16.02.2012. / 14:01

Autor: Nacional.hr

Psi pomažu trudnicama da postignu zadane ciljeve vježbanja

Istraživači su također otkrili kako unatoč tome što imaju psa, dio žena u istraživanju uopće ne ide s njim u šetnju niti redovno vježba

Psi pomažu trudnicama u održavanju fizičke aktivnostiPsi pomažu trudnicama u održavanju fizičke aktivnostiZnanstvenici iz Waltham Centra za brigu o ljubimcima i znanstvenici Sveučilišta u Liverpoolu otkrili su da su trudnice koje posjeduju psa fizički aktivnije od onih koje ih ne posjeduju.

Postoji povećana zabrinutost medicinskih stručnjaka oko zdravstvenih rizika vezanih za prekomjernu težinu tijekom trudnoće. Prethodna istraživanja pokazala su da prekomjerna težina za vrijeme trudnoće može povećati rizik od zdravstvenih komplikacija i može dovesti do pretilosti djeteta.

Ostati aktivnom tijekom trudnoće glavna je strategija za borbu protiv prekomjerne tjelesne težine tijekom trudnoće. Ovim istraživanjem stručnjaci su otkrili da će trudnice koje imaju psa postići preporučene dnevne tjelesne aktivnosti pomoću brze šetnje od 30 minuta. U kombinaciji sa zdravom prehranom, šetnja sa psom mogla bi biti dio strategije za održavanje tjelesne težine i zdravlja.

„Tijekom trudnoće teško je postići zadane ciljeve vježbanja. Postoji dokaz kako vježbanje sa psom može dovesti do veće motiviranosti i učinkovitosti. Šetnja sa psom je zabavna aktivnost s malo rizika koja može imati pozitivne učinke na zdravlje - i majke i djeteta," komentirala je Dr. Sandra McCune, voditeljica istraživačkog programa u Centru Waltham.

Istraživači su također otkrili kako unatoč tome što imaju psa, dio žena u istraživanju uopće ne ide s njim u šetnju niti redovno vježba. „To postavlja važno pitanje o tome kako potaknuti trudnice na šetnju sa psom i osigurati da i trudnice i psi od toga imaju koristi," dodala je Dr. McCune.

Istraživanje je provedeno u suradnji sa Sveučilištem u Liverpoolu (UK), Sveučilištem u Bristolu (UK), Sveučilištem u Južnoj Karolini (SAD), uz korištenje podataka Avonove studije "Longitudinalno istraživanje roditelja i djece" (ALSPAC).

Vezane vijesti

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Kava u trudnoći ili uz dojenje ne utječe na san beba

Ispijanje šalice ili dvije kave tijekom trudnoće ili dojenja neće utjecati na kvalitetu sna novorođenčeta, pokazalo je brazilsko istraživanje koje je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika