13.02.2012. / 10:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Prodaja struje TLM-u

Sanader na ispitivanju

Sanader je kao osumnjičenik u slučaju HEP-TLM trebao svjedočiti još 27. siječnja, no kako je tada u tužiteljstvo došao bez odvjetnika ispitivanje je odgođeno za danas

Photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Photo: Jurica Galoić/PIXSELL (arhiva)Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader jutros je, u pratnji odvjetnice, nešto prije 10 sati došao u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo kako bi dao iskaz u slučaju HEP-TLM u kojem se šteta procjenjuje na oko 650 milijuna kuna.

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković procijenila je da bi ispitivanje moglo potrajati oko 45 minuta.

Sanader je kao osumnjičenik u slučaju HEP-TLM trebao svjedočiti još 27. siječnja, no kako je tada u tužiteljstvo došao bez odvjetnika ispitivanje je odgođeno za danas.

U tom slučaju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo već je podiglo optužnicu protiv bivšeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka, a mediji nagađaju da će Sanader nakon ispitivanja najvjerojatnije također postati optuženik.

Mravka se tereti da je, "postupajući po traženju i zaduženju dobivenom od Sanadera", zloupotrijebio položaj i ovlasti te od 2008. do kraja 2011. šibenskome TLM-u i mostarskom Aluminiju prodavao jeftinu struju, pri čemu je HEP navodno oštećen za 650 milijuna kuna.

Ta je optužnica podignuta nakon više od godinu i pol istrage, a njome se tereti i bivši Mravkov savjetnik umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Juričić.

Kapular je optužen da je od Mravka tražio da mu na račun HEP-a omogući ljetovanja za njega i njegovu obitelj u iznosu od 41 tisuću kuna, što je Mravak i odobrio.

Mravak je optužen i da je na traženje i u dogovoru s Jurčićem nekoliko puta, bez stvarne potrebe i osnove, naložio i odobrio razna plaćanja zaključivanjem fiktivnih ugovora o djelu i tako mu nezakonito pribavio 131 tisuću kuna, a HEP oštetio za 266 tisuća kuna, to jest za ukupno 307 tisuća kuna.

Uoči podizanja optužnice državno odvjetništvo odustalo je od kaznenog progona protiv bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca i bivšeg direktora TLM-a Ivana Koštana, koji su bili pod sumnjom od početka istrage. Oni će biti svjedoci u postupku protiv Mravka.

Sanader je nedavno, zbog sličnih optužbi ispitan i u aferi Dioki, a nakon što je iznio kratku obranu, nije želio odgovarati na pitanja tužitelja.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
25/11/11

jzadra17, 13.02.12. 10:52

Koja pljačka a sada još trošenje novaca poreznih obveznikana na suđenje ,smrtna kazna je najpravednije rješenje.


registracija
30/12/10

putusvemir, 13.02.12. 12:56

Ljudi moji, niš od svega toga. Javni tužitelji bez iskustva, odvjetnici bivši suci i tužitelji. Ivo se šeće gradom, malo skoči na ispitivanje, ne odgovara na pitanja, otiđe na kavu pa doma na ručak. A mi idioti samo gledamo i plaćamo što su Kradezeovci pokrali od 91.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika