14.02.2012. / 20:38

Autor: Hina

Umro glumac i profesor na ADU Zlatko Crnković

Kazališni, TV i filmski glumac Zlatko Crnković, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Splitu, dobitnik Nagrade za životno djelo Hrvatskog glumišta umro je danas u Zagrebu, doznaje se od izvora bliskog obitelji.

Zlatko Crnković (Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL)Zlatko Crnković (Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL)Kazališni, TV i filmski glumac Zlatko Crnković, profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Splitu, dobitnik Nagrade za životno djelo Hrvatskog glumišta umro je danas u Zagrebu, doznaje se od izvora bliskog obitelji.

Zlatko Crnković rođen je u Kastvu, 27. svibnja 1936., a čitav je život posvetio glumi i kazalištu. Ostvario je niz kreacija koje ulaze u povijest suvremene hrvatske kazališne i filmske umjetnosti.

Osnovnu školu završio je u Mrkoplju, a gimnaziju u Delnicama. Glumiti je počeo već u gimnaziji, a na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu primljen je 1955., a iste je godine postao i suradnik Radio Zagreba.

Član zagrebačkog HNK bio je više od tri desetljeća, od 1958. do 1989., kad se potpuno posvetio profesorskom radu na Akademiji gdje je kao redoviti profesor predavao scenski govor na Odsjeku glume. Tijekom karijere, kako je sam isticao, veliki mu je uzor bio Branko Gavella.

U kazalištu je Crnković ostvario više od 150 uloga. Među njima su i doktor u Valéryjevoj "Fiksnoj ideji", uloga u "Dvostrukoj nevjesti", "Hamletu u Mrduši Donjoj", "Neplaćenom ubojici", "Tartuffeu", "Kralju Learu"... Tumačio je dvojnika i pisca u "Zagrljaju" Ranka Marinkovića, glavnu ulogu u "Pravedniku" Mirka Božića, ulogu Križovca u Krležinoj drami "U agoniji"...

Na Dubrovačkim ljetnim igrama igrao je 12 sezona zaredom: u "Dubravki", "Hamletu", "Oluji". U "Skupu" Marina Držića glumio je Dunda Niku, a na Lovrijencu Horacija. U vlastitoj režiji sa svojim studentima 1968. u Dubrovniku je izveo "Balade Petrice Kerempuha". Zapažene uloge ostvario je i na Splitskom ljetu, a jedna od najdražih predstava bila mu je "Kiklop" Ranka Marinkovića, u kojem je bio Don Fernando.

Crnković je ostao zapamćen i po ulogama u brojnim filmovima. Zlatnu arenu dobio je za glumu u filmu "Tu".

Vezane vijesti

Mubarak klinički mrtav?

Mubarak klinički mrtav?

Iz Egipta stižu posve oprečne informacije o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka, pa je tako nacionalna agencija MENA objavila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika