20.02.2012. / 12:51

Autor: Hina

Dijetalna gazirana pića povećavaju rizik za infarkt?

Iako dijetalna gazirana pića mogu pridonijeti borbi protiv viška kilograma, osobe koje ih piju svaki dan mogle bi biti izložene većem riziku od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

Dijetalna gazirana pića nisu dobra za zdravljeDijetalna gazirana pića nisu dobra za zdravljeIako dijetalna gazirana pića mogu pridonijeti borbi protiv viška kilograma, osobe koje ih piju svaki dan mogle bi biti izložene većem riziku od srčanog ili moždanog udara, pokazalo je novo američko istraživanje.

U okviru istraživanja utvrđeno je da starije osobe koje svaki dan piju dijetalna gazirana pića imaju 44 posto veće izglede za infarkt, no istraživanje ipak nije pokazalo da su ta pića jedina odgovorna za povećanje rizika.

Mogli bi postojati i drugi čimbenici koji objašnjavaju povećani rizik kod tih ljubitelja gaziranih pića, kaže voditeljica istraživanja Hannah Gardener sa medicinskog fakulteta sveučilišta u Miamiju. "Ono što smo vidjeli jest da postoji neka veza. Takve osobe imaju sklonost nezdravijem načinu života", dodala je.

Njezin tim utvrdio je da ljubitelji dijetalnih gaziranih napitaka imaju veću tjelesnu težinu i faktore povećanog rizika za srčani udar poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti ili povišenih vrijednosti kolesterola.

Istraživanjem je obuhvaćeno više od 2500 stanovnika New Yorka starijih od 69 godina koji su praćeni deset godina. U tom razdoblju njih 591 pretrpio je infarkt, moždani udar ili su umrli od drugih karidovaskularnih poremećaja. Među njima je i 31 posto od 163 osobe koje su pile dijetalna gazirana pića svaki dan.

Dok je kod ljubitelja gaziranih pića rizik od infarkta i moždanog udara bio 44 posto, kod ostalih ispitanika koji nisu redovito pili gazirana pića rizik je bio 22 posto.

Ukoliko takva gazirana pića sama po sebi povećavaju rizike Gardener ističe da nije jasno na koji način. Neki znanstvenici koji su proučavali učinak umjetnih sladila na štakorima misle da ona povećavaju unos hrane i težinu, no taj učinak nije potvrđen i kod ljudi. Stoga Gardener upozorava da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se potvrdila veza dijetalnih gaziranih pića i bolesti krvožilnog sustava.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal od General Internal Medicine"

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika