Objavljeno u Nacionalu br. 451, 2004-06-06

Autor: Dean Šoša

DVD / VIDEO

Irska novinarka na putu u smrt

Istinita 'Priča o Veronici Guerin' solidan je prikaz slučaja glasovite irske novinarke likvidirane zbog istraživanja narkomafije

Dean ŠošaDean ŠošaBriljantni francuski redatelj Jean-Pierre Melville volio je Hollywood između ostalog i zbog toga jer mu se činilo da je to jedina sredina u kojoj i nikakav redatelj jednom u karijeri može snimiti veliki film. Nesretni Joel Schumacher potvrdio je Melvilleovo pravilo 2000. sjajnom “Zemljom tigorva”, da bi se ubrzo vratio nizanju napola uspjelih filmova među kojima je i “Priča o Veronici Guerin”. Ipak, kako je njezin slučaj zanimljivi sam po sebi, Schumacherov film vrijedi itekako preporučiti, osobito zbog skorašnje suše premijernih naslova u videotekama nakon što distributeri 15. srpnja odu na godišnji odmor.
Veronica Guerin iz naslova filma je sada već legendarna irska novinarka koja je sredinom 90-ih istraživala trgovinu drogom u Dublinu i stala na žulj opasnom klanu koji ju je na koncu i likvidirao. Bez brige, nije bezobrazluk otkriti što se dogodilo s Veronicom Guerin jer to otkiva i Schumacher na samome početku filma. Schumacher nije filmski neznalica i neki njegovi filmovi poput “Dana ludila” ili “8 mm” na trenutke su vrlo dobri. Takvim trenucima odiše i ovaj film. Iako je kraj priče poznat već na početku, film je vrlo napet, glumačke izvedbe sjajne a neke scene poput one u kojoj Gilligan pretuče Veronicu Guerin izvrsne. Ipak, kao u svim filmovima izuzev “Zemlje tigrova”, Schumacher je zakazao na razini cjeline.
‘’Priča o Veronici Guerin” pati od onoga od čega pati većina filmova o velikim ljudima i još većim idejama. Zaneseni pravdom i istinom, Schumacher i njegovi suradnici, među kojima je i zloglasni producent Jerry Bruckheimer, nisu uspjeli pronaći ravnotežu između poruka s jedne strane i priče i karaktera s druge. Više ih je zanimao socijalni aspekt priče nego osobni. Kreatori filma na koncu tako nisu objasnili ono najvažnije: što je to cijenjenu kolegicu, suprugu i majku tjeralo u njezinu samoubilačku misiju?
Doduše, Schumachera ne treba previše kriviti jer su se na opasnom terenu istinitih priča s velikim porukama čiji su protagonisti većinom još uvijek živi poskliznuli i puno talentiraniji filmaši od njega. Ipak, ne tako davno Michael Mann je od sličnih sastojaka “skuhao” remek-djelo “Probuđenu savjest”. No zato je Michael Mann Michael Mann a Schumacher čovjek za potvrdu Melvilleovih zakučastih teza.
No opet, Schumacher je sudeći prema briljantnom audiokomentaru ovoga filma kudikamo zabavniji čovjek od Manna. Njegova pedantna rekonstrukcija prave priče o Veronici Guerin amnestira DVD izdanje od izostanka dokumentarca, a trenuci u kojima Schumacher priznaje kako se i sam drogirao i iskazuje zadovoljstvo smrću Martina Cahilla, kriminalca kojega John Boorman glorificira u “Generalu”, tjeraju nas da mu pružimo još jednu šansu.

CONTINENTAL FILM
DVD+VHS
Veronica Guerin, am.-ir.-brit. drama, 2003. R: Joel Schumacher GL: Cate Blanchett, Gerard McSorley, Ciaran Hinds, Brenda Fricker, Don Wycherlay
FILM: 2
DVD: 3

RIZIK
VTI
DVD+VHS

“Rizik” je treći australski krimić objavljen na našem DVD tržištu u posljednjih mjesec dana. Iako ga je jedan kolega proglasio najboljim australskim filmom snimljenim u proteklih pet godina, “Rizik” kvalitetom zaostaje za “Zlodjelima” i “Lažnim obećanjima”. Ipak, priča o mladiću koji se zapošljava u osiguravajućem društvu i ubrzo pod utjecajem starijeg kolege počne sudjelovati u namještanju prometnim nesreća nije bez svojih aduta od kojih je najveći dobar nastup ciničnoga Bryana Browna.
DVD izdanje “Rizika” ne sadrži dodatne priloge.

Risk, šved.-austral. krimić, 2000.
R: Alan White
GL: Bryan Brown, Claudia Carvan, Tom Long
FILM: 1
DVD: 0

MOJA KUĆA U UMBRIJI
ISSA
DVD+VHS

Drama “Moja kuća u Umbriji” standardno je dobar proizvod glasovite TV kuće HBO, o čemu svjedoči i devet nominacija za Emmy, no ukupni dojam koji film ostavlja ipak bitno narušava izostanak prave, zanimljive priče. Glavnu ulogu engleske spisateljice ljubića koja nakon eksplozije u vlaku preživjele poziva na svoje imanje odigrala je izvrsna Maggie Smith, na kraju jedina nagrađena Emmyjem, no najbolji je dojam ostavio Timothy Spall, čiju tužnu facu ovaj put ne može razveseliti ni veza s osjetno mlađom Talijankom.

My House in Umbria, brit.-tal. TV drama, 2003.
R: Richard Loncraine
GL: Maggie Smith, Chris Cooper, Timothy Spall
FILM: 1
DVD: 1

KRALJ LAVOVA 2: SIMBIN PONOS
CONTINENTAL FILM
DVD+VHS

Drugi “Kralj lavova”, namijenjen izravnoj videodistribuciji, ne može se mjeriti s prvim kad su u pitanju animacija i songovi. Ipak, priča o zabranjenoj ljubavi Simbine kćeri i Scarova nasljednika nije ništa manje zanimljiva od originalne priče; čak se može reći da Shakespeareovim fanovima u Disneyju bolje leže “Romeo i Julija” negoli “Hamlet”. U svakom slučaju, dvojka je kudikamo bolja od trojke.
Domaće DVD izdanje vrijedi pohvaliti zbog vrlo dobre sinkronizacije i hrvatskih titlova u svim dodatnih prilozima.

The Lion King 2: Simba’s Pride, am.-austral. anim. film, 1998.
R: Rob LaDuca, Darrell Rooney
GL: (glas) Matthew Broderick
FILM:3
DVD: 2

LUDO KRSTARENJE
BLITZ
DVD+VHS

Nastup u “Ludom krstarenju” donio je Cubi Goodingu Jr.-u, zajedno s onima u “Radiju” i “U iskušenju” nominaciju za Zlatnu malinu. Sumanutom komedijom o dvojici bezveznjaka koji umjesto na brodu s komadima završe na gay krstarenju Cuba uistinu dotiče dno i okončava kratki put od talentiranog oscarovca (“Jerry Maguire”) do posve izgubljenog slučaja. Prisutnost “Bonda” Rogera Moorea sugerira pak kako dotični ima ozbiljnih financijskih problema, osim ako je njegov gay nastup subverzivni komentar mačizma lika koji ga je proslavio.

Boat Trip, am.-njem. komedija, 2002.
R: Mort Nathan
GL: Cuba Gooding Jr., Horatio Sanz
FILM: 1
DVD:0

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika