15.02.2012. / 12:31

Autor: Totalsport

Glasgow Rangersi službeno zatražili stečaj

Novi vlasnik, međutim, nije uspio riješiti financijske poteškoće nastale neplaćanjem poreznih obveza od 2001. godine naovamo

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaU ponedjeljak je najtrofejniji nogometni klub u povijesti škotskog nogometa, Glasgow Rangers, službeno bankrotirao. Od današnjeg dana (utorak) vodi ga stečajna uprava.

Automatski će postupak rezultirati oduzimanjem deset bodova na premierligaškoj ljestvici, što praktički znači da će momčad Allyja McCoista nakon trogodišnje vladavine predati naslov prvaka gradskom rivalu Celticu. Postojeća četiri boda razlike u korist Celtica (65-61) pretvorit će se u 14, dok će pred trećeplasiranim Motherwellom klub s Ibroxa zadržati devet bodova (51-42) prednosti.

Šokantan je rasplet posljedica spora koji je klub izgubio s britanskim poreznim i carinskim vlastima, koje su dokazale da su Rangersi oštetili proračun Ujedinjenog Kraljevstva za 49 milijuna funti. Kako taj dug nema odakle platiti, klupsko je rukovodstvo u ponedjeljak podnijelo sudski zahtjev za imenovanjem stečajnog upravitelja. U utorak su istog dobili: riječ je Duff&Phelpsu, kompaniji specijaliziranoj za financijsko restrukturiranje.

Rangersi su klub sa 140-godišnjom poviješću. Osnovani su 1873. godine. Jedan su od navijački najpodupiranijih klubova u Velikoj Britaniji s golemom navijačkom bazom. Naslov škotskih prvaka osvajali su rekordna 54 puta. Škotski su FA Cup osvojili u 33, a Liga kup u 27 navrata. Prije 40 su godina osvojili UEFA-in Kup pobjednika kupova, dok su 2008. godine igrali finale Kupa UEFA-e.

Prošlog je svibnja klub kupio Craig Whyte obećavši da će pokriti dug od 18 milijuna funti, koji je naslijedio od prethodnog vlasnika Davida Murrayja. Novi vlasnik, međutim, nije uspio riješiti financijske poteškoće nastale neplaćanjem poreznih obveza od 2001. godine naovamo.

Klupskoj solventnosti nije pomogao niti prošlomjesečni transfer Nikice Jelavića koji je prešao u Everton za oko 6.6 milijuna eura.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika