20.02.2012. / 16:14

Autor: Hina

Suđenje Tadiću za pokušaj podmićivanja u slučaju Glavaš počinje 9. ožujka

Suđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 9. ožujka, a na suđenju bi trebali svjedočiti i Glavaš te predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Drago TadićDrago TadićSuđenje osječkom poduzetniku Dragi Tadiću optuženom za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila osuđujuća presuda Branimiru Glavašu za ratni zločin počet će na zagrebačkom Županijskom sudu 9. ožujka, a na suđenju bi trebali svjedočiti i Glavaš te predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

Odluku o datumu početka suđenja i svjedocima na današnjem je pripremnom ročištu donio sudac Zdravko Majerović koji će voditi postupak. Odlučeno je i da će kao svjedoci na suđenju biti ispitani i donedavni Tadićevi suoptuženici koji su se nagodili s USKOK-om i priznali nedjelo.

Tadić jedini nije pristao na nagodbu, odnosno ponudu USKOK-a da mu se, u zamjenu za priznanje, odredi bezuvjetna zatvorska kazna od dvije i pol godine.

S USKOK-om su se, pak, nagodili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić i bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić. Oni su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne počine novo kazneno djelo.

Božica Tadić - Ćavar, supruga prvooptuženog Drage Tadića, uvjetno je osuđena na 15 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Krivnju je prvi priznao splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji je na temelju nagodbe s USKOK-om dobio dvije godine zatvora uz petogodišnji rok kušnje.

Osim ispitivanja donedavnih Tadićevih suoptuženika, sud je usvojio i prijedlog obrane da se preslušaju tajne snimke njihovih telefonskih razgovora.

USKOK Tadića tereti da je okupio ostale optužene kako bi utjecali na neimenovane suce Vrhovnog suda i pokušali preinačiti osuđujuću presudu Glavašu za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku u slučajevima "garaža" i "selotejp". Vrhovni mu je sud u konačnici kaznu s 10 smanjio na osam godina, a Glavaš je, nakon bijega iz Hrvatske, služi u BiH.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika