15.02.2012. / 14:47

Autor: Hina

SNH i HND traže još jednu šansu za Vjesnik

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su danas vladu da Vjesniku, kojem prijeti stečaj, pruži još jednu šansu kako bi se u toj novini sa 72-godišnjom tradicijom pokušao napraviti profesionalni zaokret i pronašli investitori.

Zlatko Herljević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Zlatko Herljević (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvali su danas vladu da Vjesniku, kojem prijeti stečaj, pruži još jednu šansu kako bi se u toj novini sa 72-godišnjom tradicijom pokušao napraviti profesionalni zaokret i pronašli investitori.

Predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić rekao je da vlast, koja je godinama srozavala tu tiskovinu treba skinuti "šape" s Vjesnika i dopustiti da se razvije u neovisno glasilo. "Može se govoriti o restrukturiranju i novom načinu upravljana ali gašanje ne dolazi u obzir", rekao je Filić.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je da profesionalnim zaokretom treba podignuti tiražu Vjesnika, učiniti ga zanimljivijim i nakon toga odlučiti o njegovoj sudbini. "Vjerujem da bi se onda pojavili mogući investitori", kazao je Duka koji smatra da Vjesnik može ponuditi ozbiljne kulturne, gospodarske i vanjsko-političke sadržaje.

Predsjednik Vjesnikovog ogranka HND-a Zlatko Herljević ogorčen je što je vlada nakon 72 godine poslala poruku Twitterom da ukida Vjesnik. Složio se s time da postoje svi uvjeti za pokretanje stečaja u Vjesniku, kao što je jučer ustvrdio prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić, no istaknuo je da Vjesnikovci ipak traže da im se dva do tri mjeseca omogući poslovanje s kriznim menadžmentom. "Ako nakon šest mjeseci vidimo da to ne ide sami ćemo reći zatvaramo", kazao je Herljević.

Priznao je da je u Vjesniku bilo cenzure, no smatra da je za to najodgovorniji HDZ, ali od odgovornosti ne želi amnestirati ni SDP koji je u ranijem mandatu na vlasti imao šansu od Vjesnika napraviti "fine novine".

Za vrijeme HDZ-a Vjesnik je dobivao direktive od bivšeg premijera Ive Sanadera i glasnogovornika njegove vlade Ratka Mačeka, a zatim od Vladimira Šeksa koji je za direktora postavio svog nećaka Bojana Divjaka, iako ima samo srednju školu, kazao je Herljević.

Odbacio je kritike da se novinari nisu borili protiv dirigiranog novinarstva, utvrdivši da su tražili razrješenje uprave i postavljanje kriznog menadžmenta i predlagali zakon o Vjesniku kao javnom glasilu.

Tvrdi da te novine sa 99 stalno zaposlenih i 30 honoraraca imaju profesionalaca prve lige. "Mi vjerujemo da možemo", ustvrdio je Herljević, dodavši da su napravili projekt za Vjesnik te da s radom počinje krizni stožer zaposlenika Vjesnika koji bi trebao senzibilizirali javnost i poduzeti mjere za njegov opstanak.

Glavna povjerenica Vjesnikove podružnice SNH-a Biljana Bašić smatra da je za odluku o stečaju najodgovorniji premijer Zoran Milanović i da je riječ o "kukavičkoj i jadnoj" odluci. Po srijedi su, smatra, interesi oko preuzimanja nekretnina i vrijednog zemljišta. Podsjetila je da je jedno od predizbornih obećanja Kukuriku koalicije bilo i transparentno upravljanje državnom imovinom.

Vjesnikovce su na konferenciji za novinare u HND-u podržali Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava i zviždačica Vesna Balenović.

Vezane vijesti

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

"Namjerno rušenje Brodotrogira"

Čelnici sindikata u Brodotrogiru zatražili su danas od prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića da se žurno očituje o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika