Objavljeno u Nacionalu br. 451, 2004-06-06

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Dnevnik iz doba Tukija i Pašalića

Država izgubila prvi spor zbog ubojstva Srba, to je vijest koju istaknuto plasira Večernji list, objavljuju je Jutarnji, RTL TV, Nova TV i svi ostali osim HRT-a, televizije koju uzalud plaćamo

Ivan StarčevićIvan StarčevićVIJESTI
Srijeda, HRT 1, 00.15
Kaktus

U prikladne sitne sate priopćuje nam se da je općinsko državno odvjetništvo odlučilo da Severinin video nije umjetničko djelo, te je odbilo kaznenu prijavu njenih inteligentnih odvjetnika koji su htjeli utužiti povredu autorskog prava. Budući da smo svi taj video vidjeli i izgubili svako zanimanje za sve što nije neki novi video, logično je da novinarski nepismena Hrvatska televizija objavljuje tu svoju tradicionalnu vijest koja nikoga ne zanima. Za svaku takvu zvizdariju uvijek će se naći mjesta i u najkraćoj emisiji vijesti.

PORTUGOOOL
Petak, HRT 1, 20.22
Kaktus

Željko Vela tjednima se iz večeri u večer ne skida s ekrana, zalijepio se na Drugi program kao smrskani kukac na vjetrobransko staklo, što mi je čudno, jer od programa do programa vozim polako. Opreza nikad dosta, ali kasno je sad mudrovati, jer i večeras moramo gledati čovjeka koji izgleda onako kako može izgledati jedino čovjek koji na radiju komentira šah. Zahvaljujući pouzdanim kriterijima zapošljavanja na Sportskom programu HRT-a, Beetlejuice Vela je i večeras ovdje. U svijetlom je odijelu, boje zgnječene žoharove iznutrice, što mu izvrsno ide uz lice koje gledamo već jedno dva tjedna. Otkako je pustio da mu po bradi rastu stidne dlake, nazvane tako jer mu skrivaju kosu posjekotinu od koje mu cijelo lice nakrivo stoji, znalo se da će taj čovjek napredovati. U oštroj konkurenciji kolega, od kojih ni jedan ne izgleda kao netko tko ima bilo kakve veze sa sportom, antipatično ćelav, ćorav, neugledna i neugodna izgleda Vela je odnio pobjedu i novo ga je mudro rukovodstvo imenovalo urednikom. On se od toga toliko izbezumio da je, kao nedavno njegova sobna kolegica Mirna Zidarić, počeo davati intervjue. Kao i u njenom slučaju, i kod Vele je u prah srušeno pravilo o učestalosti objavljivanja, koje tobože donosi popularnost i opću omiljenost. Koliko god gđa MZ pričala u novinama uvijek bismo je na kraju čuli s ekrana, odakle bi nas neugodno lecnulo nešto užasno mrtvo u njenom glasu, kao da smo vidjeli Željka Beetlejuicea Velu. Umjesto da si uzme sedam dana rodiljnog i šuti o tome, naš mister Zgnječivi Kukac raskokodakao se o tome da mu se upravo rodio sin i da zato on, jedan gnječibilan Kukac, nije otišao na 20 dana službenog puta u Portugal, da se mota Goranu Miliću oko gležanja. Bivajući krajnje dobronamjerni iz ćemo ovoga izvući samo jedan zaključak (Vele se razmnažaju), a drugo nije preostalo ni njegovim gostima u studiju koji su mu javno čestitali, da upotrijebimo njihove riječi, «na vašem sinu».

VIJESTI
Petak, RTL TV, 18.45
Četiri vijenca

U svoje minijaturne Vijesti televizija doktora Franka (koji voli žene i žene vole njega) uspjela je ugurati onu najzanimljiviju, najpotresniju i najvažniju: općinski sud u Zagrebu dodijelio je odštetu obitelji Kosić zbog ubojstva oca, koje su 1992. godine u Podravskoj Slatini počinili pripadnici civilne i vojne policije. Udovica i dvoje djece dobit će novčanu odštetu od države i to se događa prvi put.

24 SATA
Petak, Nova TV, 19.00
Četiri vijenca

I Nova TV objavljuje pravni presedan: država je prvi put izgubila parnicu i dužna je platiti odštetu za ubojstvo koje su počinili njeni policajci-kriminalci. Prvi put sud nije priznao nakazni argument da ubojstvo nije počinjeno u radno vrijeme državnih organa, pa ovim putem pozdravljamo i predsjednika Sabora g. Vladimira Šeksa i člana Ustavnog suda, g. Milana Vukovića, naše dosadašnje moralne uzore i idejna nam sidra. Izgleda da se ljude ipak ne smije ubijati nekažnjeno, na temelju slobodne prosudbe da su «Srbi», imućni. Ili možda smije, jer ubojicu Nikole Kosića, osuđenog na Vojnom sudu u Osijeku 1993. godine, Franjo Tuđman je pomilovao, a financijsku stranu ovoga pothvata, od kojeg će Hrvatima uši i obrazi crvenjeti stoljećima, od večeras sanira država.

DNEVNIK
Petak, HRT 1, 19.30
Četiri kaktusa

Naša najdraža informativna emisija opet nije ispunila svoju osnovnu dužnost: nije objavila vijest. U studenom prošle godine, na temelju pravomoćne presude Vojnog suda u Osijeku iz 1993. godine, obitelj Kosić pokrenula je građansku parnicu protiv Republike Hrvatske zbog duševne boli izazvane ubojstvom Nikole Kosića. Rvacka televizija ostala je gluha i nijema na tu vijest koju je sutrašnji Večernjak, iz pera Ivane Jakelić, najavio na prvoj stranici i raspalio na drugoj, pod velikim naslovom «Država izgubila prvi spor zbog ubojstva Srba». U Jutarnjem, na dnu preko cijele pete stranice, ide tekst Anamari Kaline pod naslovom «Zbog duševnih boli izazvanih ubojstvom supruga i oca 1992. obitelj Kosić dobila 690 tisuća kuna». Iznad naslovčine ide, kao što mu ime kaže, nadnaslov: «PRAVOSUĐE Jelka Kosić i njezina djeca tužili su Republiku Hrvatsku i dobili prvu odštetu za teroristički čin bez nagodbe».
Sve je to mogao objaviti Dnevnik, ali nije. Zašto? Urednik Informativnog programa g. Vladimir Rončević izjavljuje da je urednik Dnevnika u petak htio objaviti «priču», a ne samo «vijest», ali da nije uspio naći sugovornike. «Priču» će objaviti Dnevnik u ponedjeljak, 5. srpnja, u 19,30 h, malo već ustajalu, ali ipak, mada sa sugovornicima još uvijek ide teško. Kraj izjave.
Službujući urednički um koji ne objavljuje vijest zato što je nije uspio proširiti u priču vrijedan je svake pažnje, prije svega kao idiot koji ne zna osnove svojeg posla i kao idiot kojemu je strano svako logičko zaključivanje, pa i ovo: u redu, nemamo «story», objavljujemo vijest, jer tu će vijest imati svi hrvatski mediji, ona je važna, moramo je objaviti. Novija fasciniranost imbecilnih HRT-ovih urednika i novinara «pričom» urodila je još jednim divnim rezultatom: HRT jedina u Hrvatskoj nije objavila stvar koju ni Franjo Tuđman ni njegov medijski komesarčić Pašalić također nikada ne bi objavili, čak ni na teletekstu.

MERIDIJAN 16
Petak, HRT 1, 22.01
Četiri kaktusa

Često puta zna draga Rvacka Televizija objaviti u «Šesnajstom meridijanu» vijesti koje joj se nikako ne bi dopale u Dnevniku. Te ubojite stvari kalibra M 16 bile bi plasirane u slabo gledanoj noćnoj emisiji vijesti, ali ovaj put metla je bila temeljita. Ne budimo grubi, možda je uredniku Ifici Đuzelu bilo previše podnijeti smrt Marlona Branda koji je umro baš danas, no nekim čudom u njegov pregled vijesti dana stalo je sve, čak i polo turnir na Brijunima i imbecilna priča Srebrenke Herold Mijatović koja se naoštrila na stanovnike Stubičke Slatine i njihovo krajnje legitimno pravo da ne dopuste gradnju prihvatilišta za azilante. Podravska Slatina amo, Stubička Slatina tamo, pa se urednik Ifica ponio kao fifica i koketno žmirnuvši uzmaknuo pred svakom mogućom profesionalnom dilemom. Stvarno, a što je taj čovjek po zanimanju? Ovom prigodom ništa, čak ni urednik.

PAVAROTTI U PULI
Nedjelja, HRT 1, 20.09
vijenac

Naravno da normalan čovjek obožava Pavarottija i ne gleda loš nogomet, pa i ne sluša Božu Slušeca. Upravo ovog časa na Drugom programu ide finale europskog prvenstva kojemu duhanskim katranom solidno obložene glasnice našeg vrlog urednika pokušavaju dati svu moguću važnost, ali koga briga što je, umjesto da ostane kod kuće i inhalira, g. Katran kao urednik Sporta i Zabavice sam sebe poslao u Portugal, a mogao je lijepo večeras slušati Pavarottija umjesto samoga sebe, no o čemu mi to kad je slušati sebe i gledati sebe slušecima i svilanima najveći užitak, k tome i neutuživ, bez obzira na to kolika je uvreda nanijeta gledateljima.
Visina i snaga zlatnog, nebeskog glasa nisu kao prije, pišu o Pavarottiju sutrašnji trijezni Večernji (Maja Stanetti) i opijeni Jutarnji (izvansebni Branimir Pofuk objavljuje dva teksta o istom događaju), ali pustimo mi kritičare, to su ljudi koji nikada nisu čuli kako se glasaju sportski reporteri Rvacke televizije. Zato hvala njoj, kakva god bila i kakvim god načinom ova snimka jučerašnjeg događaja danas hitro dobrodošla našim zahvalnim ušesima.

GLAMOUR CAFFE
Nedjelja, HRT 1, 21.27
Kaktus

Ženica-književnica gosp. Despota ima promociju knjige i ženica odbjeglog Svilana ima izložbu, pa smo o oba događaja iscrpno obaviješteni. Urednikova ženica prošli je put dobila najavu s dva prezimena (bit će održana izložba Elle Svaline Svilan), a ovaj put odjavu s jednim prezimenom (održana je izložba Elle Svaline). Ženica Svilančekova suradnika Danijela Despota, kao prava domjenčura, imala je promociju svoje prve knjige i pravi domjenak garniran izjavama sudionika. Ne čudimo se ovom kriminalu, nego urednicima ostalih emisija kojima svojom uvodnom najavom njihov kolega prilično neuvijeno već mjesecima poručuje da su svinje. Ako je i od jednog Svinjiše, ipak bi već moglo biti previše.

DNEVNIK
Ponedjeljak, HRT 1, 19.30
Vijenac

Vijest koja nije objavljena u petak (2. srpnja) narasla je u priču koja će biti objavljena u ponedjeljak, danas, (5. srpnja), tako nam je rečeno i tako mi vjerujemo, a vjerujemo toliko da ovaj prekrasan proizvod zakašnjele novinarske pameti drage volje kitimo jednim vijencem, puni ponosa na našu jedinu javnu TV koja će nas kako tako izbaviti kolektivne sramote zbog ubojstva čovjeka ubijenog na pravdi Boga, sramote što smo imali predsjednika države Franju Tuđmana koji je ubojicu pomilovao i ostalih sramota nasljednih ljudskom mesu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika