12.02.2012. / 10:26

Autor: Nacional.hr

Mrsić

Radnici su izgubili 17 milijardi kuna zbog neplaćenih doprinosa

Na svakog umirovljenika dolazi 1,21 zaposleni. Upravo zbog tog omjera jedan od prioriteta je otvaranje novih radnih mjesta i povećanje broja zaposlenih

Mirando MrsićMirando MrsićUplaćivanje poreza i doprinosa u državni proračun problem je s kojim će se aktualna vlada morati ozbiljno pozabaviti. Tako smatra i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić koji ističe kako su zbog neplaćenih doprinosa radnici u mirovinskom sustavu izgubili čak 17 milijardi kuna.

U razgovoru za Večernji list, Mrsić naglašava kako se vlada zalaže da se plaća ne isplati dok se ne uplate doprinosi. Prije svega jer se događalo da se ljudima isplaćuju plaće, ali ne uplaćuju doprinosi čime su oštećeni ne samo radnici nego i država.

Dijelom zbog toga ići će se i u mirovinsku reformu kojom će se povećati izdvajanje u drugi stup bez opterećivanja neto plaća. Također, poticat će se štednja u trećem stupu jer smatraju kako bi se ljudi sami morali pobrinuti za svoju mirovinu, a ne čekati da im država osigura financiranje u starosti.

Tome u prilog ide i činjenica da je zbog gubitka radnih mjesta u posljednje tri godine, omjer umirovljenika i zaposlenika dodatno pao. Tako na svakog umirovljenika dolazi 1,21 zaposleni. Upravo zbog tog omjera jedan od prioriteta je otvaranje novih radnih mjesta i povećanje broja zaposlenih. Mrsić ističe kako im je cilj zaustaviti gubitak radnih mjesta te će inzistirati na aktivnoj politici zapošljavanja.

Te mjere podrazumjevati će obrazovanje nezaposlenih za zanimanja koja traže nove radnike. Također, omogućiti će volontiranje mladima bez radnog iskustva, ali i uvesti mjere kojima bi se zaposlile one kategorije radnika koje su teško zaposlive poput invalida ili starijih radnika.

Na kraju je istaknuo kako će u dogovoru sa ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem razmotriti kvote za obrazovanje i pokušati predvidjeti koja će zanimanja biti potrebna za 20 godina kako bi se mlađe generacije obrazovale za tržište rada, ne za Zavod za zapošljavanje.

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 12.02.12. 11:48

Situacija je još i gora. Kad se odbiju oni kojima se plaća isplaćuje iz proračuna onda je omjer još i gori, manje od 1:1.

S tim da u prosjeku 1 sisač proračuna posiše novca koliko i 3 umirovljenika.


registracija
21/9/11

nikip, 12.02.12. 12:01

120 milijardi kuna drzava mora skupit da bi platila sta ima platit ...to otprilike treba u brutu ucinit jednu 250-300 milijardi kuna ...ako turizam napravi nekih 55 mlijardi fus jednu 15 milijardi druga privreda, promet neka i oni naprave nekih 100 milijardi iako sumnjam , neka mi neko objasni ako moze cime cemo nadognadit minus ako sam ja sa ovim brojevima u pravu i koja privreda ce to namaknuti sto je minus ..i dokle ce ti kreditori davat kredite


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.02.12. 15:57

17 000 000 000 je na nečijim računima.Čijim?


registracija
29/4/09

florenz, 13.02.12. 08:40

A što su radile državne nadležne institucije? Kako to da porezna uprava, ZAP, mirovinski i zdravstveni fondovi nisu reagirali, već unatoč zakonskim ovlastima pogoduju ovim dužnicima, koji su firme temeljem založbi i prodaja upropaste firmu, pa iz stečajnih masa nisu uspjevali izvršiti svoje obveze prema zaposlenima i fondovima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika