20.02.2012. / 13:27

Autor: Hina

Mađarsku mjesečno napušta stotinu liječnika

Mađarsku svaki mjesec napusti prosječno stotinu liječnika koji odlaze na rad u inozemstvo, prenosi mađarska novinska agencija MTI pisanje dnevnog lista Nepszabadsaga.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMađarsku svaki mjesec napusti prosječno stotinu liječnika koji odlaze na rad u inozemstvo, prenosi mađarska novinska agencija MTI pisanje dnevnog lista Nepszabadsaga.

Istraživanje je pokazalo da, s druge strane, manje od stotinu stranih liječnika tijekom jedne godine pokušava nostrificirati svoju diplomu u Mađarskoj kako bi radili u toj zemlji.

Prema tim podacima, trećina mađarskih liječnika ne odradi ni dana u Mađarskoj nakon što stekne diplomu nego odmah odlaze u inozemstvo. Istraživanje je pokazalo i da je broj osoba koje diplomiraju na medicinskim fakultetima u Mađarskoj manji u odnosu na broj liječnika koji se u istom razdoblju umirove ili napuste tu profesiju iz drugih razloga.

Broj liječnika u Mađarskoj između 2006. i 2010. smanjio se u toj zemlji za četiri tisuće, navodi se u istraživanju.

Autor istraživanja profesor Peter Balasz sa sveučilišta Semmelweis upozorava da će uz zadržavanje tih trendova u Mađarskoj vrlo brzo izbiti kriza u mađarskom zdravstvenom sustavu.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika