16.02.2012. / 15:14

Autor: Hina

Lalovac: Porezna reforma je temelj za privlačenje novih investicija

Poreznom reformom se ne rješavaju problemi i kriza, no reforma je temelj za povećanje i privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je danas zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavljajući u Hrvatskom saboru pet zakonskih prijedloga - za izmjene zakona o PDV-u, o porezu na dobit, o porezu na dohodak, o doprinosima te o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Porezna reforma je potrebna kako bi se privukle nove investicijePorezna reforma je potrebna kako bi se privukle nove investicijePoreznom reformom se ne rješavaju problemi i kriza, no reforma je temelj za povećanje i privlačenje novih investicija i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je danas zamjenik ministra financija Boris Lalovac predstavljajući u Hrvatskom saboru pet zakonskih prijedloga - za izmjene zakona o PDV-u, o porezu na dobit, o porezu na dohodak, o doprinosima te o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Reformom se, prema njegovim tvrdnjama, neće povećati ukupno porezno opterećenje već će ono, naprotiv, biti smanjeno, pogotovo za poduzetnike.

Predloženim se izmjenama, uz ostalo, povećava opća stopa PDV-a sa 23 na 25 posto, povećava se osnovni osobni odbitak s 1.800 na 2.200 kuna, za umirovljenike s 3.200 na 3.400 kuna, uvode se porezna rasterećenja za reinvestiranu dobit, ali i oporezivanje dividende stopom od 12 posto, a smanjuje se stopa doprinosa za zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto.

Izmjenama Zakona o PDV-u od 1. ožujka se, osim povećanja PDV-a s 23 na 25 posto, uvodi i snižena stopa od 10 posto za jestiva ulja i masti, dječju hranu i prerađenu hranu na bazi žitarica za dojenčad i malu djecu, na isporuke vode (osim one u bocama ili drugoj ambalaži) te za bijeli šećer.

Govoreći o utjecaju reformi na poduzetništvo Lalovac je kazao kako se njima podiže poduzetnička konkurentnost direktinim mjerama kroz smanjenje brutto cijene rada, ukidanje nepotrebnih dodatnih troškova kroz razna neporezna davanja te jačanje kapitalne osnove za investiranje. Smanjenje brutto cijene rada za poduzetnike je osigurano kroz smanjenje opće stope doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje sa 15 na 13 posto, kazao je.

Jačanje kapitalne baze neoporezivanjem reinvestirane dobiti poreznog razdoblja, ukoliko se istom izvrši povećanje temeljnog kapitala društva jedan je od najvažnijih instrumenata poticanja investicija. Ta mjera se, rekao je, predlaže zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit.

Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u olakšat će se i pojednostaviti poslovanje poduzetnika koji su bili obvezni upisati se u registar obveznika PDV-a zbog relativno niskog praga za upis u registar obveznika PDV-a od 85 tisuća kuna. Stoga će tim poreznim obveznicima pojeftiniti poslovanje jer neće biti obvezni utvrđivati obvezu PDV-a niti podnositi propisane obrasce. Prag za upis u registar obveznika PDV-a će biti 230 tisuća kuna umjesto sadašnjih 85 tisuća kuna.

Poslovanje će se olakšati i onim poreznim obveznicima koji ostvaruju promet do 800 tisuća kuna jer će oni biti tromjesečni porezni obveznici osim ako sami ne odluče da budu mjesečni porezni obveznici. Izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobiti uvodi se obveza plaćanja poreza po odbitku prilikom isplati dividendi i udjela u dobiti inozemnim pravnim osobama i to po stopi od 12 posto. Način oporezivanja inozemnih pravnih i fizičkih osoba uređen je i ugovorima o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja te će stoga u pojedinim slučajevima porez po odbitku biti plaćen i po nižim poreznim stopama, nula do 12 posto.

Ako se u ugovoru predviđa plaćanje poreza po odbitku na dividende i udjel po dobiti po stopi većoj od 12 posto, plaćat će se po stopi od 12 posto. Zadržana je i stopa od 12 posto pri isplati dividende i udjela u dobiti prema 'off shore' zonama.

Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o PDV-u uvodi se potpuno ograničenje prava na odbitak pretporeza na nabavku i najam plovila namijenjenih za razonodu, zrakoplova, osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz uključujući i nabavu svih dobara i usluga u vezi s tim dobrima, osim ako se radi o plovilima, zrakoplovima, automobilima i drugim prijevoznim sredstvima isključivo namijenjenim za obavljanje određenih djelatnosti.

Potpuno ograničenje prava na odbitak pretporeza u vezi s nabavom dobara i usluga uvodi se za potrebe reprezentacije, rekao je Lalovac.

Lalovac je napomenuo i kako povećanje PDV-a ne ide za zatvaranje rupa u proračuna već za usmjeravanje gospodarstva.

Prema izračunu Porezne uprave, poreznim obveznicima koji ostvaruju brutto plaću u rasponu od 4 do 8 tisuća kuna, odnosno onima koji imaju mirovinu između 5 i 7 tisuća kuna s jednim uzdržavanim članom, netto plaća i mirovina bi se povećale, a takvih je oko 800 tisuća radnika i obrtnika i oko 200 tisuća umirovljenika.

Poreznim obveznicima s plaćom i mirovinom iznad tog iznosa plaća i mirovina bi se smanjila, s ciljem da se porezni teret ravnomjerno rasporedi. „Veći teret snosit će oni porezni obveznici koji imaju veću gospodarsku snagu, a zaštitit će se porezni obveznici s najnižim primanjima“, ocijenio je Lalovac.

Najavio je i kako će se izvršiti indeksacija mirovina što će, po njegovim tvrdnjama, dijelom ublažiti jače oporezivanje potrošnje.

Nastojat će se, rekao je, štiti male dioničare, koji dio prihoda ostvaruju kroz dohodak od kapitala do 12 tisuća kuna godišnje.

Mjerama o kojima danas raspravljaju zastupnici u Hrvatskim saboru, po riječima zamjenika ministra financija Borisa Lalovca, vlada Zorana Milanovića se usmjerila na izravnu bitku za svako postojeće radno mjesto odnosno svako novo radno mjesto.

Vezane vijesti

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika