14.02.2012. / 20:58

Autor: Hina

'Bankrot Grčke imao bi razorne posljedice'

Povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je u utorak da očekuje da će eurozona uskoro odobriti drugi program financijske pomoći Grčkoj, kada ona ispuni potrebne uvjete, ističući da bi nekontrolirani bankrot te zemlje imao teške posljedice.

Olli RehnOlli RehnPovjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn izjavio je u utorak da očekuje da će eurozona uskoro odobriti drugi program financijske pomoći Grčkoj, kada ona ispuni potrebne uvjete, ističući da bi nekontrolirani bankrot te zemlje imao teške posljedice.

"Mislim da će se euroskupina (ministri financija zemalja članica eurozone) sastati u srijedu i mislim da je ključno da odobri drugi paket pomoći Grčkoj, koja prije toga mora ispuniti sve uvjete", rekao je Rehn na konferenciji za novinare u Strasbourgu.

Rehn je rekao da je u interesu i Grčke i Europe da se efikasno provede drugi program pomoći Grčkoj, jer je to bolje od nekontroliranog bankrota, koji bi imao "razorne posljedice, posebice za najslabije sastavnice grčkog društva te negativne posljedice za europsko gospodarstvo općenito", rekako je Rehn.

Grčki parlament je u nedjelju navečer prihvatio program drastične štednje i reformi, koje su tražile EU i Međunarodni monetarni fond. Osim toga, Grčka treba pronaći dodatnih 325 milijuna eura uštede kako bi ispunile zacrtane ciljeve o proračunskom manjku za ovu godinu. EU i MMF također traže od čelnika grčkih političkih stranaka da se pismeno obvežu da će provoditi dogovoreni program i nakon parlamentarnih izbora koji će se održati u travnju.

Drugi program pomoći uključuje 130 milijardi eura koje bi Grčka trebala dobiti od EU-a i MMF-a te otpis 100 milijardi eura potraživanja privatnih vjerovnika. Da bi izbjegla bankrot Grčka treba dobiti dio obećanih sredstava najkasnije do 20. ožujka, kada na naplatu stiže 14,5 milijardi eura dužničkih obveza.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 15.02.12. 06:44

I to govore tako kao du su s time definitivno izlijecili grcki rak! A za metastaze se ne pita !? Kroz ucinke vrijeme ce pokazati jel je ta EU zbilja ozdravila !?


registracija
6/3/11

erdedi, 15.02.12. 18:35

Ovdje je istina.Istina, ne za Grčku, jer bi se prije svega morala vratiti na drahmu već za Hrvatsku, koja još uvijek nije u EU.
http://www.youtube.com/watch?v=K9zds3p5eXs


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika