedamdesetih godina iz Švedske zaputio u Hollywood i briljirao u filmovima kao što su „Egzorcist" i „Tri kondorova dana" , u osamdesetima u „Flash Gordonu", „Conanu" te Woody Allenovom „Hannah i njegove sestre", da nabrojimo samo neke. Švedski novinari pitali su ga gdje je nestao u posljednje vrijeme, je li kidnapiran, a on je rekao „Nisam kidnapiran. Živim u Francuskoj. Znate, u Švedskoj ne možeš imati dvojno državljanstvo pa kada sam dobio francusko državljanstvo, u Švedskoj su mi rekli da je to neprihvatljivo. Dakle, ja sam imigrant u Francuskoj, profesionalni imigrant".

Pred kraj konferenciji za novinare jedan novinar iz Ukrajine rekao je Daldryu kako je lijepo što je opisao tugu dječaka za ocem nakon smrti 11. rujna, ali taj događaj uzrokovao je smrt brojnih očeva u Iraku koji također imaju svoju djecu te ga je pitao treba li snimati filmove i o tim očevima i o toj djeci na što je Daldry rekao da se apsolutno slaže s njim i idejom da se trebaju snimati filmovi i o očevima iz Iraka i iz Afganistana.

Jednako zanimljivo bilo je i na konferenciji za novinare u povodu filma „Elles" poljske redateljice Malgorzate Szumowske u kojem Juliette Binoche glumi novinarku koja piše članak o studenticama iz Pariza koje zarađuju za lagodni život baveći se prostitucijom. Film je nastao nakon što je u francuskim novinama objavljen članak o studenticama-prostitutkama, scenaristica Tine Byrckel upoznala je neke od njih i krenulo se u snimanje filma za koji je redateljica rekla da nije o prostituciji već o seksu iz perspektive mladih žena. Kada je ekipa filma upoznala te djevojke, bili su fascinirane činjenicom da ni jedna ne misli da radi nešto loše, ni jedna se nije sramila, ni jedna se nije žalila kako ih je neimaština odvela u taj posao, za njih je to normalan posao i one su zadovoljne onim čime se bave.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika