13.02.2012. / 14:40

Autor: Hina

WAZ prodaje svoje vlasničke udjele u Srbiji

Njemačka medijska tvrtka WAZ vodi razgovore sa svim zainteresiranim strankama o prodaji svojih vlasničkih udjela u Srbiji, izjavio je za beogradski dnevnik ''Danas'' od ponedjeljka ravnatelj za korporativne komunikacije te njemačke tvrtke Paul Binder.

WAZ se povlačii iz SrbijeWAZ se povlačii iz SrbijeNjemačka medijska tvrtka WAZ vodi razgovore sa svim zainteresiranim strankama o prodaji svojih vlasničkih udjela u Srbiji, izjavio je za beogradski dnevnik ''Danas'' od ponedjeljka ravnatelj za korporativne komunikacije te njemačke tvrtke Paul Binder.

''Naša odluka da napustimo srpsko tržište je konačna i u našoj strategiji nema promjena", kazao je Binder te potvrdio kako je doskorašnji glavni ravnatelj WAZ-a Bodo Hombach napustio taj položaj potkraj siječnja.

''Danas'' podsjeća kako WAZ ima vlasnički udjel u tri srbijanska dnevna lista – "Politici", "Večernjim novostima" i novosadskom "Dnevniku" te da je država Srbija još vlasnik značajnih udjela u sva tri lista.

Kako se navodi, udjel njemačke tvrtke u vlasništvu tvrtke ''Politika - novine i magazini'' iznosi 50 posto, a kada je riječ o "Večernjim novostima" taj podatak nije dostupan javnosti i podložan je sasvim različitim tumačenjima njemačkih i srbijanskih izvora, dok je udjel u novosadskom "Dnevniku" većinskih 55 posto.

WAZ je, kako se navodi, do prošle godine bio i jedan od ključnih čimbenika u distribuciji i prodaji listova na srbijanskom tržištu, kao vlasnik poduzeća ''Štampa sistem'', ali je u svibnju 2011. prodao taj lanac kioska srbijanskom proizvođaču hrane Centroproizvod, pri čemu, ističe se, njemačka tvrtka ostaje jedan od najvećih regionalnih izdavača u Europi, s oko 40 dnevnih listova i više stotina različitih publikacija i oko 15 tisuća zaposlenih.

Početkom ove godine WAZ je prodao tri svoja lista u Makedoniji, a tijekom 2010., kada je Hombach prvi put najavio povlačenje tvrtke iz poslova na Balkanu, prodani su i neki od većih listova koje je ova korporacija posjedovala u Rumuniji i Bugarskoj.

Beogradski list dodaje kako je Hombach odavno obznanio i odlazak WAZ-a iz Srbije, ali da se to do sada, bar službeno, još nije dogodilo, a da su upućeni u ova zbivanja skloni takav razvoj događaja pripisati nekim nerazriješenim pitanjima pa i sukobima između njemačkih i srbijanskih partnera, koji su nadilazili medijske okvire.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika