Objavljeno u Nacionalu br. 848, 2012-02-14

Autor: Renato Baretić

Nacionalna klasa

Prodaja bijelih pod obicne

Predsjednik Republike Ivo Josipovic koautor je i turbozaguljenog Zakona o autorskim pravima, zbog kojega cak i duo 'Nikad cuo' na maturalnoj zabavi ili svadbi košta pet-šest tisuca kuna više

Renato BaretićRenato BaretićSporazumu ACTA valja se, nema dvojbi, suprotstaviti. Pitanje je samo: zašto tocno? Kad bi se mene pitalo, jedino bi suvislo objašnjenje bilo – zato što je sastavljan i distribuiran u krajnje konspirativnim okolnostima, zato što ga vlade potpisuju bez odobrenja parlamenata, zato što je javnost za njega doznala tek nakon što ga je desetak vlada vec potpisalo i zato što se, slijedom toga, tajnoviti tvorci ACTA-e (najvjerojatnije neki bezlicni cinovnici koji su dobili zadatak i onda ga godinama zadubljeno izvršavali) ocito koriste paravanom autorskih prava radi "širenja podrucja borbe" zagovornika kiber-totalitarizma. A totalitarizmu se, svakom i svuda, uvijek valja suprotstavljati.

ACTA, po onome što se u nas o njoj može doznati, nudi široku lepezu mogucnosti za kontrolu internetskoga komuniciranja, pracenje unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja, odnarođene inteligencije, svih tih kojekakvih kulaka, emigranata, podrivatelja, domacih izdajnika i njihovih jataka. Nudi, drugim rijecima, svakoj državi-potpisnici priliku da na svoj nacin zakonski tumaci što je intelektualno vlasništvo te što je sloboda komuniciranja na webu i gdje su njene granice, ali i obavezu da svoje kljucne restriktivne odredbe uskladi s globalnima. To zvuci prilicno orwellovski, pogotovo kad se pogleda prijedlog tih restriktivnih odredbi.


A meni još orwellovskije zvuci sve skupa kad vidim da se odjednom "visoka politika" na globalnoj razini tako silno zalaže za zaštitu autorskih prava i intelektualnog vlasništva, za koje ju je još jucer savršeno bolio kursor. Kad smo vec kod visoke politike, doduše, na lokalnoj razini, predsjednik se Josipovic o ACTA-i izjasnio kao što bih se vjerojatno ocitovao i ja, da me pitalo što i njega. Naime, za razliku od vecine (i državnika i prosvjednika) on iz prve ruke zna što je umjetnicki kreativni proces, kolika je autorova stvaralacka muka, koliko bude veselje kad si zadovoljan dovršenim djelom i koliko zaboli kad te netko pokrade. Tako‚er, on je i koautor našeg turbozaguljenog Zakona o autorskim pravima, zbog kojeg cak i duo "Nikad cuo" na maturalnoj zabavi ili svadbi košta pet, šest tisuca kuna više, jer ce izvoditi pjesme Jelene Rozge, Stavrosa ili Severine, koji zaslužuju svoju legalnu pinkicu od toga što netko dodatno unakazuje njihove pjesme. Slicnu pinkicu dobivaju i od prodaje svakog praznog CD-a, jer što ako vi na nj poslije snimite štogod Grdoviceva, Huljiceva ili Colonijina, ha?

Ukratko, Ivo Josipovic nije se, i to zbog debelih životopisnih razloga, mogao izjasniti protiv ACTA-e, niti ce to moci ubuduce. Prijeci mu to i cinjenica što je internetski natprosjecno pismen Hrvat, pa zna o cemu govori i nemoguce mu je tek tako prodati bijele bubrege pod obicne. A upravo to, baš kao i tvorci ACTA-e, cine prosvjednici protiv tog sporazuma i, potencijalno, zlocinackog pothvata na globalnoj razini: prodaju muda pod bubrege. Najveci je i najprozirniji jeftilen ono kad kažu da je to što se danas radi na internetu isto kao i presnimavanje audio i video kazeta prije dvadesetak godina. Ili kao kad posuđujemo neku knjigu prijateljima. Ma nije, braco, isto! Niti smo kazete presnimavali u tisucu primjeraka i dijelili ih neznancima, niti itko od nas ima tisucu prijatelja koji stoje u redu da baš od nas posude knjigu. O milijunima da i ne govorimo.

Osim toga, odakle vam danas ta metaforicka "knjiga"? Da je niste možda platili? Nije teško zamisliti nekog programera Peru koji na Zrinjevcu prosvjeduje protiv ACTA-e pod maskom Guya Fawkesa, a za isto mu vrijeme Mate, prika iz ureda, na web stavlja neku njegovu suludo dobru igricu, netom dovršenu i zamišljenu za, ako vec ne bogatstvo, onda barem placanje režija do kraja godine. Još je pak lakše zamisliti našeg prosvjednika Peru i njegovu reakciju nakon što mu kolega kaže da mu je ceprkao po kompu i pustio igricu u svijet jer je temeljno pravo svakog covjeka na planetu da, besplatno i anonimno, javno dozna informaciju o tome što je Pero smislio. Što mislite, kolike su šanse za to da Pero tad zadigne bijelu masku na tjeme pa kaže: "Fakat, covjece, u pravu si. Idem sad odmah smišljati novu igricu, pa je ti opet pošalji svima"? Hm? Hoce li Pero stisnuti zube i biti dosljedan kao Josipovic, ili ce Mati išcupati plucnu maramicu i upotrebljavati je do daljnjega kao podlogu za miša?

Nemojte nas, dečki, zezat s "temeljnim ljudskim pravima"! Temeljno je ljudsko pravo da covjek bude pravicno placen za svoj rad. Negirate li to pravo, oduzimate li ga autoru pjesme, filma, knjige, cinite isto što i te ultraturbomega-korporacije protiv kojih se tobože borite: anonimno parazitirate na tuđem javno predstavljenom talentu, kreativnosti i trudu. ACTA je zloslutno vrlo novo smece i protiv nje se treba boriti, ali ne salonskim anarhizmom s figom u džepu. Internetska komunikacija dramaticno je nadrasla sve ranije kodove ljudskoga komuniciranja, sveudilj rastuci bez ijednog pravila, osim onih tehnoloških. Došlo je doba za društveni ugovor o upotrebi i svrsi interneta, ugovor u kojem ce svaka strana morati malo popustiti, kako bismo svi bili slobodniji nego prije. Evo inicijalnog prijedloga: koliko ste platili za svoju prosvjednicku masku Guya Fawkesa? Pristajete li na to da toliku svotu placate svakog mjeseca nekom globalnom (UN-ovu?) ZAMP-u, a zauzvrat da i dalje skidate s interneta što vas je volja i dijelite to s kim hocete? Ne pristajete? Mislite da vam sav taj tuđi rad besplatno pripada samo zato što ste se izvoljeli roditi? A dobro, onda se požalite onome tko vam je to prvi rekao. Pa onda njemu rušite web-stranicu, ne Josipovicu.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika