17.02.2012. / 15:04

Autor: Hina

Nasilje nad djecom na internetu sve prisutnije od pojave socijalnih mreža

U policijskim statistikama kaznena djela protiv djece putem interneta čine tri posto ukupnih kaznenih djela počinjenih nad djecom, no zamjetno je da je zlostavljanje djece putem interneta sve prisutnije, posebice u posljednje dvije godine od pojave socijanih mreža poput facebooka i twittera, istaknuli su stručnjaci na današnjem okruglom stolu o nasilju nad djecom putem interneta održanom u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba.

Djeca mnogo vremena provode na društvenim mrežamaDjeca mnogo vremena provode na društvenim mrežamaU policijskim statistikama kaznena djela protiv djece putem interneta čine tri posto ukupnih kaznenih djela počinjenih nad djecom, no zamjetno je da je zlostavljanje djece putem interneta sve prisutnije, posebice u posljednje dvije godine od pojave socijanih mreža poput facebooka i twittera, istaknuli su stručnjaci na današnjem okruglom stolu o nasilju nad djecom putem interneta održanom u Poliklinici za zaštitu djece Grada Zagreba.

Prema podacima MUP-a, broj prijavljenih kaznenih djela protiv djece na internetu nije kontinuiran jer ovisi o tome koliko ih žrtve prijavljuju, pa policija primjerice u jednoj godini postupa prema 50 prijava, a drugoj godini primi 101 a u trećoj godini primjerice 34 prijave, kazala je Renata Odeljan iz MUP-ova Odsjeka maloljetničke delikvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji.

Ističe da policija, osim kada sudjeluje u međunarodnim akcijama toga tipa, nema nikakvih načina saznati da je djelo počinjeno.

"Ključni problem je u neprijavljivanju jer su sva dosadašnja postupanja pokazala da žrtve nisu svjesne da su žrtve ili da se boje prijaviti zlostavljanje zbog sramote", istaknula je Odeljan.

Posljednjih je godina policija češće primala prijave iskorištavanja djece mobitelom nego putem interneta. Počinitelji su, kazala je Odeljan, na različite načine dolazili do brojeva maloljenika, predstavljali se kao njihovi vršnjaci i tražili fotografije lica i tijela. Kad bi uspostavili određeno povjerenje, djevojčice bi se najčešće zaljubile u viziju tog "mladića" i počele slati fotografije putem MMS-a, nakon čega bi počinitelj tražio i konkretnije fotografije. A kada bi one to odbile prijetili bi da će slike objaviti i sve reći njihovim roditeljima.

Marija Krmek iz Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba kazala je da se i u toj ustanovi sve češće susreću sa slučajevima nasilja preko interneta, bilo među djecom ili prema djeci. "

"Kako je internet postao dio našeg života tako su i prilike da djeca budu izložena nasilju na internetu sve češća. Vrlo često djeca svoje sukobe iz stvarnog života prenose na mrežu, ili pak odrasli koriste anonimnost na internetu i dječje neznanje za svoje zle namjere, seksualno iskorištavanje, traženje fotografija i slično", kazala je Krmek.

Srećom, dobro je da su se djeca počela povjeravati i zajedno s roditeljima osvještavati se o mogućim zamkama, pa je i cilj današnjeg okruglog stola utjecati na povećanje svijesti javnosti i jače povezivanje stručnjaka u tom području.

Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za zlostavljanu i nestalu djecu Osijek, upozorio je kako je do eskalacije nasilja na internetu došlo u posljednje dvije godine od pojave socijalnih mreža.

Ističe kako je problem što sve više mlađe djece, već od prvog razreda osnovne škole, ima facebook profile. "Ta se djeca bez ikakve provjere pojavljuju na socijalnim mrežama ne znajući u šta se upuštaju, stavljaju svoje podatke, fotografije sebe i svojih kolega iz razreda te otvaraju teren za zlostavljanje, krađu podataka identiteta i ostaloga".

Ramljak upozorava kako se na socijalnoj mreži svatko može lako prijaviti s lažnim imenom, staviti sliku nekog djeteta i nazvati pogrdnim imenima. "Ako u skoroj budućnosti dođe do provjere identiteta na socijalnim mrežama vjerujem da će se taj broj smanjiti, ali zasad broj žrtava zlostavljanih na socijalnim mrežama samo raste", kazao je.

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika