19.02.2012. / 12:23

Autor: Hina

Gašenje Ureda Visokog predstavnika za BiH?

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, list navodi kako je procjena da bi stupanjem na snagu SAA bila otvorena mogućnost da BiH preda prijavu za punopravno članstvo u EU, a to ne bi bilo moguće ukoliko bi zemljom i dalje upravljao OHR

Visoki predstavnik Valentin InzkoVisoki predstavnik Valentin InzkoMeđunarodna zajednica planira tijekom ove godine ugasiti Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), a taj bi postupak mogao početi već u travnju pod uvjetom da BiH provede reforme koje su nužne kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Europskom unijom, tvrdi u nedjelju sarajevski "Dnevni avaz".

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, list navodi kako je procjena da bi stupanjem na snagu SAA bila otvorena mogućnost da BiH preda prijavu za punopravno članstvo u EU, a to ne bi bilo moguće ukoliko bi zemljom i dalje upravljao OHR.

Ukidanje OHR-a, međutim, ne bi istodobno značilo i potpuno odricanje međunarodne zajednice od intervencionističke uloge u BiH u slučaju potrebe. Sama pozicija visokog predstavnika sa svim postojećim širokim ovlastima koje uključuju i mogućnost smjene izabranih dužnosnika ne bi bila ukinuta i nju bi nastavio obnašati Valentin Inzko. On bi međutim ubuduće imao mali ured sa sjedištem u Bruxellesu umjesto u Sarajevu.

Od početka godine u parlamentu BiH nakon dugotrajnih besplodnih rasprava ipak su usvojeni zakoni o popisu stanovništva i o sustavu državne pomoći na kojima je inzistirala EU.

Ključni preostali uvjet za stupanje na snagu SAA je usklađivanje ustava i izbornog zakona BiH s presudom Europskog suda za ljudska prava koji je presudio kako BiH trenutno krši prava nacionalnih manjina jer njihovim pripadnicima ne omogućuje kandidiranje za članove Predsjendištva BiH i za zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.

Uz to se očekuje žurno usvajanje proračuna za 2012. godinu, kao i globalnog fiskalnog okvira za razdoblje do kraja 2014. godine.

Procjena je i kako je i pitanje supervizije nad distriktom Brčko gotovo rješeno pa se očekuje da krajem svibnja Vijeće za provedbu mira (PIC) donese i formalnu odluku o tome.

Važnim je ocijenjeno i pitanje raspodjele, odnosno uknjižbe vojne imovine što je opet bila tema na kojoj je tijekom posjeta Sarajevu inzistirao zamjenik američke državne tajnice William Burns. On je svojim sugovornicima u BiH prenio kao očekuje da to pitanje bude rješeno do summita NATO-a u Chicagu najavljenog za drugu polovicu svibnja što bi otvorilo put za provedbu ranije odobrenog Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Problem s vojnom imovinom je taj što NATO inzistira da imovina bivše SR BiH koja je potrebna oružanim snagama BiH bude i uknjižena na njih, odnosno na državu, dok vlasti Republike Srpske žele tu imovinu isključivo za entitete.

"Avaz" tvrdi kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik napokon odlučio promijeniti mišljenje, te je dužnosnicima EU i SAD već obećao kako će pristati na ponuđeno rješenje o raspodjeli državne imovine na druge razine vlasti, što je još još jedan od "pet ciljeva plus dva uvjeta" koja je ranije utvrdio PIC kao pretpostavku za pokretanje rasprave o zatvaranju OHR-a.

Neke članice PIC-a, poput Rusije, odavno inzistiraju da se OHR zatvori što prije, ali druge, poput Turske koja u tom dijelu zastupa i stajališta Organizacije islamske konferencije (OIC) prema takvim su prijedlozima krajnje rezervirane jer smatraju da BiH i dalje treba snažnu međunarodnu potporu.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
21/4/11

spBN, 19.02.12. 14:36

To je nemoguce.Centralizirana i "multikulturalna" Bosna ne umije zivjet bez gaulajtera.Na kraju, to niti jedna bosnijanska partija nece dopustit.


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 09:13

Što li je to "gaulajter" i "bosnijanska"?
Na kojem ti jeziku pišeš?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika