14.02.2012. / 10:36

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale, 5. dan: Berlinski aplauz za Dragojevićevu 'Paradu'

Dragojević je istaknuo kako niti jedna velika i poznata kompanija u Srbiji, spomenuo je Adidas i Nike, nije željela sponzorirati film, cinično dodajući „to vam je taj liberalni kapitalizam" da bi nakon toga rekao kako je on odrastao u socijalizmu te se nada da će njegova zemlja opet živjeti u socijalizmu

Srpska tv novinarka Sandra Perović, redatelj filma Parada 
Srđan Dragojević i producentica filma Parada Biljana Prvanović
Srpska tv novinarka Sandra Perović, redatelj filma Parada Srđan Dragojević i producentica filma Parada Biljana Prvanović Hrvatskog filma nema na ovogodišnjem programu filmskog festivala u Berlinu, ali ima srpskog koji je djelomično financirao Hrvatski audio-vizualni centar. Naime, u programu Panorama prikazan je film „Parada" redatelja Srđana Dragojevića, najveći ovogodišnji hit u hrvatskim kinima koji je u hrvatskim kinima do sada vidjelo preko 120 tisuća gledatelja. Navodno se „Parada" trebala naći u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, ali je Wieland Speck, šef Panorame i deklarirani homoseksualac, insistirao da se film prikaže u sklopu Panorame. To filmu nije naštetilo jer je u ponedjeljak uvečer berlinska projekcija završila s 15-minutnim pljeskom.

Liberalni kapitalizam

Srpski redatelj Dinko Tucaković, slovenski redatelj Andrej 
Košak i Goran Navojec
Srpski redatelj Dinko Tucaković, slovenski redatelj Andrej Košak i Goran Navojec Na službenoj konferenciji za novinare gotovo je svaki novinar koji je postavio pitanje rekao kako je u njegovoj zemlji također bilo problema s organiziranjem gay parade a kada su se pitanja preselila na politički teren, Dragojević je rekao da je on Jugoslaven, da je ovo jugoslavenski film te da u bivšoj Jugoslaviji nema granica kada je u pitanju kultura. Ujedno je istaknuo kako niti jedna velika i poznata kompanija u Srbiji, spomenuo je Adidas i Nike, nije željela sponzorirati film, cinično dodajući „to vam je taj liberalni kapitalizam" da bi nakon toga rekao kako je on odrastao u socijalizmu te se nada da će njegova zemlja opet živjeti u socijalizmu.

Nagrađivanje truda

Redatelj Luc Besson i glumica Michelle Yeoh dobili su nagradu zbog zbog filma „The Lady", koja se dodijeljuje filmskim umjetnicima za promoviranje političke pravdec (Foto: Image.net)Redatelj Luc Besson i glumica Michelle Yeoh dobili su nagradu zbog zbog filma „The Lady", koja se dodijeljuje filmskim umjetnicima za promoviranje političke pravdec (Foto: Image.net)Party za film „Parada" održan je u klubu Kleine Nacht Revue. To je simpatičan mali klub sa striptiz programom, gdje se pojavila ekipa iz filma, među njima i friški pobjednik showa „Zvijezde pjevaju" Goran Navojec. Redatelj Srđan Dragojević je bio oduševljen prijemom filma u Berlinu jer prije premijere nije mogao ni zamisliti da će film biti ovako dobro primljen. U drugom dijelu grada, u Konzerthaus Am Gendarmenmarkt održavala se „Cinema for Peace" humanitarna večera gdje su se ujedno dodjeljivale nagrade filmskim djelatnicima koji su se kroz filmove borili sa političku pravdu. Ovog puta su nagrade dobili Angelina Jolie zbog filma „U zemlji krvi i meda" te redatelj Luc Besson i glumica Michelle Yeoh zbog filma „The Lady", priči o Aung San Suu Kyi, mijanmarskoj disidentici i dobitnici Nobelove nagrade za mir 1991. godine. Zanimljivo, oba filma kritika je ocijenila lošima, ali valjda se nagrađivao trud.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika