14.02.2012. / 10:09

Autor: Hina

Zabrana pušenja na poslu ne potiče pušenje kod kuće

Istraživanje je obuhvatilo 4364 pušača u dvije faze, prije zabrane pušenja na radnom mjestu i u javnosti te nakon što je ta zabrana stupila na snagu u Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji (s izuzetkom Škotske)

IlustracijaIlustracijaZabrana pušenja na radnom mjestu i u javnim prostorima neće potaknuti pušače da propuštene cigarete nadoknade kod kuće, pokazali su rezultati studije provedene u četiri zemlje koju je u utorak objavio specijaliziran časopis Tobacco Control.

Takva zabrana mogla bi čak ohrabriti pušače da općenito smanje pušenje, navodi studija.

Istraživanje je obuhvatilo 4364 pušača u dvije faze, prije zabrane pušenja na radnom mjestu i u javnosti te nakon što je ta zabrana stupila na snagu u Irskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji (s izuzetkom Škotske).

Nakon stupanja zakona na snagu bitno je porastao postotak pušača koji su prestali pušiti u svome domu u četiri zemlje: 38 posto u Njemačkoj i 28 posto u Nizozemskoj, 25 posto u Irskoj, 17 posto u Francuskoj.

Ekipa znanstvenika njemačkog centra za istraživanje raka u Heidelbergu smatra da rezultati ruše pretpostavku da bi zabrana pušenja na javnome mjestu mogla povećati pušenje kod kuće i povećati opasnost izlaganja obitelji duhanskom dimu.

Autori zaključuju da bi zabrana duhana na javnim mjestima "mogla potaknuti pušače da prestanu potpuno pušiti u svome domu".

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika