19.02.2012. / 15:04

Autor: Hina

William Burns:

SAD će učiniti sve za ukidanje viza Hrvatskoj

"Razumijemo važnost ovoga pitanja za Hrvatsku. Mi dijelimo tu predanost s vama i nastojat ćemo da Hrvatska uđe u skupinu zemalja kojima neće trebati vize", rekao je Burns

William Burns i Vesna Pusić; Photo: Jurica Galoić/PIXSELLWilliam Burns i Vesna Pusić; Photo: Jurica Galoić/PIXSELLZamjenik američke državne tajnice William Burns izjavio je u nedjelju u Zagrebu da će američka vlada učiniti sve da se ukinu vize za Hrvatsku, koja je ostvarila značajan napredak i postala model za ostale zemlje regije.

"Razumijemo važnost ovoga pitanja za Hrvatsku. Mi dijelimo tu predanost s vama i nastojat ćemo da Hrvatska uđe u skupinu zemalja kojima neće trebati vize", rekao je Burns na konferenciji za novinare nakon sastanka s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

"Hrvatska je već na tome putu ostvarila ozbiljan napredak i ostalo je možda tek jedno neriješeno pitanje", dodao je drugi čovjek State Departmenta i podsjetio da o liberalizaciji viznoga režima trenutno raspravlja američki Kongres.

"Trebamo sačekati...Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da Hrvatska sudjeluje u tome programu", istaknuo je Burns koji je u Zagrebu posljednji put boravio prije šest mjeseci.

Zamjenik državne tajnice Hillary Clinton stigao je u glavni hrvatski grad nakon turneje po zemljama regije i istaknuo da je Hrvatska, koja je u 20 godina neovisnosti ušla u NATO i došla pred prag EU-a, postala model za sve susjedne zemlje koje se žele priključiti euroatlanskim integracijama.

"Vjerujem da će sve države raditi na svojoj kandidaturi i ispunjavati preuzete obveze. U svim sam razgovorima istaknuo Hrvatsku kao model koji treba poslužiti svim zemljama regije", rekao je Burns koji je pozvao službeni Zagreb da zajedno sa susjedima radi na rješavanju preostalih neriješenih pitanja, kao što je povratak izbjeglica i povrat njihove imovine.

Odnose Washingtona i Zagreba ocijenio je "iznimno snažnima i partnerskima" te istaknuo da njegova vlada iznimno cijeni sudjelovanje hrvatske vojske u mirovnim misijama ISAF u Afganistanu i KFOR na Kosovu te operacijama UN-a.

Visoki američki diplomat naglasio je i da SAD cijene stav Zagreba o holokaustu koji je za boravka u Izraelu nedavno ponovio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, kao i sve ono što čini za povrat imovine hrvatskih Židova stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Izrazivši potporu hrvatskoj vladi za nastavak gospodarskih reformi, Burns je rekao kako vjeruje da će se poboljšati uvjeti za ulaganja u Hrvatsku uz previđanje da bi tomu trebao pridonijeti tradicionalni Ron Brown forum koj će se održati u travnju.

Ministrica Pusić je ocijenila da Burnsov posjet svjedoči o odličnim odnosima Hrvatske i SAD-a te da su, uz bilateralne teme, posebno razgovarali o budućoj ulozi Hrvatske na jugoistoku Europe, odnosu o prijenosu hrvatskih iskustava u reformama i pripremama za članstvo u EU-u susjednim zemljama.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 19.02.12. 16:46

Hahaha...kaže "sve"! ne treba ništa više od jedne odluke a ta je da se ukida viza za građane Hrvatske!


registracija
26/12/06

capica, 19.02.12. 17:00

SAD će učiniti sve za ukidanje viza Hrvatskoj!


Znaš li dragi Zvonko zašto su SAD do sada odbijale ukidanje viza Hrvatskoj? Znaš li koji je postotak odbijenih viza i čiji su to zahtjevi odbijeni?


registracija
23/10/09

spinner, 19.02.12. 17:14

Samo trkeljaju. Nema šanse da ukinu vize. A tko bi i htio ići u najusraniju zemlju na svijetu? Ima boljih mjesta...


registracija
28/4/10

Zvonko, 19.02.12. 17:24

Draga capica, ne znam! Pozorno čekam....


registracija
14/11/07

laufer, 19.02.12. 19:06

Da bi ukidanje viza uopće došlo u obzir, prvo Hrvatska treba srediti stanje u vlastitoj kući.
U situaciji kada pola Bosne ima hrvatsko državljanstvo, kada Hrvatska pojma nema koliko uopće ima građana, dok se hrvatske putovnice uredno dilaju kojekakvim kriminalcima - naravno da nitko pametan neće otvoriti vrata da sve to navali bez kontrole u njihovu zemlju.


registracija
26/12/06

capica, 19.02.12. 20:20

Evo Zvonko, laufer ti je odgovorio. To je tako. Broj odbijenih zahtjeva je preko 3% , a većina odbijenih zahtjeva se odnosi na BiH Hrvate. Tak da znaš. Malo si proguglaj pa ti bude jasnije. Pozdrav!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 20.02.12. 05:11

Nova vlada treba uraditi "sve" da ni jednom hrvatu ne zatreba viza za USA, a nakon toga Amerima treba postroziti dobitak vize za ulazak u Hrvatsku...


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 08:57

Pop...m im se na njihove vize!

Ni kad bih imao plaćenu kartu do tamo i bezvizni režim, ne bi mi palo na pamet otići u zemlju najvećih kriminalca, gangstera, lopova, u zemlju bez zdravstvenog, socijalnog i penzionog osiguranja, u zemlju sa najvećim brojem zatvoorenika po glavi stanovnika na svijetu, u zemlju sa genetski modificiranom hranom, u zemlju gdje stanovništvo uglavnom živi u lijepo obojanim drvenim daščarama, u zemlju gdje u svakom gradu u trećinu četvrti niti policija po noći zaviriti ne smije, u zemlju gdje svatko na ulaznim vratima ima po 3 brave i 2 lanca, u zemlju................ma fuuujjjjj!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika