15.02.2012. / 09:41

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale, 6. dan: 'Margaret Thatcher je bila feministica'

Opisujući kako uspijeva i u 62. godini biti jedna od najboljih i najtraženijih glumica, Meryl Streep je rekla: "Najteže je biti nov i iznenaditi samu sebe, kao što je teško i nositi se s očekivanjima", smatra Streep koja je dodala kako u svakom filmu nastoji naći sličnosti s osobom koju glumi, pa je tako našla i sličnosti sa Margaret Thatcher

Meryl StreepMeryl StreepMeryl Streep (62), osim što je najveći favorit za osvajanje Oscara za ulogu Margaret Thatcher u filmu „The Iron Lady", u utorak je u Berlinu dobila i nagradu za životno djelo. i to baš na Valentinovo, što su neki novinari iskoristili na službenoj konferenciji za novinare da joj čestitaju s poklonom. Jedan austrijski novinar dao joj je cvijeće, ali Meryl Streep daleko je više razgalio ruski novinar koji joj je poklonio Babuške na kojima je nacrtano lice Meryl Streep. Bila je na rubu suza od sreće, samo je rekla „hvala vam što ste mi smanjili nos na ovim crtežima".

Ne osuđujem likove koje glumim

Zanimljivo je kako je Streep, kao liberalna ljevičarka, vidjela Thatcher, bivšu britansku premijerku poznatu po desničarskim stavovima koja je za ljevicu u Velikoj Britaniji bila monstrum, a za desnicu je bila osoba koja je spasila naciju. Meryl Strep je se sjećala, kako je rekla, iz osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je Thatcher bila dobra prijateljica sa Ronaldom Reaganom, tadašnjim predsjednikom Amerike, što je automatski bilo nešto jako loše. A i pamti je po lošoj frizuri. A onda je počela proučavati njezin život i saznala mnogo toga o njoj; saznala je stvari od kojih bi se konzervativcima u Americi digla kosa na glavi. Streep kaže kako Thatcher uopće nije bila protiv abortusa, kako je bila prva koja je upozoravala na globalno zatopljenje, kako je zadržala zdravstveno osiguranje u Velikoj Britaniji iako su Amerikanci bili protiv toga, i tako dalje. Ujedno, smatra Streep, otvorila je vrata mnogim ženama u politici jer u sedamdesetima i osamdesetima nije bilo žena na visokim političkim položajima i na čelnim mjestima velikih kompanija. "Thatcher je bila feministica, htjela to ona ili ne", rekla je Streep prilikom opisivanja Margaret Thatcher i dodala kako nikada ne sudi liku kojeg glumi, pa tako nije sudila ni Margaret Thatcher. A kako se na kraju napornog dana snimanja filma vraćala u vlastiti život? „Redateljica Phylida Loyd svaku večer mi je donosila gin i tonik", bio je njezin odgovor.

Nedostaje mi umjetnost

Opisujući kako uspijeva i u 62. godini biti jedna od najboljih i najtraženijih glumica, Meryl Streep je rekla: "Najteže je biti nov i iznenaditi samu sebe, kao što je teško i nositi se s očekivanjima", smatra Streep koja je dodala kako u svakom filmu nastoji naći sličnosti s osobom koju glumi, pa je tako našla i sličnosti sa Margaret Thatcher. Na pitanje „Koja je cijena vaše slave" odgovorila je: „Postoji pet muzeja u Berlinu koje bi željela posjetiti ali ne mogu jer će u svakom trenutku petero osoba buljiti u mene. Nedostaje mi umjetnost, ali ne žalim se".

Toaletoidni mediji

Salma HayekSalma HayekA onda smo nakon ovako vesele konferencije za novinare pogledali novi film španjolskog redatelja Alexa de la Iglesije „La Chispa de la Vida", u kojem se ovaj majstor apsurda izruguje tabloidnom televizijskom i tiskanom novinarstvu te marketingu u medijima. Jose Mota glumi Roberta Gomeza, marketinškog stručnjaka u braku sa Luisom (Salma Hayek). Oboje su nezaposleni, on očajnički traži posao i obećava supruzi da će je voditi u isti hotel u kojem su proveli medeni mjesec. Posla nema, on odlazi do hotela i saznaje da hotel više ne postoji već se tog dana na mjestu hotela otkriva muzej s kazališnom arenom iz rimskog doba. Arena nije dovršena, on pada u nju pri čemu mu se željezna šipka od armature zabija u glavu. No, nakon toga, Gomez normalno funkcionira, s time da se ne smije micati. Dok liječnici razmišljaju kako da mu, onako nepomičnom, pomognu, mediji traže intervju od njega a on u želji da financijski pomogne obitelji, zove u pomoć marketinšku agenciju kako bi sklopili visoki novčani dogovor za ekskluzivnu snimku intervjua. Cijela država prati njegovu tragediju, a njegova supruga je očajna jer ne razumije kako netko tko je blizu smrti može biti u centru marketinško-medijske pažnje.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika