20.02.2012. / 13:37

Autor: Nacional.hr

HT i AD Plastik uskratili državi desetke milijuna kuna

Prvi čovjek HT-a Ivica Mudrinić će na ime dividende ove godine dobiti 101 tisuću kuna

Ivica MudrinićIvica MudrinićTvrtke HT i AD Plastik odlučile su svojim dioničarima isplatiti predujam dividende prije 1. ožujka kada na snagu stupaju izmjene zakona o dobiti i dohotku kojima se uvodi porez na dividendu od 12 posto, piše Novi list.

Republika Hrvatska time je izgubila nekoliko desetaka milijuna kuna. Tako se u državnu blagajnu neće sliti planiranih 220 milijuna kuna od poreza čiji cilj nije samo punjenje proračuna, već i motiviranje tvrtki da dobit ulažu u razvoj.

U slučaju HT-a Hrvatska će ostati uskraćena za dobar dio poreza koji bi mogla naplatiti na dividendu koju dobivaju obvezni mirovinski fondovi, Umirovljenički fond, banke i investicijski fondovi, kojima pripada oko 410 milijuna kuna dividende te mali dioničari kojima pripada dividenda veća od 12 tisuća kuna.

HT je odlučio odlučio 27. veljače isplatiti polovicu dividende, 11,07 kuna po dionici, dok će ostatak dioničari dobiti u travnju. Prvi čovjek HT-a Ivica Mudrinić će na ime dividende ove godine dobiti 101 tisuću kuna.

Iz HT-a kažu kako su tu odluku donijeli 'interno i prije prijedloga o porezu na dividendu i kako je ta odluka motivirana što bržom isplatom novca velikom broju dioničaraa imajući u vidu opću gospodarsku situaciju te životni standard građana'. Podsjećaju kako je HT isto učinio i 2009. godine, no tad je isplata počela 9. ožujka.

Da je dividenda u cijelosti isplaćena nakon 1. ožujka HT bi na nju morao platiti gotovo 50 milijuna kuna poreza. Država će od dividende koju dobivaju fondovi i banke ubrati oko 24 milijuna kuna poreza.

Na isti potez odlučili su se i u AD Plastik. Dividenda u ukupnom iznosu od 10,37 milijuna kuna isplaćivat će se do kraja veljače. Država će samo u slučaju najvećeg pojedinačnog vlasnika, ruske tvrtke OAO Holdinga koji ima 30 posto dionica izgubiti 373 tisuće kuna.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
18/2/12

Mirni, 27.02.12. 15:56

Ja sam planirao penziju za 40 % veću, a kako mi država to nije isplatila ostvario sam teški gubitak od 40 % u kešu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika