18.02.2012. / 20:24

Autor: Hina

Češka najavila ratifikaciju

'Hrvatska i Srbija odlučuju o budućnosti Balkana'

Gašparovič je rekao da će Hrvatska uskoro postati članicom EU-a, a da vjeruje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo. Istaknuo je da su Hrvatska i Srbija dvije zemlje koje odlučuju o budućnosti zapadnog Balkana

Photo: FAH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL (arhiva)Photo: FAH/POOL/Damir Sencar/PIXSELL (arhiva)Češka će ratificirati hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji i tu nema nikakvih problema, izjavio je u subotu češki predsjednik Vaclav Klaus.

"U ime Češke Republike htio bih reći da nema problema s ratifikacijom hrvatskog pristupnog Ugovora. Slovačka nas je prestigla, ali to je slučajno. Mi ćemo ga ratificirati", istaknuo je Klaus na konferenciji za novinare u dvorcu Lany.

Po završetku neformalnog sastanka predsjednika Češke, Vaclava Klausa, Hrvatske, Ive Josipovića, Slovačke, Ivana Gašparoviča i Srbije, Borisa Tadića održana je zajednička tiskovna konferencija na kojoj su se šefovi država složili da je ovakva inicijativa bila korisna i da će se nastaviti.

Gašparovič je rekao da će Hrvatska uskoro postati članicom EU-a, a da vjeruje da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo. Istaknuo je da su Hrvatska i Srbija dvije zemlje koje odlučuju o budućnosti zapadnog Balkana.

Tadić je kazao kako je uvjeren da će članstvo u EU-u Srbiji prije svega donijeti korist.

"Stav Srbije je da na članstvo u EU gledamo kao na investiciju...članstvom dobijamo", rekao je.

Gašparovič je rekao da EU ne može uvjetovati davanje statusa kandidata Srbiji priznavanjem Kosova.

"Srbija mora biti ocjenjivana prema tome kako ispunjava uvjete, a ne prema pitanju Prištine", istaknuo je.

Svi su se predsjednici složili da pitanje Kosova nije uvjet za davanje statusa kandidata Srbiji.

Hrvatski predsjednik Josipović potvrdio je kako priznanje Kosova nije uvjet dobivanja statusa, ali i naveo da Europska unija prati razvoj događaja i kako će imati svoja očekivanja.

"Znate da za otvaranje kandidature nije bio uvjet priznanje. Daljnji politički odnosi će pokazati kojim pravcem ide razvoj događaja i prema tome će sasvim sigurno u konačnici EU formirati svoja očekivanja. Ja ću vas samo podsjetiti da je Hrvatska osim prihvaćanja acquisa imala i političke uvjete koje je morala ispuniti i mi smo to učinili i ja sam siguran da će to učiniti i Srbija", rekao je Josipović.

Tadić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo. "Srbija čini sve imajući u vidu vlastiti ustav i zakone da osigura funkcioniranje sustava na prostoru jugoistočne Europe, Prištine.....što je uostalom u skladu sa svim europskim principima, ali pritom svakako neće priznati neovisnost Kosova", rekao je.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 18.02.12. 23:29

Srbija i Hrvatska odlucuju - MALO MORGEN!


registracija
30/9/09

davor12345, 19.02.12. 09:37

Srbija bi postala članicom EU a da sve ostane kako je! Malo morgen!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 19.02.12. 10:56

Dva Srbina malo jača,sjede iza upravljača.Obojica podržavaju četnika Dodika,rade na razgradnji Bosne......načudit se nemrem Josipovićevoj naivnosti .....ako je namjera da srbuje sa Srbima...onda ga treba opozvati.Dok ti isti Srbi akciju OLUJA.....nazivaju genocidnim.....Jasenovac svako malo spominju i onako usput po Srpski lažu o žrtvama......dotle Josipović liže gu.....istim.Užas !


registracija
3/8/10

Vjetar, 19.02.12. 11:16

Ne'š ti meni važnih zemalja. Sačuvaj me Bože srpske hrabrosti i hrvatske kulture.


registracija
20/12/11

YugoHrvat, 19.02.12. 13:00

Karla Marx: “ Hrvati su izmet ljudskog roda“.
Sime Djodan: “Srbi su narod iscasenog mozga“.
Ali ipak, svidjelo se to nekima ili ne, srbohrvati su dali niz svjetskih velicina iz raznih podrucja, a na tako malom geografskom prostoru.


registracija
12/1/11

bozhidar, 19.02.12. 15:53

pitanje se namece da li EU krece sto vecoj jednakosti, osobnoj medjuovisnosti, pravdi, miru ili ide sto vecem nemiru, nepravdi, osobnoj ovisnosti/nezavisnosti, itd?
pa zar nevidimo sto je EU uradlla korejcima, palestincima, vietnamezima, libijcima, lebanoncima, iranu, somaliji, iracanima, hrvatima, bosnjacima, pashtunima, centralinim amerikancima, i drugima?
pa i hitler, da je ziv, on bi se njoj divio.
doduse, mnogi hrvati bas takvu EU prizeljkuju.
sto krvavija, nepravednija prema 'slabijim' [postenijim/skromnijim] osobama i narodima, to sto vise veselja medju hrvatima fasistima.
ova primjedba vazi i za vecinu srba! hvala


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 09:05

Dobro, Gašparović je domaćin, pa je malo medio Tadiću, kad bude glasanje, on će glasati po naputku Njemačke i Francuske, a to je zasad protiv davanja statusa kandidata ( i bolje, što kasnije, to bolje, najbolje nikada!).

Usput, Gašparović je i Hrvat porijeklom, iako to ne igra neku veliku ulogu u EU politici.

Josipović se inače najbolje osjeća u društvu svojih dragih prijatelja, banjalučkog seljačine četnika Dodika i četnika u bijelim rukavicama Tadića i po običaju je mnogo govorio, a NIŠTA KONKRETNO nije rekao!

Lignja kao lignja, standardno!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika