16.02.2012. / 11:14

Autor: Hina

Referendum

Srbi odbacili kosovske institucije

Ukupno je glasovalo oko 75 posto građana sa biračkim pravom, pri čemu je 99,74 posto njih na referendumsko pitanje odgovorilo negativno, odbacujući kosovske vlasti, dok je pozitivno stajalište izrazilo 0,26 posto građana

IlustracijaIlustracijaPreliminarni rezultati, objavljeni nakon što je sinoć završen referendum u četiri općine na sjeveru Kosova naseljene pretežito Srbima, pokazuju da kosovske vlasti ne prihvaća skoro sto posto Srba koji su glasovali, izvješćuju u četvrtak mediji u Beogradu.

Na dvodnevnom referendumu, Srbi sa sjevera Kosova u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, izjašnjavali su se o pitanju "Prihvaćate li institucije takozvane Republike Kosovo?".

Ukupno je glasovalo oko 75 posto građana sa biračkim pravom, pri čemu je 99,74 posto njih na referendumsko pitanje odgovorilo negativno, odbacujući kosovske vlasti, dok je pozitivno stajalište izrazilo 0,26 posto građana, prenose mediji.

Voditelj srbijanskog pregovaračkog tima u dijalogu s Kosovom Borislav Stefanović smatra kako rezultati referenduma neće donijeti nikakav rezultat jer je sam referendum protuustavan i besmislen, te da neće ugroziti nastavak dijaloga, ali da će zasigurno dodatno otežati poziciju Srbije na međunarodnom planu.

Kosovski je parlament u srijedu usvojio deklaraciju kojom se izražava protivljenje referendumu provedenom u četiri općine na sjeveru Kosova te se referendum proglašava neustavnim i protuzakonitim. Protivljenje referendumu također su, uoči njegovog održavanja, izrazili predstavnici međunarodne zajednice i predstavnici kosovskih vlasti, a poruke o štetnosti referenduma za državne interese Srbije upućene su i od vlasti u Beogradu.

Kosovo Goran Bogdanović proteklih dana upozoravao je kako referendum služi dnevnom politikanstvu te da se, na štetu običnih ljudi, pojedinci pokušavaju pred izbore dodvoriti središnjicama u Beogradu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 16.02.12. 17:30

Koga briga za srbe,oni su na Kosovu kosovari,ne srbi.
Kosovo su davno oteli i sad je Nezavisno i od svieta priznato hahahahahaa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika