20.02.2012. / 09:15

Autor: Deutsche Welle

Grčka sudbina

Dodatnih 130 milijardi eura ili bankrot?

U Bruxellesu se danas 20.2. sastaju ministri financija zemalja eurozone. Razgovara se o učinku mjera štednje grčkih vlasti. Očekuje se i donošenje odluke hoće li će Grčkoj biti uplaćen drugi paket pomoći od 130 milijardi.

Prijeti li Grčkoj bankrot?Prijeti li Grčkoj bankrot?Predsjedavajući luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, uveren je da će danas doći do dogovora o isplati pomoći Grčkoj. Sličan stav iznijela je i vlada Italije, nakon što je održana telefonska konferencija između Rima, Berlina i Atene.

Na svojoj internetskoj stranici, njemačka kancelarka Angela Merkel, iznijela je tokom vikenda kako se mora pozitivno gledati na diskusiju koja se razvila o "grčkom pitanju". U politici EU postoji mnogo rasprava o tome kojim putem bi trebalo krenuti, tvrdi Merkel i dodaje: "Upravo zato što žustro diskutiramo, znači da Europi želimo sve najbolje."

Interni spor

Ne raspravlja se samo u EU o tome da li je moguće Grčku spasiti od bankrota, o toj temi se rasprave vode i unutar same Njemačke. Upravo je njemački ministar financija Wolfgang Scheuble prije nekoliko dana izazvao špekulacije kako je nemoguće izbjeći bankrot. On je rekao kako EU "ne može sipati svoju pomoć u bure bez dna". Reagirao je i francuski premijer Francois Fillon koji je rekao da bi bankrot bio dramatičan razvoj situacije ne samo za Grčku, nego i za EU.

Bivši potpredsjednik Europske komisije Günter Verheugen također je kritizirao izjave njemačkog ministra finansija. Verheugen smatra da će Grčka ostati članica eurozone. "Želim vjerovati da bi to bilo poželjno. Moj osjećaj govori mi da ne možemo jednu naciju tretirati kao da je to nacija kriminalaca. Ovdje se ne radi o kažnjavanju Grčke, nego da se toj zemlji pomogne da izađe iz krize."

Napori vlade u Ateni

Grčka vlada je tokom proteklog vikenda sazvala još jednu sjednicu na kojoj se razgovaralo o dodatnm mjerama štednje. EU zahteva da se uštedi još 325 milijuna eura prije nego što se odobri drugi paket pomoći. Uštede će se najvjerojatnije ostvariti tako što će biti smanjene mirovine. Bivša ministrica vanjskih poslova Grčke, Dora Bakoianis ističe kako EU nedovoljno cijeni napore vlade u Ateni.

"Nije to lako. Cijeli narod trpi posljedice mjera štednje. Imamo milijun nezaposlenih. Po prvi put u Ateni vidite ljude koji žive na ulici. Vjerujem kako naši njemački partneri shvaćaju da se ni od jedne nacije ne traži toliko puno u tako kratkom vremenu kao od Grčke."

Prema analizi Trojke, koju čine eksperti Europske komisije, Europske centralne banke i MMF-a, dosadašnje mjere vlade u Ateni nisu dovoljne da bi Grčka mogla sama otplaćivati svoje dugove. Još uvijek je nejasno hoće li privatne banke ovoj zemlji oprostiti dio dugova od oko 100 milijardi eura. Međunarodno udruženje banaka IIF, koje je proteklih tjedana pregovaralo sa vladom u Ateni, još se o tome nije izjasnilo.

Autori: Rachel Gessat / Azer Slanjankić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 20.02.12. 10:42

Mi smo dužni cca 50 miljardi, nek nama otplate u cjelosti dug ipak je to puno manje od Grčkog duga....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika