Objavljeno u Nacionalu br. 848, 2012-02-14

Autor: Tanja Simić

U raljama sustava

Zašto štediše Abacus brokera još nisu dobili svoj novac iz Credo banke?

Je li novac uložen u Abacus brokere izgubljen?Je li novac uložen u Abacus brokere izgubljen?Ni četiri mjeseca nakon što je investicijskom društvu Abacus brokeri blokiran račun, 2000 njegovih klijenata i dalje ne može doći do svog novca. Mahom “obični građani”, kako se nazivaju u priopćenju građanske inicijative “Oštećeni klijenti Abacus brokera”, ulagali su u dionice preko spomenutog društva, koje je poseban račun s novcem klijenata imalo u nedavno likvidiranoj Credo banci. Većina njih bezbrižno je gledala vijesti na kojima se danima govorilo o tome kako je HNB oduzeo odobrenje za rad toj splitskoj banci i blokirao joj račune, i ne sluteći da se to i njih tiče. “Početkom prosinca želio sam podići svoj novac jer smo supruga i ja htjeli kupiti krevetić za dijete i saznao da ne mogu”, govori jedan od klijenata Abacus brokera, društva kojem je HANFA 25. studenoga blokirala račun zbog problema s Credo bankom.

Naime, zbog nedorečenosti zakona, klijenti tog investicijskog društva ne samo da nisu znali kada će moći doći do svog novca, nego nisu bili sigurni hoće li na to uopće imati pravo. “Riječ je o dva zakona, koji su u međusobnoj koliziji”, tvrde u inicijativi. “Po jednom je taj račun zaštićen i ne ulazi u stečajnu masu, dok po drugom nije i likvidatoru je dostupan. HANFA je odmah reagirala i upozorila da taj zakon štiti ulagače te da oni imaju pravo biti obeštećeni kao i svi štediše u bankama kojima država jamči obeštećenje u iznosu od 200.000 kuna u slučaju propasti banke. No HNB je tvrdio drukčije - da se podnositelj zahtjeva za stečaj može naplatiti s tog računa te je stao iza onih koji su tražili ovrhu. Osim toga, HNB je u jednom trenutku odblokirao račun Credo banke na dvije minute, nakon čega je s njega nestalo 9 milijuna kuna – točno onoliko koliko mi potražujemo. Radi se o klasičnoj rupi u zakonu, koju svatko može tumačiti onako kako mu odgovara”, tvrde u inicijativi.

Vezane vijesti

HNB žrtvovao Credo banku

HNB žrtvovao Credo banku

Konačno gašenje splitske Credo banke, novčarske institucije propale zbog sumnjivih plasmana njenim vlasnicima te potpuno neuobičajene reakcije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika