Objavljeno u Nacionalu br. 848, 2012-02-14

Autor: Dean Sinovčić

'U zemlji krvi i meda'

Angelina je upropastila vlastiti film

Pompozno najavljivani redateljski debi hollywoodske glumice o ljubavi muslimanke i srpskog vojnika dobio je nepodijeljene kritike: riječ je o slabašnom filmskom djelcu

O filmu se priča samo zato što ga je režirala
planetarno popularna
glumicaO filmu se priča samo zato što ga je režirala planetarno popularna glumicaSasvim je jasno da će film Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda" na području bivše Jugoslavije biti gledan drugačijim očima nego u ostatku Europe. S obzirom na to da su filmski kritičari s tog područja, koji su film pogledali tijekom festivala u Berlinu, prilično negativistički raspoloženi prema filmu, bilo je zanimljivo čuti kako su ga vidjeli njihovi njemački kolege. Odnosno, je li emotivan odnos lokalnih filmskih kritičara utjecao na to da se dobije drugačiji pogled na film u odnosu na njemačke kritičare koji su ga ocjenjivali "hladnih glava". Razlike u ocjenama nema, i njemački kritičari smatraju da je riječ o slabašnom filmskom djelu.


DNEVNI LIST Frankfurter Rundschau gotovo se ismijava s filmom. Na početku stoji kako je "taj film u tolikom središtu pozornosti samo zato što ga je režirala Angelina Jolie", a potom da je kod filma "U zemlji krvi i meda" "dobra vijest ta da je bolji od filma koji je režirala Madonna i još nekih debitantskih uradaka, ali loša je vijest da film nije dovoljno dobar ni dovoljno promišljeno napravljen, i to zato što redateljica nije dovoljno senzibilizirala temu silovanja bosanskih žena koje je izvršila srpska vojska". Opisujući radnju, vezu između muslimanke Ajle (Zana Marjanović) koju srpski vojnici zajedno s grupom žena odvode u logor gdje susreće kapetana Danijela (Goran Kostić) koji ju je prije početka rata zavodio, zaključuje se: "To je ljubavna drama koju što više gledate, to vas manje zanima. Angelina Jolie je svojom režijom i pričom upropastila film od kojeg se mnogo očekivalo". Vrlo detaljnu kritiku i opis filma daje dnevni list Die Tageszeitung u kojem se navodi da su Srbi prikazani kao počinitelji stravičnih zločina u Bosni, ali nisu prikazani jednolično jer kapetan Danijel ima dilema oko svrhe rata. Uz to, kaže se kako "arhitekti terora imaju svoje razloge za takvo ponašanje. Na primjer, Danijelov otac je general Nebojša (Rade Šerbedžija) čiju su obitelj 1944. godine izbrisali muslimani". U nastavku, kritika je mnogo oštrija te se kaže: "Ovo je politički film, izraz humanitarnog angažmana Angeline Jolie i upravo je to za film fatalno. Poruka filma je i slijepcu jasna a to je: napadaj. Američki zrakoplovi napadaju srpsku vojsku i okončavaju patnje civila. Zaključak je da su UN i NATO mogli i ranije zaustaviti ubojice. Čak i da je tome tako, filmovi nisu najbolji medij za slanje takve poruke".

"FILM JE PREPUN smrti i moralnih katarzi, ali unatoč tome nudi prodoran ton pedagoške prodike. Riječ je o labilnom djelu sastavljenom od ljubavne priče i političke metafore, komornih igara i ratnog filma. Na kraju svega, mora se postaviti pitanje nije li to propagandni film u korist ratnih intervencija. Slike ubijene djece i nedužnih žena sastavni su dio arsenala svake propagande rata. Ti koji vode propagandu u korist intervencija nisu nedužni ni u ovom filmu", smatra kritičar Die Tageszeitunga. Vrlo je zanimljivo to što su mnogi tiskani mediji pomno pratili i detaljno prenosili sve što su srpski mediji proteklih tjedana pisali o filmu, od komentara redatelja Emira Kusturice i glumca Velimira Bate Živojinovića pa do tvrdnji kako je film financiran novcem Saudijske Arabije. O tome pišu, primjerice, i Süddeutsche Zeitung, Die Welt i Der Spiegel. Osim toga, Der Spiegel navodi kako se "Angelina Jolie opredijelila za kvazidokumentarni stil. Senzibilitet joj nije jača strana. Sve što je radila nije napravila dovoljno dobro. Odnos glavnih likova, muškarca i žene je otvoren jer ona ne objašnjava razloge njihova zbližavanja u srpskom logoru". Naime, vrlo brzo nakon susreta u logoru Ajla i Danijel završavaju u krevetu i tada počinje ljubavni odnos između zatvorenice i vojnika iz logora. Za magazin Stern sve je jasno iz naslova u kojem stoji "Film koji vam ide na živce", a Tip Berlin piše: "Uz veliki doprinos fizičkom realizmu, to je film koji želi biti autentičan ali nije utemeljen na stvarnosti, čak se na kraju ispostavlja da je lažan".

Vezane vijesti

Angelina Jolie promaknuta za posebnu izaslanicu UN-a

Angelina Jolie promaknuta za posebnu izaslanicu UN-a

Američka glumica Angelina Jolie, veleposlanica dobre volje Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice, promaknuta je za posebnu izaslanicu njegova šefa… Više

Komentari

registracija
19/6/10

odimidodjimi, 18.02.12. 03:36

Deane, Deane, pitam se samo, bi li tvoj komentar bio jos neobjektivniji, da u svome imenu imas i slovo J


registracija
26/1/08

Rampa, 18.02.12. 11:05

Jasno da će to biti filmić, što ona zna o režiji??

Ništa, jer i vrhunski nogometni igrači kad prestanu igrati u pravili nikad ne budu vrhunski treneri, pa zašto bi uspješna glumica bila i uspješan režiser?!

Jedan je Clint Eastwood na svijetu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika