16.02.2012. / 16:31

Autor: Hina

Razvoj govora kod djece povezan s razinom vitamina D kod majki

Djeca majki koje imaju nisku razinu vitamina D tijekom trudnoće vjerojatnije će imati problema s razvojem govora za razliku od djece majki koja su imala višu razinu tog vitamina, pokazala je australska studija.

Vitamin D u trudnoći utječe na kasniji razvoj djetetaVitamin D u trudnoći utječe na kasniji razvoj djetetaDjeca majki koje imaju nisku razinu vitamina D tijekom trudnoće vjerojatnije će imati problema s razvojem govora za razliku od djece majki koja su imala višu razinu tog vitamina, pokazala je australska studija.

Iako studija, objavljena u stručnom časopisu Pediatrcs, nije pokazala da niska razina vitamina D uzrokuje te probleme, znanstvenici su izjavili da je ukazala na "vjerojatnu vezu" koja zahtjeva veću pozornost.

Ranije studije pokazale su neke veze između niske razine tog vitamina tijekom trudnoće i problema kod djeca kao što su slabije kosti, astma i slabiji rast, izjavio je Andrew Whittehouse, autor studije, sa Sveučilišta u Zapadnoj Australiji.

"Učinci niže razine vitamina D kod majki na razvoj ploda nisu u potpunosti razjašnjeni", dodao je.

Whitehouse i njegovi kolege prije 20 godina su mjerili razine vitamina D kod više od 700 žena koje su bile otprilike na pola svoje trudnoće kako bi utvrdili ima li razina tog vitamina veze s kasnijim ponašanjem i razvojem govora kod djece. Pet i 10 godina kasnije testirali su tu djecu i pokazalo se da je skupina majki koje su imale najnižu razinu vitamina D imala najviše djece s govornim problemima.

Vezane vijesti

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Postmenopauzalne žene ne bi trebale uzimati niske doze vitamina D i kalcija za jačanje kostiju, jer imaju neznatan pozitivan učinak a povećavaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika