20.02.2012. / 09:25

Autor: Hina

'Dukat ucjenjuje svoje kooperante'

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka smatra da je menadžment Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima.

Seljaci ne odustaju od svojih zahtjevaSeljaci ne odustaju od svojih zahtjevaHrvatski savez udruga proizvođača mlijeka smatra da je menadžment Dukata nalogom da cisterne ne uzimaju mlijeko ucjenjivao kooperante kako bi iznudio nove ugovore s nepovoljnim uvjetima.

"Dužni smo još jedanput upoznati javnost da je Savez u pisanoj formi 14. veljače uoči prosvjeda obavijestio Dukat d.d. da će doći do zastoja u prometovanju vozila ispred Dukata, ali da prosvjednici neće zaprečivati cisterne koje svakodnevno kupe mlijeko od kooperanata. Menadžment Dukata je izdao nalog da cisterne ne uzimaju mlijeko čime je ucjenjivao kooperante s ciljem iznude novih ugovora s nepovoljnim uvjetima", kaže se u današnjem priopćenju Kriznog stožera za obranu cijene sirovog mlijeka toga saveza udruga i napominje da su ucjena i iznuda kazneno djelo.

Proizvođači mlijeka prosvjeduju od utorka tražeći povlačenje Dukatove ponuđene otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka za veljaču od 2,30 kuna, što je za oko 40 lipa manje nego do sada, i zahtijevaju prosječnu otkupnu cijenu mlijeka kao što imaju zemlje EU.

"Ministar poljoprivrede je izjavio da modalitete izračuna otkupa mlijeka trebamo definirati s prerađivačima. Postavljamo pitanje je li ovlastio upravu Dukat d.d. da s njima pregovaramo i o visini potpora", kaže se u priopćenju.

Također se navodi kako Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka zaprima punomoći za zastupanje udruga i pojedinačnih proizvođača mlijeka te da su do sada zaprimili 22 punomoći za zastupanje udruga i 6 punomoći za zastupanje pojedinačnih proizvođača.

Krizni stožer za obranu cijene sirovog mlijeka najavio je da će danas prije početka sjednice Hrvatskoga sabora dijeliti mlijeko zastupnicima.

Vezane vijesti

Seljaci traže isplatu preostalih poticaja

Seljaci traže isplatu preostalih poticaja

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje zatražila je danas da se u idućih nekoliko dana isplati ostatak od prvih 50 posto poticaja, a radi… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 20.02.12. 12:11

Nitko ne ucjenjuje hrvatske stoćare! Ovo je tržište mlijeka u 100% interesnoj sferi Republike Francuske.Kako će to izgleda 2012.god znao je g.Škegro već tamo 2002. god.kada je s g.Rajićem smutio otrovni koktel za hrvatske stoćare!G. Rajić se brzo riješio,opet po uputi g.Škegre,vručeg novca! Danas ,naši stoćari,umesto da otežavaju život Hrvatima,trebaju put Parisa ..jer se tamo kroji njihova sudbina.Mogli bi prije malo turirati na grobu g.Tuđmana! Onak..za dušu .Đep će im u 2012. god. bit prazniji !


registracija
16/11/09

vbkluht, 20.02.12. 13:12

Jednostavno, uvodi se PDV na mlijeko, 8%.
Da bi Dukatova cijena prema trgovačkim lancima ostala ista i da Dukat ostane konkurentan, oni pokušavaju trošak PDV-a prebaciti na proizvođače.

Btw, zanimljivo je da iako je do sad PDV na mlijeko kod nas bio 0%, a u Sloveniji 8,5%, opet je mlijeko tamo jeftinije.


registracija
26/1/08

Rampa, 20.02.12. 16:41

Bio sam u Lidlu u Brežicama nedavno i nisam primjetio da su jeftiniji od našeg mlijeka, čak su malo i skuplji, ali je zato većina hrane i trećinu jeftinija nego kod nas, a dobar dio i 40-50%!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika